Paskelbtas Sportas

Olimpine sporto šaka tapusi karatė, propaguojama ir Jonavoje

Pirmadienis, 12 December 2016 08:56 Parašė 

Visos šalies karatė organizacijos pradėjo rūpintis, kad Tokijo žaidynėse išvystume bent vieną Lietuvos karatistą.

2020 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse žiūrovai išvys penkias naujas sporto šakas. Į olimpinę programą įtrauktas sportinis laipiojimas, banglenčių ir riedlenčių sportas, mažasis beisbolas (softbolas) ir karatė. Įvairios Lietuvos karatė federacijos ir asociacijos jau pradėjo burti pajėgas, kad pirmą kartą žaidynėse išvystume šiai sporto šakai atstovaujantį lietuvį. Tiesa, olimpinis statusas šioms penkioms sporto šakoms galios tik Tokijo žaidynėse.

Už tai, kad karatė bent trumpam tapo olimpine sporto šaka, reikia dėkoti Pasaulio karatė federacijai (WKF), kuri jau daugelį metų to siekė. WKF narė yra Lietuvos karatė federacija (LKF), kurią įsteigė buvęs Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) prezidentas, o dabar jos garbės prezidentas bei Europos karatė organizacijos viceprezidentas Romas Vitkauskas.

Lietuvos karatė federacija (LKF) apjungia šalies karatė klubus, atstovauja savo narių interesus Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK), Europos (EKF) bei pasaulinėje (WKF) karatė federacijose.

Būtent Jonavos kiokušin karatė “Kumite” klubas jau priklauso LKF, kas suteikia klubui olimpinės sporto šakos statusą. Laukdami palankių sprendimų, šios sporto šakos atletai nesėdėjo rankų sudėję ir jonaviečiai sudalyvavo dvejose kiokušin karate varžybose.

Jurbarke SK „Kumite“ (treneriai Valdas Braslauskas ir Alfredas Jakštas) atstovai vidurio Lietuvos vaikų taurės turnyre. Jose itin sublizgėjo Jonavos jaunieji sportininkai, kurie namo grįžo su solidžiu medalių skaičiumi. Šiose varžybose bronzos medaliais pasipuošė Mantas Klapatauskas, Kristupas Petronis ir pirmą kartą apskritai varžybose dalyvavęs Edvinas Gambarovas.

Tik finaluose varžovams nusileido ir sidabro medalius iškovojo broliai Evaldas ir Edgaras Galuškos, bei Aurimas Kregždys, Adas Pilipavičius, Arnas Bočkus, Dovydas Šermukšnis, Aivaras Zakarka, Žygimantas Slukinas bei Markas Kuznecovas.

Šį ilgą prizininkų sąrašą tarp jonaviečių pratęsė po dvi kovas laimėję Michail Mitiulin, Jonas Štendelis, Matas Davicijonas, kurie tapo savo grupių nugalėtojais. Ne ką prasčiau sudalyvavo pirmą kartą merginų grupėje besivaržiusios ir pirmąsias vietas iškovojusios Emilija Makarevičiūtė ir Miglė Kulikauskaitė.

Dar šeši SK „Kumite“ jaunieji atletai varžėsi Kauno klubo „Rifas“ organizuotose kiokušin karate varžybose, kuriose be šeimininkų kauniečių ir jonaviečių, varžėsi sportininkai iš Klaipėdos bei Vilniaus. Įdomiausia, kad visi šios sporto šakos entuziastai lipo ant apdovanojimų pakylos.

Trečias savo grupėje buvo Gediminas Cvykas, o antrąsias vietas pasiekė Lukas Strelčiūnas, Lukas Pekšys ir Mantvydas Stasiukonis. Tuo tarpu Nikita Mitiulin ir Joana Petrova tapo nugalėtojais.

Gytis RAMANAUSKAS