Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Beglobiams gyvūnams šie metai buvo sėkmingi

Penktadienis, 16 December 2016 15:48 Parašė 

Retas jonavietis žino, kur kreiptis radus gatvėje mažutį katinėlį ar pasimetusį šunį. Ko gero, dažniausiai geros širdies žmonės juos tiesiog priglaudžia savo namuose. Bet neturintys tokios galimybės dažnai praeina pro kenčiantį šaltį, alkaną ar sužeistą gyvūną. Kai kurie atveža jį į karantinavimo tarnybą ar veterinarijos gydyklą. Ir tik retas žino, kad atsakomybė už šio gyvūno gydymo ir priežiūros sąskaitų apmokėjimą gula ant trapių mažutės moters pečių. Ne, ji nei milijonierė, nei turtingo vyro žmona – tiesiog didelio noro padėti gyvūnams vedama moteris neatlygintinai ieško rėmėjų ir naujųjų šeimininkų šiems nelaimėliams.

Artėjant gražiausioms metų šventėms, norime papasakoti apie beglobiais gyvūnais besirūpinančią Iloną KOLITAITĘ. Ji nėra vienintelis žmogus, vykdantis tokią misiją Jonavoje, bet turbūt vienas iš tų, kurio darbų negalima nepastebėti. Vieniems rasdama laikinus globėjus, kitiems – nuolatinius šeimininkus, besirūpindama, kad išlaidos veterinarijos gydykloms būtų apmokėtos, vien per šiuos metus Ilona pagelbėjo 200 gyvūnų – vidutiniškai 9 katėms ir 9 šunims per mėnesį.

Kaip, Ilona, Jus pristatyti? Ar esate kokios nors gyvūnų globos organizacijos savanorė?
– Nepriklausau jokiai organizacijai, tačiau gerai sutariu net su keliomis iš jų. Šiuo metu daugiausia bendradarbiauju su VšĮ „Penkta koja“. Vis dėlto noras padėti beglobiams gyvūnams – pagrindinis mano variklis, skatinantis nesustoti.

Ar gaunate kokį atlygį už šią veiklą?
– Piniginio atlygio negaunu. Užsiimu šia veikla savo noru neatlygintinai. Nėra nieko maloniau, kai vargšui gyvūnėliui yra suteikiama galimybė išgyventi, jis galiausiai randa gerus ir mylinčius šeimininkus.

Kada pradėjote gelbėti beglobius gyvūnus Jonavoje?
– Jau turbūt 10 metų stengiuosi padėti į bėdą papuolusiems gyvūnams. Viskas prasidėjo nuo katinuko, kuris apsigyveno mūsų namuose. Kai turi savo gyvūną, atkreipi dėmesį ir į pasiklydusį gatvėje.

Ar pamenate pirmąjį gyvūną, kuriam pagelbėjote?
– Pirmieji katinukai, kuriems reikėjo pagalbos, gyveno netoli mano daugiabučio. Suradau jiems globėjus. Vėliau ėmiau pastebėti ir daugiau benamių. Ėmiau domėtis, kur kreiptis tokiose situacijose. Kreipiausi į „SOS gyvūnų“, „Lesės“, „Penktos kojos“ prieglaudas prašydama pagalbos. Kartais gyvūnai būdavo sužeisti, tad teko susipažinti ir su Jonavos veterinarijos gydyklose dirbančiais žmonėmis. Jie sutiko gydyti beglobius, tačiau net ir esant didelėms nuolaidoms, paaukotų į specialias dėžutes žmonių pinigėlių sąskaitoms apmokėti ne visuomet pakanka.

Ką darote tada, kai gydyklų sąskaitoms padengti žmonių suaukotų pinigų neužtenka?
– Šiais metais pagalbos ranką ištiesė VšĮ „Penkta koja“. Ji po truputį dengia susikaupusias Jonavos veterinarijos gydyklų „Kabarga“ ir „VetPet“ skolas. Vidutiniškai per mėnesį už abiejų gydyklų paslaugas tenka sumokėti 250 eurų. Beveik pusė pinigėlių išleidžiama sužalotų gyvūnų gydymui, patelių sterilizacijai, kita dalis – gyvūnų priežiūrai gydykloje.

Kodėl beglobiai gyvūnai kartais laikomi veterinarijos gydyklose?
– Į gydyklas dažniausiai papuola sužeisti šunys ir katės arba jų mažyliai. Kainuoja tiek jų gydymas, tiek ir priežiūra, mat gyvūnai ten laikomi tol, kol pasveiksta ir jiems surandami naujieji šeimininkai. Jeigu tik atsiranda norinčių ir galinčių gyvūną pagloboti laikinai savo namuose, jis keliauja ten. Bet tiek daug laikinų globėjų nėra, tad tenka prašyti veterinarijos gydyklų pagalbos.

Ar jonaviečiai galėtų padėti apmokėti sąskaitas?
– Jie ne tik gali, bet jau ir padeda. Esame pastatę specialias aukų dėžutes veterinarijos gydyklose, gyvūnų prekių parduotuvėse turguje ir J. Janonio g. Yra entuziasčių, kurios renka lėšas savo darbovietėse. Dėkojame visiems prisidedantiems.

Ar galima paaukoti pinigėlių bankiniu pavedimu?
– Norintys paremti gali pervesti pinigėlius į VšĮ „Penktos kojos“ sąskaitą, skirtą specialiai Jonavos beglobiams. Sąskaitos Nr. LT 984010042503006212 DnB bankas, paskirtis – Jonavos beglobiams. Arba reikia įrašyti gyvūno vardą, kurį norite paremti, pvz., Kudliui. Svarbu ne tik pervesta ar į dėžutes paaukota pinigų suma, bet ir pats faktas, kad yra daug neabejingų žmonių, esi ne vienas šioje misijoje.

Kiek laiko prireikia benamiam gyvūnui surasti namus?
– Dažniausiai naujus namus gyvūnams surandame per kelias savaites. Čia reikėtų padėkoti ir jūsų laikraščio skaitytojams. Nuo tada, kai ėmėte spausdinti gyvūnų, ieškančių namų, nuotraukas, šis procesas pagyvėjo, namus surado visi šunys, laikyti UAB „Jonavos paslaugos“ karantinavimo patalpose.

Kaip elgiatės, jei neatsiranda norinčių priglausti gyvūną?
– Su UAB „Jonavos paslaugos“ esame sutarę, kad neradę namų gyvūnai būtų perduoti globos organizacijoms. Į „Penktos kojos“ prieglaudą buvo išvežti 8 šunys iš Jonavos karantino tarnybos ir 6 žmonių rasti ar gydyklose gydyti ir naujų šeimininkų neradę šunys, 10 šunų iš Jonavos karantino išsivežė VšĮ „Šilutės gyvūnų gerovė“ savanorės, dar 1 šuo ir 1 katė buvo perduoti į Vilniaus „SOS gyvūnų“ prieglaudą, 2 katėms namus padėjo surasti Kauno „Akropolio“ prekybos centro „Kikos“ parduotuvės darbuotojai.

Kaip dar, Jūsų nuomone, būtų galima pagerinti beglobių gyvūnų situaciją Jonavoje?
– Bendraujant su didžiosiomis Lietuvos prieglaudomis kilo idėja, kad ir Jonava galėtų turėti šiuolaikišką prieglaudą – užuovėją, kur gyvūnai būtų globojami tol, kol bus surasti naujieji šeimininkai.

Ko reikia šiai idėjai įgyvendinti?
– Savanorių! VšĮ „Penkta koja“ sutinka prisidėti prie gyvūnų prieglaudos veiklos organizavimo, galėtų suteikti finansinį užnugarį. Patalpas jau radome. Belikęs esminis klausimas – ar atsiras pakankamai savanorių, galinčių prižiūrėti prieglaudos gyvūnus. Juk gyvūnui nepasakysi, kad šiandieną negali ir ateisi rytoj – reikia valyti narvus ir šerti gyvūnus. Vienam ar dviem žmonėms tai yra per didelė atsakomybė. Jeigu atsirastų bent penki žmonės, galintys nuolat rūpintis gyvūnais, galėtume pradėti prieglaudos veiklą.

Kiek gyvūnų galėtų prisiglausti prieglaudoje? Koks darbų mastas savanoriams?
– Radome tinkamas gyvūnams laikyti patalpas. Jose tilptų iki 10 šunų ir 10 kačių. Jei susirinktų bent šeši ar septyni savanoriai, tai kiekvienam iš jų tektų į prieglaudą atvažiuoti maždaug vieną kartą per savaitę.

Kur kreiptis norintiems dalyvauti šioje veikloje?
– Skambinkite tel. 8 655 63 006.

Dėkojame Ilonai ne tik už šį interviu. Viena iš mūsų rašinių autorių teigė: „Tikra yra tik tai, ką mes kuriame širdimi.“ Norint surasti savyje gėrio šaltinį, kurio pakaktų ne tik sau ir savo artimiesiems, reikia ne tik noro, bet ir pastangų, tačiau kantrybė, tikėjimas tuo, ką darai, ir į dienos šviesą išlindęs altruizmas vyraujančiame „dabartizme“ – tai bręstančios visuomenės požymiai.

Džiugu, kad pagalbos ranką tiesia kitų miestų gyvūnų globos organizacijos. Bet panašu, kad Jonavoje ir jos rajone yra taip pat daug neabejingų beglobiams gyvūnams žmonių. Vienykime savo jėgas. Tik padėdami vieni kitiems tuo, kuo galime, išspręsime šią problemą. O prisidėti kiekvienas gali savaip: vieni padėtų prižiūrėti gyvūnus, kiti juos fotografuotų ir skelbtų apie juos Jonavos spaudoje ar internete, galbūt kas nors galėtų paremti pinigais ar daiktais (maistu, kraiku, antkakliais ir pavadėliais, kad ir dėvėtais), laikinai priglausti gyvūną savo namuose ir pan. Ar kada kirbėjo mintis, kad norėtumėt prisidėti? Skambinkit, nedvejokit – visos idėjos sveikintinos ir laukiamos.