Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sveikata

Pasiutligė – vis dar aktuali problema

Ketvirtadienis, 29 June 2017 08:22 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Kauno departamento Jonavos sk. specialistai primena, kad nukentėjusių nuo gyvūnų asmenų skaičius padidėja šiltuoju metų laiku, ypač vasarą, kai lauke dažniau ir ilgiau būna ne tik vaikai, suaugusieji, bet ir be priežiūros neatsakingų šeimininkų išleidžiami augintiniai ar benamiai gyvūnai.

Jonavos rajone šiais metais buvo apkandžioti ir medicinos pagalbos kreipėsi 28 asmenys: 20 suaugusiųjų ir 8 vaikai, kaimo gyventojų – 61 proc., o miesto – 39 proc. Dažniausiai asmenys buvo apkandžioti šunų (89 proc.) ir kačių (11 proc.).

Įkandus ar apseilėjus pažeistą odą pasiutusiam gyvūnui, žmogus gali susirgti pasiutlige. Pasiutligė – labai sunki infekcinė liga, kuri, atsiradus klinikiniams simptomams, baigiasi mirtimi. Ją sukelia virusas, kurio nešiotojai yra šunys, vilkai, lapės, katės, žiurkės, karvės, arkliai, kiaulės, paukščiai ir kiti gyvūnai. Pasiutęs laukinis gyvūnas gali užklysti pas žmones į sodybas, sodus, netgi atklysti į miestą. Paskutinį kartą gamtiniai pasiutligės židiniai buvo nustatyti 2010 m. Kauno m. (užklydo pasiutusi lapė) ir Raseinių r. (usūrinis šuo).

Iki šiol nėra veiksmingo pasiutligės gydymo. Užsikrėtus pasiutlige, vienintelis būdas išgelbėti gyvybę yra pasiutligės vakcinos įskiepijimas.

Jei įkando, apdraskė ar apseilėjo įtartinas gyvūnas patariame:

*skubiai tą vietą plauti vandeniu su muilu ir tekančiu vandeniu, kad neliktų muilo likučių;

*leisti nutekėti kraujui iš žaizdos, esant galimybei, apie žaizdą patepti spiritu, jodu arba kitu dezinfekuojamuoju tirpalu. Žaizdos sutvarkymas neapsaugo nuo pasiutligės, bet gali sumažinti į žaizdą patekusių virusų kiekį;

*nedelsiant kreiptis į artimiausią medicinos įstaigą. Prireikus, žmogui yra skiriamas vakcinų kursas. Už vakcinaciją mokėti nereikia;

*būtina išsiaiškinti gyvūno savininko adresą, pavardę, telefoną, ar gyvūnas skiepytas nuo pasiutligės ir kada. Šie duomenys bus reikalingi gydytojui, sprendžiančiam apie vakcinacijos būtinumą, bei maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams, kurie vykdo 14 d. gyvūnų stebėjimą, jeigu yra žinoma gyvūno buvimo vieta;

*efektyviausia pasiutligės profilaktika: laiku skiepyti šunis ir kitus naminius gyvūnus, laikytis gyvūnų laikymo taisyklių. Augintinius nuo pasiutligės privaloma skiepyti nuo 3 mėn. amžiaus ir toliau tai daryti kartą per metus.

Danutė KAČEGAVIČIENĖ

NVSC prie SAM

Kauno departamento Jonavos sk. specialistė