Paskelbtas Sveikata

Kūdikiams šulinio vanduo gali atnešti mirtį

Ketvirtadienis, 01 February 2018 08:07 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad Jonavos rajone 2017 m. ištyrus 12 šachtinių šulinių vandenį, kurį maistui vartoja nėščios moterys ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus, keturiuose mėginiuose buvo nustatyta padidinta nitratų vertė, dviejuose mėginiuose padidinta nitritų vertė.

2017 m. iš pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie nėščiąsias ar kūdikius iki 6 mėn. amžiaus, kurie maistui vartoja šachtinio šulinio vandenį, gauta dvylika pranešimų (9 nėščiosios ir 3 kūdikių). Suorganizuota dvylika šachtinių šulinių vandens cheminiai tyrimai azoto grupės junginių – nitritų ir nitratų – kiekiui nustatyti. Iš jų keturiuose mėginiuose buvo nustatyta padidinta nitratų vertė, kuri neatitiko Lietuvos higienos normos reikalavimų (nitratų norma iki 50,0 mg/l). Nustatyta, kad nitratų vertė dviejuose vandens mėginiuose viršijo normą 2–3  kartus (99,9 mg/l, 134,0 mg/l). Dviejuose mėginiuose buvo nustatyta padidinta nitritų vertė, kuri neatitiko Lietuvos higienos normos reikalavimų.

Cheminė tarša geriamajame vandenyje yra ypač pavojinga kūdikiams ar besilaukiančioms moterims. Nitratai organizme susijungia su kraujo baltymu hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris negali pernešti į audinius deguonies. Atsiranda deguonies badas. Kūdikių apsinuodijimas nitratais vadinamas methemoglobinemija arba „pamėlusių kūdikių sindromu“. Kūdikius kamuoja pykinimas, vėmimas, dusulys, pamėlsta oda ir gleivinės. Sunkiais atvejais atsiranda traukuliai, kūdikis gali mirti. Tuomet būtina kuo greičiau kviesti greitąją pagalbą.

Net skaidriausiai atrodantis vanduo gali būti užterštas nitratais ar nitritais, kadangi toks vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ir spalvos. Šių cheminių medžiagų iš šulinio vandens nepavyksta pašalinti nei virinant, nei filtruojant daugeliu buitinių vandens filtrų. Virinant vandenį, nitratai nesunaikinami, o priešingai, jų koncentracija vandenyje padidėja, nes virimo metu išgaruoja dalis vandens.

Specialistai primena, kad nuolat organizuojami šachtinių šulinių vandens kokybės ištyrimai, kurį maistui vartoja nėščios moterys ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus. Nėščios moterys ar asmenys, auginantys kūdikį iki 6 mėn. amžiaus, gali nemokamai išsitirti maistui naudojamo šachtinio vandens kokybę. Reikia tik kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie maisto gamybai vartojamą šachtinio šulinio vandenį. Šeimos gydytojas pateiks specialios formos pranešimą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, kurio specialistai nemokamai organizuos vandens mėginių paėmimą ir ištyrimą.

Jurgita ARBOČIENĖ

Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja