Paskelbtas Sveikata

Kauno klinikose kataraktos operacijos atliekamos inovatyviu lazeriu

Antradienis, 27 July 2021 10:23 Parašė 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje (LSMUL) Kauno klinikose (KK) Akių ligų klinikoje kataraktos operacijos atliekamos naudojant modernų femtosekundinį lazerį. Kauno klinikos yra pirmoji universiteto ligoninė Baltijos šalyse, kurioje dirbama su tokiu inovatyviu aparatu. Jo dėka užtikrinami geresni operacijos rezultatai, sumažinamas lęšiuko pašalinimui reikalingas ultragarso energijos kiekis ir neigiamas jo poveikis ragenai bei kitiems akies audiniams. Standartinės kataraktos operacijos yra kompensuojamos, o lazerio paslauga yra teikiama itin palankiomis kainomis.

Vienintelis gydymas – operacija

2020 metų Higienos instituto duomenimis, kataraktos diagnozė nustatyta 64 636 asmenims Lietuvoje. Katarakta – akių liga, kai lęšiukas netenka skaidrumo ir pradeda formuotis drumstys, trukdančios regėjimui. Tai yra viena iš pagrindinių vyresnio amžiaus žmonių prasto regėjimo priežasčių, o vienintelis gydymo būdas – operacija.

„Atliekant standartinę kataraktos operaciją ultragarso energijos pagalba susmulkinamas ir pašalinamas padrumstėjęs lęšiukas ir vėliau į kapsulės maišelį implantuojamas dirbtinis intraokulinis lęšis (IOL). Šiuo metu pacientai jau ir LSMUL KK gali rinktis operacijas femtosekundiniu lazeriu, kai lęšiukas susmulkinamas lazerio spinduliais ir mažesnis ultragarso energijos kiekis reikalingas jam pašalinti“, – sako gydytoja oftalmologė Indrė Matulevičiūtė. 

Gydytoja I. Matulevičiūtė, femtosekundiniu lazeriu atliekanti operacijas, pasakoja, kad atliekant operaciją lazeriu, yra mažesnė trauma kitoms akies struktūroms: „Ultragarso energija smulkindama lęšiuką kartu veikia ir aplinkinius audinius, ypač rageną. Tais atvejais, kai pastebime, kad vidinis ragenos sluoksnis – endotelis jau pažeistas kitų ragenos ligų, siekiame kuo mažiau jį traumuoti ir rekomenduojame operaciją femtosekundiniu lazeriu.“

Dar vienas kataraktos operacijos femtosekundiniu lazeriu privalumas – preciziškumas, nes  galima atlikti visiškai taisyklingos formos ir tikslaus norimo dydžio pjūvius ragenoje bei angą lęšiuko priekinėje kapsulėje – kapsulotomiją. Naudojantis kompiuterine programine įranga, femtosekundiniu lazeriu galima pjauti pageidaujamame audinio gylyje, sluoksnyje ir išgauti reikiamos formos pjūvius bei pasiekti preciziškai tikslų rezultatą. Visos operacijos metu atliekama priekinio akies segmento optinė koherentinė tomografija, garantuojant maksimalų procedūros saugumą.

Paslaugų prieinamumas 

Šeimos gydytojas, įtaręs pacientui kataraktą, nukreipia jį akių ligų gydytojo konsultacijai. Konsultacijos metu įvertinamas regos aštrumas, kuris, kataraktos atveju, būna sumažėjęs. Tuomet atliekama akių apžiūra plyšine lempa, kai išplėtus vyzdį, įvertinama lęšiuko būklė, jo skaidrumas ar esančios kataraktos tipas ir nusprendžiama, ar reikalinga operacija.

Gydytoja I. Matulevičiūtė sako, kad procesas nuo konsultacijos poliklinikoje iki pačios operacijos atlikimo užtrunka apie vieną mėnesį.

Visiems pacientams standartinė kataraktos operacija yra kompensuojama PSDF lėšomis, tačiau gydytojui oftalmologui rekomenduojant ar pacientui pageidaujant, procedūrą galima atlikti sumokant už ją LSMUL KK nustatytą kainą.

Panaši situacija ir dėl intraokulinio lęšio kompensavimo. Visi pacientai gali gauti PSDF lėšomis kompensuojamą IOL, tačiau galima pasirinkti kitokį lęšį, sumokant skirtumą tarp PSDF lėšomis kompensuojamo ir pasirinkto lęšio kainų.

Operacijos etapas lazeriu per dvi minutes

Kataraktos operacija vyksta dviem etapais. „Pirmiausiai taikant vietinę nejautrą lašais, atliekama operacijos dalis femtosekundiniu lazeriu. Su pasiruošimo etapu tai gali užtrukti apie 5 minutes, o pati lazerinė procedūra trunka 2-3 minutes. Tada pacientas perkeliamas į operacinę, kur atliekami kiti kataraktos operacijos etapai. Tuo metu taikoma kombinuota nejautra: vietinis nujautrinimas lašais bei bendroji intraveninė nejautra. Ši operacijos dalis vidutiniškai trunka apie 20-30 minučių ir baigiama implantavus IOL į kapsulės maišelį“, – paaiškina oftalmologė I. Matulevičiūtė. 

Paprastai jau kitą dieną po operacijos pacientai jaučia regėjimo pagerėjimą, tačiau jei katarakta yra toli pažengusi, lęšiukas labai padrumstėjęs, tuomet atsigavimo periodas po operacijos yra ilgesnis. Gydytoja I. Matulevičiūtė įspėja, kad pirmąjį mėnesį regos aštrumas dar gali svyruoti dėl vykstančio gijimo proceso. Todėl svarbu, pirmąjį mėnesį po operacijos laikytis tausojančio režimo, vengti užterštos aplinkos, fizinio krūvio, darbo iš arti.

Oftalmologė I. Matulevičiūtė dalijasi, kad būna atvejų, kai operacijos femtosekundiniu lazeriu atlikti negalima: „Tai situacijos, kai pacientas negali fiksuoti žvilgsnio dėl esančio nistagmo ar žvairumo, esant toli pažengusiai glaukomai, akies paviršiaus ligoms (buvusios ragenos infekcinės ligos, sunkus sausų akių sindromas, atsinaujinančios ragenos erozijos), ar nesiplečiant vyzdžiui.“ 

Operacijos lazeriu atliekamos tik po papildomo ištyrimo ir esant implantuotiems elektrokardiostimuliatoriams. Tokiu atveju operacija galima tik po gydytojo kardiologo konsultacijos ir prižiūrint bei leidžiant gydytojui anesteziologui.