Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Bibliotekos direktorė S. Gajauskaitė: judame teisinga kryptimi

Antradienis, 27 December 2016 11:27 Parašė 

Jau rašėme, kad prieš kelias savaites Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko šalies bibliotekininkų susitikimas su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite. Ji padėkojo bibliotekininkams už meilę knygoms ir žmonėms, ateinantiems į bibliotekas. Už originalias iniciatyvas ir aktyvumą, buriant vietos bendruomenę, kuriant erdves mokymuisi, laisvalaikiui ir kūrybai, Prezidentės padėka įteikta Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Skirmutei GAJAUSKAITEI.

Įstaigos vadovė „Alio Jonavos“ skaitytojams mielai sutiko papasakoti, kaip konkrečiai sekasi mūsų bibliotekininkams diegti inovacijas, spręsti kultūrinio fronto problemas.
– Kokiomis nuotaikomis baigiate Bibliotekų metus? Ar galite pasidžiaugti ne vien pastato remontu?
– Jonavos viešajai bibliotekai šie metai – itin sėkmingi. Dar metų pradžioje Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos organizuotame konkurse laimėjome nominaciją „Europietiškiausia biblioteka 2015“ už prasmingą veiklą viešinant Europos Parlamento veiklą ir kitas su Europos Sąjunga susijusias iniciatyvas.
Pirmojoje Nacionalinėje bibliotekų olimpiadoje mūsų komanda „Knygiai“ laimėjo trečią vietą ir bronzos medalius.

Biblioteka aktyviai dalyvauja įvairiuose projektuose. Didžiausias 2015–2016 m. vykdytas projektas – „Mokomės įdomiau“. Jis skirtas Jonavos rajono jaunimo (15–19 m.) lietuvių kalbos žinių stiprinimui, pritaikant inovatyvius mokymosi metodus.

Bibliotekų metus baigiame itin griausmingai. Visus metus Viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose vyko įvairūs renginiai (iš viso 927, iš jų – 405 parodos): garsiniai skaitymai, knygų mugės ir sutiktuvės, skaitymų ir burtų popietės, žinių mūšiai „Bibliotiada“ ir „Bibliomūšis“, edukaciniai užsiėmimai, individualūs gyventojų kompiuterinio raštingumo mokymai. Kvietėme jonaviečius dalyvauti šiose akcijose: „Aš skaitau, nes...“, „Lietuva skaito !“, „Vasara su knyga“, „Knygų Kalėdos“ ir kitose.

Rudenį Viešojoje bibliotekoje šurmuliavo 15 leidyklų mažoji knygų mugė, priminusi skaitymo prasmę ir džiaugsmą. Galbūt ši mažoji knygų mugė bus tradicinė, išaugs į didžiąją knygų mugę ir taps vienu populiariausių kultūros renginių Jonavoje.

Biblioteka daug ir sėkmingai užsiima edukacinėmis paslaugomis, įvairia švietėjiška veikla. Paslaugų ne tik daugėja – jos yra pakeliamos į kitą kokybinį lygmenį.
Sėkmingai darbuojamės ir leidybinėje srityje. Leidžiame Jonavos krašto kultūros ir istorijos metraštį „Taurosta“. Greitai pasirodys ir monografija „Jonavos valsčius ir miestas tarpukario Lietuvoje 1918–1940 m.“ Leidybą finansuoja rajono Savivaldybė.

Įvairios veiklos skatino gyventojus ateiti į Viešąją biblioteką ir jos filialus ne tik pasiskolinti knygų ar paskaityti periodinių leidinių, bet ir įdomiai praleisti laisvalaikį, įgyti žinių, mokytis ir bendrauti.

Šiais metais skaitytojus pakvietėme burtis į „Oho“ kryžiažodžių sprendėjų klubą, pamažu gimsta Knygos klubas. Jame kalbėsime apie literatūrą, pomėgius, bendruomeniškumą, kitas įdomybes. Kiekvienas atėjęs galės išsirinkti asmeninį puodelį su mėgstamo rašytojo atvaizdu. Sukursime tarpukario Jonavos literatūrinių salonų laikus menančią tradiciją. Šveicarijos bibliotekos klubas „Prie kavos“ jau atšventė 10 m. jubiliejų.

Elektroninėje erdvėje (www.jonbiblioteka.lt) biblioteka pasiekiama ištisą parą. Čia vartotojai gali sužinoti apie bibliotekos teikiamas paslaugas, naudotis elektroniniu katalogu, rasti kontaktus, informaciją apie renginius, virtualias parodas, gautus leidinius, žymius Jonavos krašto žmones, įvykius ir kt. Per www katalogą vartotojai gali užsisakyti, rezervuoti ir prasitęsti leidinius. Džiaugiamės, kad per metus čia apsilanko per 13 tūkst. unikalių naudotojų, kurie įvairios informacijos vis sugrįžta ir apsilanko vėl ir vėl.

Atvirumo, partnerystės, atsakomybės, tradicijos ir veržlumo vertybėmis modeliuojamos bibliotekos plėtros kryptys. Ar mes judame teisinga kryptimi? Manau, kad taip – tai patvirtina puikus šių metų mūsų veiklų įvertinimas.

Kaip žinome, tik su gera komanda gali nudirbti didelius darbus. O aš tokią ir turiu. Ačiū jai, ačiū Savivaldybės atstovams už dėmesį ir paramą, ačiū partneriams, bičiuliams, rėmėjams.

Per šiuos metus rajono Viešoji biblioteka labai pasikeitė – stipriai ūgtelėjo, tapo labiau pastebima.

Didžiausia bibliotekos vertybė – skaitytojai. Bibliotekos dirba jiems ir kartu su jais. Per šiuos metus Viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose apsilankė apie 12 330 skaitytojų ir 172 422 lankytojų.

Tik gaila, kad prie pasikeitusių vartotojų poreikių nėra pritaikytos bibliotekų erdvės. Svajoju apie erdvią Jonavos viešąją biblioteką, kurioje būtų daug neformalių, grupinio darbo ir transformuojamų darbo vietų, kai lankytojai patys gali susinešioti baldus ir susikonstruoti sau laikiną darbo vietą. Svajoti gi, neuždrausta?

Džiaugiuosi naujais Vaikų literatūros skyriaus baldais. Jau šią savaitę mažieji skaitytojai galės išbandyti naujus sėdmaišius, rinktis knygas naujose lentynose...
Smagu, kad Bibliotekų metų įvairios akcijos paskatino visuomenę atsigręžti į knygas ir bibliotekas. Aišku, tokios tik metinės akcijos negali pakeisti iš esmės bendros ir gana liūdnos skaitymo padėties.

– Ar sunkmetis, prasidėjęs 2008-aisiais, kai netekote daug lėšų naujoms knygoms įsigyti, tęsiasi? Kiek girdėjau, vienam Lietuvos piliečiui per metus teskiriama 0,69 cento naujoms knygoms. Matyt, ir mūsų abonementas kai kurių naujienų tegauna po 1 egzempliorių. Kaip pasirenkama viena ar kita knyga? Kaip pasipildė knygų fondas, palyginti su praėjusiais ar dar ankstesniais metais?
– Mūsų rajone situacija nuo 2008 m. labai pagerėjo. Blogiausia padėtis buvo 2010 m. – knygoms pirkti teskirta 34 622 Lt (10 027 Eur), už kuriuos nusipirkome 1719 egzempliorių.

2016 m. knygoms pirkti turėjome 39 712 Eur, už kuriuos įsigijome 5912 egzempliorių. Bibliotekų metams knygoms pirkti gavome 2730 Eur daugiau nei 2015 m.
Mūsų situacija geresnė nei visoje Lietuvoje, nes Savivaldybė kasmet skiria lėšų ne tik periodikos prenumeratai, bet ir knygoms įsigyti. Todėl lėšos, tenkančios vienam rajono gyventojui, – 0,91 Eur, bet ir tai – labai nedidelė suma.

Knygas komplektuojame atsižvelgdami į rajono skaitytojų poreikius ir bibliotekos darbuotojų pateiktus užsakymus. Apie knygos vertę sprendžiame iš jos vertinimų viešojoje erdvėje, sekame kritikų pasisakymus, knygų apžvalgas ir pan.

– Ar pasiteisino Knygų terasos, kitų sumanymų įgyvendinimas? Kaip žiūrite į miesto panoramoje atsiradusius „antikvariatus“, kur žmonės suneša senas knygas?
– Atidarydama Knygų terasą vasarą sakiau, kad noriu jonaviečius užkrėsti virusu ir ne bet kokiu, o skaitymo virusu. Manau, mes dideliu pagreičiu judame ta linkme. Knygų terasa jau džiugina bendruomenę savo netradiciniais renginiais ir neformaliu bendravimu.

Man be galo smagu matyti skaitytojus jau ankstų rytą, lyjant ar sningant, „besirausiančius“ knygų lentynoje. Pastebėjau, kad pamažu gimsta nauja tradicija – nusipirkęs ir perskaitęs naują knygą jonavietis atneša ją į šią lentyną. Aišku, nauja knyga labai greitai iš lentynos „išgaruoja“.

Manau, mūsų tikslas pasiektas – jonaviečiai noriai dalijasi knygomis. Labai smagu, kad Knygų terasa – kol kas vienintelė tokia pas mus Jonavoje, kad jau turi atgarsį Lietuvoje. Džiugu, kad ja domisi kolegos.

– Kokie ryškiausi poslinkiai pastebimi šiemet kaimo filialuose? Ar miestelių, kaimų žmonėms vis dar reikalinga nauja, populiari knyga?
– Kiekviena biblioteka stengėsi nustebinti savo bendruomenes ir lankytojus, organizuodama diskusijas ir susitikimus su kūrėjais, įdomiais žmonėmis, kūrybinėse dirbtuvėse demonstruodama naująsias technologijas, bibliotekų galimybes.

Batėgalos filialas pasitiko šiuos metus naujai suremontuotomis patalpomis ir naujais baldais, atnaujinta kompiuterine technika lankytojams. Išorų filiale suremontuotos patalpos, įrengta nauja, graži erdvė vaikams.

Labai pasikeitė Upninkų filialas. Bibliotekos sienos šlapo ir pelijo. Jonavos rajono savivaldybė skyrė lėšų išoriniam sienų apšiltinimui, suremontavo patalpas. Viešoji biblioteka nupirko naujų baldų: lentynų, stalų, kėdžių ir sėdmaišių. Atnaujinta kompiuterinė technika darbuotojoms ir lankytojams. Erdviose ir šiltose patalpose vyksta įvairūs renginiai vietos bendruomenei.

Filialuose šiais metais vyko daug netradicinių ir įdomių renginių. Juškonių filiale visus metus vyko kūrybinės dirbtuvės, skirtos etninei kultūrai ir tautodailei. Didelio susidomėjimo sulaukė pirmą kartą Žeimių miestelio bibliotekoje organizuojamas dailės terapijai skirtas renginių ciklas. Filialai dalyvavo vasaros akcijoje „Vasara su knyga“, knygų skaitymus organizavo netradicinėse erdvėse.

Taip, bibliotekos kaime lankomos, knygos skaitomos. Kiekvienoje kaimo bibliotekoje darbuotoja galėtų parodyti pageidaujamų populiariausių knygų sąrašus.

– Kokia didžiausia Jūsų asmeniškai 2017-ųjų metų svajonė?
– Oi, kiek aš tų svajonių – didelių ir nelabai – turiu, tačiau nenoriu jų garsiai įvardyti, nes garsiai išsakyti norai ir svajonės dažniausiai neišsipildo...
O iš tikrųjų laiko trūksta – net laiko knygai, ramiam pokalbiui. Laiko ir dar kartą laiko... Ypač jaučiu sparčią laiko tėkmę, kurią norisi pristabdyti.