Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Policininkai, aū, kur jūs?

Penktadienis, 02 December 2016 10:07 Parašė 

Vakaras. Pusė devynių. Gatvės žibintų šviesoje šoka baltos snaigės. Porelės, susikibusios už rankų, romantiškai vaikštinėja Neries pakrante. Kosmonautų g. laiptais namo keliauja vyriškis. Miestą saugo budri policijos akis... Idiliškas Jonavos vaizdelis? Taip, tačiau būna ir kitaip.

Lapkričio 29-osios vakaras. Pusė devynių. Gatvės žibintų šviesoje šoka baltos snaigės. Kosmonautų g. laiptais nuo devynaukščių link Savivaldybės lipa vyriškis. Prie jo pribėga keturi maždaug 20 m. vyrukai. Vienas iš jų stipriai niūkteli į nugarą, kiti šoka spardyti pargriuvusį žmogelį. Pasidarbavę kojomis, prasega paltą ir demonstratyviai iškrato kišenes. Paima mobiliojo ryšio telefoną. Vyriškiui stipriai sumuštas veidas, užtinusios akys, apibrozdinta nosis. Manote – tai retas įvykis Jonavoje? Klystate. Tą patį vakarą policijoje buvo registruotas mažiausiai dar vienas sumušimo ir bandymo apiplėšti atvejis.

Aš asmeniškai pažįstu bent penkis žmones, kuriuos sumušė ir bandė apiplėšti. Dažniausiai tai vyksta prie laiptų. Laiptai – ypač „dėkinga“ tokiems užsiėmimams vieta: pastumtam nuo laiptų žmogui labai sunku išlaikyti pusiausvyrą, krisdamas skaudžiai susimuša, daug sunkiau atsistoti. Bet laiptai – ne vienintelė vieta, kur tiesiogine to žodžio prasme galima gauti į galvą. Žinau atvejį, kai moterį kastetu sumušė ir apvogė išėjusią iš parduotuvės Prezidento g. Vaikiną stipriai sumušė miesto centre.

Kitai moteriai trenkė ir bandė atimti rankinę vidury baltos dienos prie tų pačių laiptų Kosmonautų g. Manau, kiekvienas iš skaitytojų prisimintų bent kelias panašias istorijas.

Protingas žmogus pasakys, kad nėra ko vaikštinėti tamsiuoju paros metu ir dar laiptais. Dauguma taip ir elgiasi, tačiau ką daryti, jeigu turi grįžti iš darbo, renginio ar pasimatymo? Juk gyvename ne karo zonoje ir komendanto valanda nepaskelbta. Kiekvienas tikimės, kad savo mieste esame saugūs, tačiau, pasirodo, dažniausiai mūsų niekas nesaugo.

Mėgstu pasivaikščioti Jonavos gatvėmis, pėsčiųjų takais: su žmona pavedžiojame šunį, su uošviu apeiname ratelį aplink tvenkinius. Neatsimenu, kada paskutinį kartą mačiau „gyvą“ policininką. Toks jausmas, kad policininkų Jonavoje išvis nėra. Esu matęs pravažiuojančią policijos mašiną, būrius pareigūnų per didžiąsias Jonavos šventes, bet policininko, patruliuojančio pėsčiomis Jonavos gatvėse, matęs nesu.

Oponentai pasakys – XXI amžius, visur pristatyta vaizdo kamerų, tad patruliuoti gatvėse nereikia. Be to, trūksta finansavimo, o ant kiekvieno kampo policininko juk nepastatysi. Aš atsakau – blogai, labai blogai, nes žmonės patiria smurtą eidami tiesiog gatve.

Jonavos rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriuje dirba 34 pareigūnai, daugelis iš jų yra tyrėjai arba viršininkai. Prevencijos poskyryje dirba 23 pareigūnai, taip pat daugelis yra tyrėjai, viršininkai ir tik 4 postiniai bei vienas patrulis. Kelių poskyryje dirba 5 pareigūnai – 2 viršininkai ir 3 specialistai, o Viešosios policijos skyriuje dirba vienas viršininkas. Kur patruliai ir eiliniai? Pagal Jonavos skyriaus struktūrą galima daryti išvadą, kad laukiame, kol įvyks nusikaltimas, štai tuomet ir pulsime jį tirti.

Anglijoje ne kartą esu matęs policininkus, po du pėsčiomis patruliuojančius gatvėse. Manau, kad ir Jonavoje taip galėtų ir turėtų būti. Keletas policininkų vakarais pėsčiomis galėtų patruliuoti pavojingesnėse vietose. Nebūtina kasdien, užtektų periodiškai, kad jaunieji banditai suprastų – prie Kosmonautų ar Rimkų laiptų ir kitose vietose plėšikauti rizikinga. Kad matytų – policininkų mieste yra ir jie dirba savo darbą.

Tikėkimės, kad naujai išrinkta Lietuvos valdžia labai gerai supranta policijos bėdas bei rūpesčius ir artimiausiu metu imsis būtinų pokyčių. Kad vidutinė policininko alga, kaip kaimyninėje Estijoje, sieks 1000 eurų, dirbti policijoje bus garbė, o jaunuoliai svajos tapti policininkais ir patruliuoti miestų gatvėse... O kol laukiame pokyčių, visi pėstieji, vaikščiokite atsargiai ir jauskitės nedrąsiai – jūsų niekas nesaugo.

Aurimas RADZEVIČIUS

 


Policijos atstovo komentaras

Matydami, kad gatvėse dirba vis mažiau policininkų (Lietuvoje iš 9500 tik 1500 dirba gatvėse), prieš pusantrų metų pradėjome rimtus pokyčius. Jų tikslas - padvigubinti gatvėse dirbančių pareigūnų skaičių (nuo dabar esančių 1500 iki 3000), mažiau investuoti į pastatus, o daugiau - į geresnį pareigūnų aprūpinimą ir atlyginimus. Pagal naują veiklos modelį jau dirba daugiau kaip 40 policijos komisariatų. Tad situacija turėtų pasikeisti, kai tik prie naujojo veiklos modelio prisijungs ir Jonavos policija. Šiuo metu Jonavoje dirba 3 policijos ekipažai, po pertvarkų jų turėtų būti 6-7. Esant gatvėje daugiau pareigūnų, jie galės operatyviau reaguoti į gyventojų pagalbos šauksmą, spręsti gyventojų problemas.
Toks modelis jau sėkmingai veikia Kauno Panemunės policijos komisariate, kur patrulių padvigubėjo, jie daug greičiau atvyksta į įvykio vietas, sutrumpėjo pareiškimų nagrinėjimo terminai.
Policijos vardu, dar kartą dėkoju už problemos paviešinimą.

Ramūnas Matonis

Komunikacijos skyriaus vedėjas