Paskelbtas Sveikata

Prezervatyvai stabdo lytiškai plintančias ligas

Pirmadienis, 13 December 2021 09:01 Parašė 

Prezervatyvų naudojimas yra geriausias būdas išvengti užsikrėtimo ŽIV (AIDS virusu) ir kitomis lytiškai plintančiomis ligomis. Štai keletas dalykų, kuriuos turėtumėte žinoti apie prezervatyvus ir lytiškai plintančias ligas.

Keletas faktų apie lytiškai plintančias ligas

  • Lytiniai santykiai su užsikrėtusiu asmeniu yra dažniausias būdas užsikrėsti.
  • Didelė dalis užsikrėtusiųjų yra paaugliai arba jauni suaugusieji.
  • Rizika užsikrėsti padidėja keičiant lytinius partnerius.
  • Netrukus po užsikrėtimo gali nebūti jokių simptomų.
  • Simptomai gali būti lengvai supainiojami su kitomis ligomis.
  • Lytiškai plintančių ligų simptomai - kreipkitės į gydytoją, jei turite bet kurį iš šių simptomų
  • Skausmas ar deginimas šlapinimosi ir (arba) lytinių santykių metu.
  • Išskyros iš makšties, varpos ir (arba) tiesiosios žarnos.
  • Pilvo (moterims), sėklidžių (vyrams), sėdmenų ir kojų (abiem) skausmas.
  • Žaizdos, pūslės, karpos, bėrimas, patinimas lytinių organų srityje arba burnoje.
  • Karščiavimas galvos skausmas, raumenų skausmas, patinusios liaukos.

Kas turėtų naudoti prezervatyvą, kad išvengtų užsikrėtimo lytiškai plintančiomis ligomis?

Kiekvienas, kuris dalyvauja rizikingoje lytinėje veikloje, turėtų dėvėti prezervatyvą. Didžiausią riziką kelia lytiniai santykiai - vaginaliniai, analiniai ar oraliniai - su lytiškai plintančiomis ligomis sergančiu asmeniu. Jei turite lytinių santykių su užsikrėtusiu asmeniu, labai rizikuojate. Geriausia apsauga - niekada neturėti lytinių santykių su užsikrėtusiu asmeniu. Jei nusprendėte turėti lytinių santykių su infekuotu partneriu, kiekvieną kartą nuo pradžios iki pabaigos VISADA turėtumėte naudoti prezervatyvą.

Ar prezervatyvo naudojimas garantuoja, kad nesusirgsiu lytiškai plintančia liga?

Dauguma ekspertų sutinka, kad rizika užsikrėsti AIDS  r kitomis lytiškai plintančiomis ligomis gali būti labai sumažinta, jei tinkamai naudojamas prezervatyvas. Tačiau niekada negalite būti 100 % garantuoti, kad neužsikrėsite. Ir, be abejo, prezervatyvai yra daug geresni už bet kokią kitą kontracepcijos alternatyvą.

Kaip prezervatyvas apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų?

Prezervatyvas yra barjeras, kuris apsaugo nuo kūno skysčių perdavimo tarp partnerių. Jei prezervatyvas nenaudojamas, mikrobai gali pereiti nuo užsikrėtusio partnerio neužsikrėtusiam partneriui.

Kaip išsirinkti geriausią prezervatyvą lytiniu keliu plintančių ligų profilaktikai?

Tyrimai parodė, kad latekso prezervatyvai gali apsaugoti nuo lytiniu keliu plintančių ligų plitimo, o natūralūs (berankoviai) prezervatyvai gali to nepadaryti. Ant pakuotės turėtų būti nurodyta, kad prezervatyvai veiksmingai apsaugo nuo ligų. Jei ant pakuotės nieko neparašyta apie apsisaugojimą nuo ligų, prezervatyvai gali neužtikrinti norimos apsaugos, nors jie gali būti patys brangiausi, kokius tik galite įsigyti.

Prezervatyvai, kurie neuždengia visos varpos, nėra paženklinti ligų prevencijos ženklu ir neturėtų būti naudojami šiam tikslui. Norint užtikrinti tinkamą apsaugą, prezervatyvas turi išsiskleisti taip, kad uždengtų visą varpą. Tai dar viena gera priežastis atidžiai skaityti etiketę.

Kokias apsaugos priemones taiko prezervatyvų gamintojai?

Visiems firminiams prezervatyvams kiekviename gamybos proceso etape atliekami griežti kokybės kontrolės testai. JAV kiekvienas prezervatyvas elektroniniu būdu tikrinamas, ar nėra skylučių ir defektų. Iš kiekvienos partijos paimami mėginiai ir vizualiai patikrinami naudojant vandens pratekėjimo testą. Atliekant šį bandymą mėginiai pripildomi 300 ml vandens ir pakabinami 3 minutėms.

Kiekvienos partijos mėginiams taip pat atliekamas oro pripūtimo bandymas. Bandomieji prezervatyvai pripildomi oro, kol pasiekia plyšimo tašką. Paprastai jie talpina apie 40 litrų oro - tai atitinka 9 galonus vandens!

Kitų pavyzdžių dydis ir storis tikrinamas, kai kurie bandomi sunaikinti, kad būtų fiziškai stiprūs, o kiti dirbtinai seninami aukštoje temperatūroje, kad būtų užtikrinta, jog jų kokybė išliks gerokai ilgesnė nei 5 metų gaminio galiojimo laikas.

Kur turėčiau įsigyti prezervatyvų?

Geriausias patarimas - pirkti iš patikimo šaltinio, kuris prekiauja tik vardiniais gaminiais. Jei perkate internetu, įsitikinkite, kad svetainėje yra platus vardinių prezervatyvų asortimentas, pateikiama naudingos informacijos apie prezervatyvų alternatyvas ir galima susisiekti telefonu, kad galėtumėte pasikalbėti su tikru žmogumi, pvz sargiai.lt gali pasiūlyti platų pasirinkimą.