Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sveikata

Kas yra sveika mityba?

Sekmadienis, 16 January 2022 15:57 Parašė 

Nors visuomenėje nuolat tvyro kalbos apie sveikesnę mitybą, daugelis žmonių vis dar nesupranta, kas tiksliai tai yra. Kai kuriems ši sąvoka asocijuojasi su dietomis, tam tikru kalorijų kiekiu, kitiems – vien vaisių bei daržovių valgymu. Į sveikatai palankesnę mitybą žmonės vis dar žvelgia pernelyg kategoriškai bei apribotai, tačiau viskas išties nėra taip baisu, kaip įsivaizduoja kai kurie individai. Sveika mityba – tai balansas, savo organizmo aprūpinimas kokybiškais produktais, įvairus racionas, pakankamas mineralų, vitaminų bei skysčių kiekis. Sveikatai palankus gyvenimo būdas turėtų telktis į gerokai platesnį aspektą, nei tik kalorijos. Taipogi, tokia mityba toli gražu nereiškia, jog žmogus negali pasilepinti picomis, mėsainiais, naudoti cukraus ar prieskonių. Visgi, tam reikalingas saikas bei balansas. Foksas nerafinuotas cukrus ar ekologiški avižiniai dribsniai gali pagelbėti Jums palaikant sveikesnį gyvenimo būdą, tačiau neatsisakant mėgstamų produktų.

Vitaminai bei mineralai

Kaip jau minėjome anksčiau, sveika mityba yra itin susijusi su pakankamu vitaminų bei mineralų kiekiu mūsų organizme. Iš esmės, tai reiškia, jog Jūsų maistas turėtų būti kuo įvairesnis, taipogi svarbu, jog suvartotumėte kuo daugiau daržovių ir vaisių, kuriuose vitaminų išties gausu. Žinoma, kartais nutinka ir taip, jog tam tikrų produktų žmonės tiesiog nemėgsta. Tokiu atveju, nereikėtų savęs kankinti – retkarčiais, kai kuriuos organizmui vitaminus gauti galime ir papildų dėka. Visgi, pilnavertė mityba turėtų būti Jūsų prioritetu. Tam, jog išties gautumėte visas organizmui reikalingas medžiagas būtent iš maisto, labai svarbu pasirinkti kokybiškas prekes. foksas.com siūlomi ekologiški produktai, pagelbės praplėsti savo racioną bei neatsisakyti itin mėgstamų produktų.

Angliavandeniai, baltymai bei riebalai

Jeigu kada nors domėjotės sveikesne mityba, greičiausiai jau žinote, jog žmogui svarbu kasdien surinkti pakankamą angliavandenių, baltymų bei riebalų kiekį. Visgi, nemaža dalis asmenų, ypatingai tų, kurie telkiasi vien į jiems nereikalingų kilogramų metimą, šiek tiek perspaudžia bei ima alinti savo organizmą, pavyzdžiui, visiškai atsisakydami angliavandenių, kurie, šiaip jau yra didelis individų energijos šaltinis. Tuo tarpu, kiti šių neretai suvartoja gerokai per daug, savo racione neturėdami nei vaisių, nei daržovių, tačiau nuolat valgydami įvairias bandeles, sumuštinius, šokoladus. Be to, neretai pamirštama ir apie sveikesnius angliavandenių šaltinius, pavyzdžiui, makaronus. Žinoma, šiais laikais išties gausu ko nors netoleruojančių žmonių, tačiau Foksas makaronai be gliuteno garantuotai patenkins kiekvieno asmens norus. Tuo tarpu, baltymai yra tas aspektas į kurį neretai koncentruojasi sportuojantys žmonės, tačiau įprasti gyventojai dažnai suvartoja šių nepakankamai. O štai riebalai, daugeliui individų asocijuojasi tik su neigiamu aspektu, kurio reikėtų privengti. Visgi, tai ne visai tiesa, mat sveikatai palankioje mityboje gerieji riebalai turėtų sudaryti tam tikrą raciono dalį. Taigi, nepamirškite, jog sveika mityba yra apie balansą, o ne dietas.

Balanso paieškos

Bene dažniausia klaida, kurią daro žmonės, nusprendę sveikiau maitintis yra visiškas mėgstamų produktų atsisakymas. Sveika mityba nereiškia, jog daugiau negalite valgyti picos ar šokoladuko. Šioje vietoje svarbu atrasti balansą. Tarkime, vietoj kasdienės picos šios paragaujant tik savaitgalį, o vietoj viso šokolado prie kavos suvalgant vos kelis gabalėlius. Taipogi, nepamirškite, jog daugelį mėgstamų patiekalų galima pasigaminti namuose taip, jog šie atitiktų reikalingą baltymų, angliavandenių bei riebalų kiekį, suteiktų svarbių vitaminų. Be to, parduotuvių lentynose jau gausu alternatyvų ir ko nors netoleruojantiems žmonėms, nesvarbu, ar tai būtų pienas be laktozės, ar makaronai be glitimo. Taigi, išeičių tikrai gausu – tereikia nepatingėti jų ieškoti.