Paskelbtas Sveikata

Melsvadumbliai vertingi ne tik savo maistingumu

Sekmadienis, 16 January 2022 10:55 Parašė 

Spirulina yra dumblių rūšis, auganti tiek gėlame, tiek sūriame vandenyje. Kadaise ji buvo priskirta augalų karalystei, nes joje gausu augalinių pigmentų ir ji geba vykdyti fotosintezę. Tačiau laikui bėgant, dėl naujo supratimo apie jos genetiką, fiziologiją ir biochemines savybes, mokslininkai ją perkėlė į bakterijų karalystę. Šiandien ji priklauso cianobakterijų rūšiai - vienaląsčių mikrobų šeimai, kuri dažnai vadinama mėlynai žaliais dumbliais arba melsvadumbliais. Kaip ir augalai, cianobakterijos gali gaminti energiją iš saulės šviesos vykstant procesui, vadinamam fotosinteze.

Dėl didelės maistinės vertės ir tariamos naudos šie dumbliai vartojami jau daugelį amžių - juos vartojo senovės actekai, o paskutiniu metu jie vėl išpopuliarėjo, kai NASA pasiūlė juos auginti kosmose ir naudoti astronautams. Šiuose dumbliuose gausu maistingųjų medžiagų, įskaitant B grupės vitaminus, beta karotiną ir vitaminą E, todėl jie auginami ir kaip maisto papildas, ir kaip visavertis maistas. Žmonės šią dumblių rūšį laiko svarbia dėl puikios maistinės vertės ir naudos sveikatai. Tai taip pat yra ir puikus veganiškų baltymų šaltinis, o šių baltymų kokybė yra laikoma puikia - prilygsta kiaušiniams, kadangi suteikia visų reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių. Šiandien ši dumblių rūšis yra užsitarnavusi “supermaisto” titulą ir yra vadinama “stebuklu iš jūros”.

Melsvadumbliai vertingi ne tik savo maistingumu - kaip papildoma bei alternatyvioji medicina jie naudojami įvairiems sveikatos sutrikimams gydyti. Spirulinoje yra tam tikrų junginių, kurie gali būti naudingi visai jūsų sveikatai, įskaitant antioksidantus, mineralus, chlorofilą ir fikocianiną. Yra manoma, kad šie ir kiti junginiai gali padėti išvengti įvairių sveikatos sutrikimų arba juos gydyti, įskaitant alergijas, diabetą, padidėjusį cholesterolio kiekį, nuovargį ir net kai kuriuos vėžinius susirgimus.

Antioksidantai – tai junginių grupė, efektyviai kovojanti su laisvaisiais radikalais. Jie atiduoda laisviesiems radikalams savo elektronus ir taip juos neutralizuoja, apsaugodami nuo galimos žalos kitas ląsteles. Spirulina yra nuostabus antioksidantų šaltinis, galintis apsaugoti nuo oksidacinio streso, kurio metu susidarę laisvieji radikalai atakuoja ląsteles ir dažnai sukelia negrįžtamus pakitimus. Šie pakitimai skatina lėtinius uždegimus, kurie prisideda prie vėžio ir kitų ligų atsiradimo. Pagrindinis šių dumblių aktyvusis komponentas vadinamas fikocianinu. Jis pasižymi įspūdingu antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu, todėl gali kovoti su laisvaisiais radikalais ir slopinti uždegimą sukeliančių signalinių molekulių gamybą, o taip pat yra ir toji medžiaga, kuri suteikia dumbliams jau minėtą mėlynai žalią spalvą.

Yra žinoma keletas anemijos formų, o dažniausia iš jų pasitaikanti pasižymi hemoglobino arba raudonųjų kraujo kūnelių sumažėjimu kraujyje. Geležies, B grupės vitaminų ir kitų antioksidantų derinys, randamas mėlynai žaliuose dumbliuose, pasirodė esąs labai veiksmingas kovojant su anemijos šalutiniu poveikiu. Anemija gana dažnai pasitaiko vyresnio amžiaus žmonėms, dėl jos ilgai jaučiamas silpnumas ir nuovargis. Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 40 vyresnio amžiaus žmonių, sirgusių anemija, spirulinos papildai padidino hemoglobino kiekį raudonuosiuose kraujo kūneliuose ir pagerino imuninę funkciją. Kituose tyrimuose, atsižvelgdami į aukštą maistinę vertę, mokslininkai, tyrinėjantys nepakankamą mitybą (angl. malnutrition), susidomėjo mėlynai žalių dumblių nauda. Viename iš tokių tyrimų, 2016 m. paskelbtame žurnale "Maternal and Pediatric Nutrition", dalyvavo 87 jaunesni nei 5 metų amžiaus nepakankamai maitinti ir anemiški vaikai iš Gazos ruožo. Tyrėjai tris mėnesius pusei vaikų davė vitaminų ir mineralinių medžiagų papildų, o pusei - jau minėtų mėlynai žalių dumblių papildų. Vaikų, gavusių spirulinos, svorio ir ūgio prieaugis, feritino ir geležies bei hemoglobino kiekis žymiai labiau pagerėjo nei vaikų, kurie gaudavo įprastų vitaminų ir mineralų papildų.

Yra pastebėta, kad mūsų žarnyno mikrobiota itin svarbi ne tik normaliai virškinimo sistemai, tuštinimuisi, odos sveikatai, bet gali teigiamai veikti ir imuninę sistemą - ji padeda kovoti su infekcijomis ir prisideda prie imuninių ląstelių gamybos, veikia išvien su imuniteto ląstelėmis padėdama mažinti įvairių ligų grėsmę. Tyrimai rodo, jog spirulina teigiamai veikia mūsų gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi ir jų įvairovę, o tai reiškia, kad mūsų žarnyne skatinamas bakterijų dauginimasis ir jų įvairovė.

Tačiau spirulinos nauda nesibaigia ties čia. Svarbu paminėti, kad ji teigiamai veikia daugelį širdies ligų riziką sukeliančių veiksnių. Remiantis žurnale "Annals of Nutrition and Metabolism" paskelbtais tyrimo rezultatais, teigiama, jog ji turi perspektyvų reguliuojant padidėjusį cholesterolio kiekį, t.y.,  gali sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį, o gerojo DTL cholesterolio kiekį padidinti. Melynai žali dumbliai taip pat yra populiari ir veiksminga alternatyva alerginio rinito (šienligės) simptomų gydymui, kuriam būdingas nosies takų uždegimas, o jį sukelti gali aplinkos alergenai, pavyzdžiui, žiedadulkės, gyvūnų plaukai ar net kviečių dulkės. Eskisehir Osmangazi universitete Turkijoje atlikto nedidelio tyrimo duomenimis, lyginant su dalyviais, kuriems buvo duodama placebo, buvo pastebėta, kad tiems, kuriems buvo duodama spirulinos, labiau palengvėjo čiaudulys, užsikimšusi nosis, išskyros iš nosies ir niežulys.

Nors spirulina paprastai yra saugi, kai kuriems žmonėms ji gali sukelti galvos ar raumenų skausmą, prakaitavimą ir nemigą. Yra žinoma, kad ji gali sukelti alergiją, ypač tiems, kurie yra alergiški jūros gėrybėms, jūros dumbliams ir kitoms jūros daržovėms. Manoma, kad melsvadumbliai stimuliuoja imuninę sistemą, todėl jų reikėtų vengti žmonėms, sergantiems autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, išsėtine skleroze.. Sergant šiomis ligomis pernelyg aktyvi imuninė sistema atakuoja sveikus audinius.

Daily Spoon garantuojame aukščiausią ingredientų kokybę, tad ne išimtis ir šio produkto sudėtis - 100% spirulinos milteliai. Rekomenduojame neviršyti 2 arbatinių šaukštelių (6-8 g) per dieną. Juos naudoti galite kartu su vaisių kokteiliais, jogurtu ar sumaišius su augaliniu pienu. Na, o spirulinos kainą bei daugiau idėjų jos panaudojimui rasite mūsų el. svetainėje - dailyspoon.lt