Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Meno galerijoje – šalies tautodailininkų darbai

Penktadienis, 30 December 2016 10:28 Parašė 

Kultūros centro Meno galerijoje praėjusią savaitę atidaryta respublikinė liaudies dailės konkurso „Aukso vainikas 2016“ laureatų paroda, kurioje pristatyti geriausi liaudies meistrų sukurti darbai: tapyti paveikslai, įvairūs nėriniai ir mezginiai, pinti baldai, šiaudiniai sodai. Parodoje taip pat eksponuojami austi darbai, skiautiniai, siuvinėjimas kryželiu, tekstilės dirbiniai, aksesuarai iš žalvario, gintaro dirbiniai, krosnyje išdegti moliniai indai, metaliniai kryžiai, iš medžio išdrožtos šventųjų statulėlės – šie mūsų krašto tautodailininkų darbai atskleidžia liaudies kūrėjų išradingumą, savitą pasaulėžiūrą, santykį su Dievu, žmonėmis ir mus supančia gamta.
Užėjusi į galeriją, pamaniau, kad aptikau tikrą lobį, išsipildė sena mano svajonė: nereikės važinėti po įvairius šalies muziejus ar muges, kad galėčiau apžiūrėti koplytstulpius ar kryžius, o paskui – ieškoti informacijos internete, kad sužinočiau, kieno šis darbas. Vieniems tautodailininkams šie amatai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis, o kitiems kūryba – tik pomėgis, tad informacijos apie juos gali ir nebūti.
Savo darbus jonaviečiams pristatė Laima Ašmonaitienė (Tauragės apskr., 2016 m., „Žiema“ ir „Laukymė“, tapyba akvarele), Rūta Fabijonavičienė (Vilniaus apskr., 2016 m., „Karnavalas“, „Žvėryno peizažas“, „Senamiestis“, „Sena sodyba“, „Trakų senamiestis“, aliejinė tapyba), Valė Babinskienė (Marijampolės apskr., prijuostės, 2016 m., vilna, medvilnė), Vytas Jaugėla (Telšių apskr., „Legenda“, „Šv. Rokas“, „Nekaltai pradėtoji Švč. Mergelė Marija“, „Šv. Mato Gintališkės bažnyčia“, „Beržoro ubagų karalius“, 2016 m., medis, išskirčiau menininko darbą – „Kalnų giedotojai“), Rasa Šiškuvienė (Šiaulių apskr., „Malūno godos“, „Kur bakūžė samanota“, „Prakalbintas medis“ ir „Pavasario šauksmas“, 2016 m., popieriaus karpiniai), Anelė Arminienė (Utenos apskr., „Šv. Kazimieras“, „Šv. Petras“ ir „Šv. Antanas“, „Šv. Jėzaus širdis“ ir „Šv. Elena“, 2016 m., rūpintojėliai iš medžio).
Ilgai apžiūrinėjau, norėjosi net pačiupinėti manekenus papuošusius Aukštaitijos krašto tautinius drabužius ir aksesuarus, kuriuos sukūrė Rima Vitaitė iš Zarasų.
Visa galerijos siena nukabinėta austomis lovatiesėmis iš lino ir medvilnės, tai – Milanos Jacevičienės 2015–2016 m. darbai. Rimanto Zinkevičiaus (Panevėžio apskr.) autentiškas skulptūrų ciklas skirtas Laptevų jūros tremtiniams atminti: „1941-ųjų tremtis“, „Lietuvių kalbos pamoka“, „Žieminė žvejyba“, „Malkos – gyvybė“, „Laidotuvės“.
Eugenijus Banys (Kauno apskr.) pristatė darbus: „Kristus ir avelė“ (2014 m.), „Bėgimas į Egiptą“ (2014 m.), koplytėlę „Apreiškimas“ (2013 m.), dvi medines koplytėles – „Ecco Homo“ ir „Nukryžiavimas“ (2016 m.).
Atskiroje salelėje – darbai, pinti iš vytelių, – tai Irenos Vapšienės (Panevėžio apskr., 2016 m.) „Kraitbumblė“, „Skietinė“, „Dėžutė“, dvi „Bumblelės“. Regina Mataitienė (Šiaulių apskr., 2015 m.) jonaviečiams pristatė įvairius keramikos darbus.
Parodoje – įspūdingi Ričardo Grekavičiaus kaltiniai kryžiai (Kauno apskr., 2016 m.). Nepamirškite žvilgtelėti ir į lubas – jas puošia Linos Živatkauskaitės-Žaliauskienės šiaudiniai sodai (Alytaus apskr., 2016 m.).
Viena galerijos siena nukabinėta fotografijomis, kuriose užfiksuoti skulptorių darbai – Alvydo Pociaus mediniai kryžiai ir šios skulptūros: „Šv. Antanas“ ir „Šv. Juozapas“, „Šv. Kazimieras“, „Nukryžiuotasis“, medinis koplytstulpis su skulptūrėlėmis.
Nuo seniausių laikų tautodailininkų darbuose galima pastebėti sąsajas su šalia gyvenančių žmonių profesijomis, charakteriais, vidiniais išgyvenimais. Antai Gintauto Akstino darbas „Kryžius“ skirtas Šilelio girininkijos miškininkams atminti (2016 m., Lazdijų r.). Kitas jo darbas – koplytstulpis „Šv. Jonas Nepomukas“ (2016 m., Lazdijų r., Kalvelių k.). Paliečiau tautodailininko Jono Berenio (Telšių apskr.) medines lazdas, išdrožinėtas 2016 m.
Prašom atleisti, jei ne visus tautodailininkus ar jų darbus paminėjau – tiesiog norėjosi grožėtis darbais dar ir dar kartą. Žaviuosi šių žmonių kūrybingumu, meniniu skoniu, darbštumu, gebėjimu išmokti sudėtingų amatų. Tautodailininkų menas – mūsų kultūros lobynas.
Paroda veiks iki 2017 m. sausio 6 d. (penktadienio) 13 val., tuomet bus paskelbti tautodailininkų apdovanojimai.

Eitvydė PRANEVIČIENĖ