Paskelbtas Renginiai

V. Buto darbai sužavėjo aukciono dalyvius

Penktadienis, 16 December 2016 15:41 Parašė 

Ketvirtadienį Kultūros centro Meno galerijoje atidaryta Jonavos menininkų paroda. Tai – kasmete tradicija tapęs renginys: kiekvieną gruodį rajono kūrėjai surengia kolektyvinę ekspoziciją, o jų gretas kaskart papildo jaunieji menininkai. Po parodos atidarymo vyko aukcionas, kurio metu buvo galima įsigyti unikalių menininkų kūrinių.

Šių metų parodoje darbus pristatė jau žinomi dailininkai ir dar jauni Dailės akademijos studentai – iš viso 31 menininkas: Eugenijus Lugovojus „Keliaujanti mergina“ ir „Derlius“, Jūratė Jakubavičienė „Kas po kojomis žaliuoja“, Daiva Vilkelytė „Eglės paunksmėj“ ir „Baltaplunksnė“, Danutė Linkevičienė „Savi slapti pasauliai“, Alvydas Urbietis „Gatvės ženklai – permainų nuojauta“, Miglė Ceinorytė „Memory 1“, Auksė Draugelienė „Be sustojimo...“ (linas, rūdys, siūlai), Aidaras Merkevičius „Labos nakties, damos“, Vladimiras Nikonovas „Fazanas“, „Vabalas 2“ ir „Labores Solis“, Tomas Zlotnikovas, Vaidas Butas, Violeta Švėgždaitė-Borsevskienė „Duetas. Žuvys“, Vaiva Druseikienė „Švč. Dievo Motina Švelnioji. Vladimiro Eleousa“ ir „Visvaldis viešpats – Pantokratorius“, Rūta Liutkevičienė Johannes Vermeer van Delft „Dailininko ateljė“ (reprodukcijos kopija), Rasa Kersnauskaitė, Jolanta Grigienė „Jaunystės polėkis“, Neringa Dambrauskienė „Baltų deivė Aušrinė“, Janina Celiešienė „Užburtas miestas“ ir „Rudens iliuzija“, Gediminas Švėgžda „Lady Sun“ ir „Lady Moon“, Edita Danielienė „Paslaptingas pokalbis“, „Trys draugės“ ir „Dekoratyvinės dėžutės“ (baltas molis, viršglazūrinė tapyba), „Gerda ir Kajus. Veidrodis“ (H. K. Anderseno pasakų motyvais), Vigimantas Gečiauskas „Rudens spalvos“ ir „Akimirkos“, Virginijus Vizbaras „Kiek sveria sąžinė?“, Saulė Paulauskaitė, Gintaras Rūkas „Ji“, Vytautas Butas „Skarulių bažnyčia“, „Prie jūros“, „Motyvas su Jonava“, „Seni medžiai prie tvenkinio“, „Pakelės medžiai“ ir „Apleista sodyba“, Eitvydė Pranevičienė „Liepsnojantis ledas“, Raimondas Kuliavas „Vienišas“ (camera obskura) ir „Šokis“ (camera obskura), Indrė Mikašauskaitė ir Martyna Jančaitytė „Duetas“, Andrius Šukutis „Apokalipsė“ ir „Atitiko“.

Parodoje pristatytuose Jonavos menininkų kūriniuose atsispindi autorių individualumas, jų vidinis pasaulis. Įspūdingi konceptualaus menininko V. Nikonovo, kuriančio išskirtinius objektus iš metalo, tekstilės ir įvairių netradicinių medžiagų, darbai: „Fazanas“, „Vabalas 2“ ir „Labores Solis“ (žuvis). Linksmas A. Šukučio darbas „Apokalipsė“ – besisukantis daiktas iš dujokaukių filtrų dėžučių. Akį traukia G. Švėgždos tapyba, du paveikslai „Lady Moon“ ir „Lady Sun“ tarsi atskleidžia sąmonės dvilypumą, kurį susieja su emociniu tikrovės išgyvenimu. Autorius sąmoningai vengia tikrų moters formų, nemeluoja apie moters grožį, bet suteikia patogumo žiūrovo akiai savo spalvomis, formos įgauna seksualumo motyvų, kurie lyg ir sudėlioti realybėje, bet iš tikrųjų yra specialiai užkoduoti vaizduotės simboliais.

Jaunos tapytojos, studentės S. Paulauskaitės darbas atskleidžia, kad jai rūpėjo ne konkretus paveiksle pavaizduotas metų laikas, o dvasinė būsena, išgyventa vaikštant po sostinę. Dailininkės J. Grigienės „Jaunystės polėkis“ įamžina trapius moters grožio, laisvės ir jaunystės virpesius. Norėčiau paminėti V. Vizbaro paveikslą „Kiek sveria sąžinė?“, E. Lugovojaus grafikos darbus „Keliaujanti mergina“ ir „Derlius“, įspūdingų raštų R. Kersnauskaitės darbą, N. Dambrauskienės „Aušrinę“, V. Gečiausko „Akimirkas“.

Parodos koordinatorės I. Mikašauskaitė ir M. Jančaitytė padėkojo menininkams už atneštus darbus ir pagalbą. Martyna pasidžiaugė, kad jos abi 2015 m. buvo tik parodos stebėtojos, o šiemet pirmą kartą pristatė bendrą darbą „Duetas“.

Po parodos atidarymo vyko dailininkų darbų aukcionas, kurį vedė JKC direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Jurgita Serapinė ir režisierius Feliksas Paulauskas. Pradinė paveikslo siūloma kaina – 15 eurų, brangiausiai parduotas paveikslas buvo įkainotas 40 eurų. Didžiulė sėkmė lydėjo dailininką Vyt. Butą – nedidelio formato paveiksliukai aukcione buvo išpirkti akimirksniu. Parduoti A. Merkevičiaus, V. Nikonovo, E. Lugovojaus, V. Druseikienės darbai, tačiau daug paveikslų liko dailės mėgėjų neįvertinti ir nenupirkti. Menininkai galerijoje stoviniavo tylūs ir įsitempę, aukciono vedėjai bandė kelti darbų kainas. Į galeriją užklydę svečiai džiaugėsi galėdami taip pigiai nusipirkti darbą, kurio vien rėmelis ir drobė kainuoja 15 eurų.

Nėra bendros parodos autorių fotografijos – nebeliko tradicijos ir istorinio fakto. Suprantu, kad nauji reiškiniai, įvedami nauji papročiai ir aplinkybės mus labiausiai jaudina. Žodis „parduota“ ir būgnelio trys dūžiai skambėjo bauginamai, buvo nepatogūs ir net nejaukūs. Piniginės išraiškos akistatoje perkainojame vertybes ir keičiamės, norime to ar ne, čia ir dabar, iš paskutiniųjų bandydami išsaugoti savo vidinį kodą per išorinę veido topografiją.

Paroda Meno galerijoje veiks iki 2017 m. sausio 12 d.

Eitvydė PRANEVIČIENĖ