Paskelbtas Sveikata

Ar stresas turi įtakos odos sveikatai?

Ketvirtadienis, 24 February 2022 09:11 Parašė 

Iš pažiūros atrodytų keistas klausimas, kaip gi stresas galėtų paveikti mūsų odą, jei jis veikia nervų sistemą? Deja, bet stresas veikia ne tik nervus, bet ir mūsų odą. Kaip tvirtina dermatologai, dėl streso gali paūmėti tokios odos ligos, kaip rožinė, spuogai, dermatitas, žvynelinė ar egzema. Nuolatinis stresas naikina mūsų odos elastingumą ir pagreitina jos senėjimą.

Kas nutinka organizme esant stresui?

Medikų atlikti tyrimai parodė, kad streso metu organizme padidėja adrenalino ir kortizolio gamyba. Šių hormonų pagausėjimas sutrikdo odos barjerinę funkciją, kuriai nusilpus, oda pasidaro itin pažeidžiama ir nusilpusi, pasidaro lengvai sudirginama. Stresas taip pat sulėtina ląstelių atsinaujinimo procesą, todėl oda pasidaro sausa ir papilkėjusi, ima šerpetoti. Dėl tos pačios neigiamos streso sukeltos priežasties paaštrėja ir sunkios odos ligos, tarp kurių ir psoriazė, ir atopinis dermatitas.

Dėl streso atsiranda įvairūs odos uždegimai, paraudimai, smarkus pleiskanojimas, niežulys. Tuos nemalonius potyrius sukelia padidėjęs kortizolio kiekis, kuris suaktyvina riebalinių liaukų veiklą ir iš to sekančias neigiamas pasekmes. Streso užvaldyti mes patys imame kenkti savo odai, kasomės, smarkiai ją triname, kandžiojame lūpas ir pirštus, tada prie mūsų lengvai pristoja įvairios ligos, nes, stresui užgriuvus, smarkiai susilpnėja ir mūsų imunitetas.

Kaip turėtume elgtis, kad pašalintume stresą sukeliančias priežastis?

Pirmiausiai stresą mažina tinkamas dienos režimas. Idealus atvejis, kai einama miegoti iki 23 valandos vakaro. Miegui būtina skirti ne mažiau septynių valandų. Teigiamą poveikį nervų sistemai duoda ir subalansuota mityba, kurioje nedaug palikta vietos riebiems patiekalams, aštriems padažams, greitam maistui bei saldiesiems gėrimams. Kuo daugiau judėsite ir sportiškai leisite laisvalaikį, tuo smarkiau sumažinsite kortizolio bei cukraus kiekį kraujyje. Be to, judrus gyvenimo būdas padeda išsiskirti taip vadinamiems „laimės“ hormonams.

Taip pat patariama gerti kuo daugiau vandens, nes jis padeda pašalinti iš organizmo visas nuodingas medžiagas ir drėkina odą iš vidaus. Stenkitės nepagailėti laiko poilsiui, kuris padėtų sumažinti nervinę įtampą ir padėtų atgauti vidinę ramybę. Dar daugiau informacijos šiuo klausimu galite rasti interneto svetainėje: Lazeriniscentras.lt.