Paskelbtas Aktualijos

Gali būti atšaukta ekstremali situacija dėl kiaulių maro

Trečiadienis, 30 November 2016 11:57 Parašė 

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje nutarus siūlyti Vyriausybei atšaukti valstybės lygio ekstremalią situaciją, paskelbtą dėl afrikinio kiaulių maro (AKM), specialistai pabrėžia, kad tai nereiškia, jog pavojinga liga įveikta ar atšaukiamos AKM prevencijai ir kontrolei taikomos priemonės.

Vidaus reikalų ministerijoje vykusiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai komisijos nariams pristatė išsamią ataskaitą apie esamą padėtį Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, supažindino su taikomomis kovos su liga priemonėmis. Įvertinus šią informaciją, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija nutarė atšaukti AKM ekstremalią situaciją mūsų šalyje.

Nepaisant to, ar ekstremali situacija šalies lygiu bus atšaukta ar ne, reikės ir toliau vykdyti visus AKM prevencijos ir kontrolės reikalavimus. Nepriklausomai nuo šios situacijos panaikinimo, visi Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos vadovo sprendimai, įtraukti į teisės aktus, lieka galioti. Nebus atšauktas ir sprendimas priverstinai išskersti kiaules buferinėje zonoje.

Primename, kad visi kiaulių laikytojai, kurie laiko ne daugiau kaip 100 kiaulių ir kurių kiaulių laikymo vietos yra buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje (Jonavos r. savivaldybėje), laikomas kiaules turi paskersti savo reikmėms arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patvirtintoje skerdykloje iki 2016 m. gruodžio 18 d.

Apie skerdimą reikia iš anksto informuoti įgaliotą veterinarijos gydytoją ar Jonavos VMVT, kad skerdimo metu būtų paimti kiaulių kraujo ir organų mėginiai. Kiaulės mėginį sudaro: kraujas (10 ml), blužnis, inkstas, antrykliniai ar žarnų pasaito limfiniai mazgai.

Nepaisant ekstremalios situacijos atšaukimo, medžiotojai, sumedžioję šernus II ir III zonose, kaip ir iki šiol, privalės juos saugoti su teritorinėmis VMVT suderintose vietose, kol bus gauti AKM tyrimų rezultatai. Sumedžioti šernai į gyvūnų pirminio apdorojimo aikšteles ir toliau bus gabenami sandariose dėžėse, maišuose ir kt., kad būtų išvengta skysčių nutekėjimo. Išdorojus šernus, dorojimo vietos ir įrankiai privalo būti dezinfekuoti, o šernų atliekos sudėtos į gyvūninių atliekų duobes. Be to, medžiotojai turės pateikti informaciją VMVT apie rastas šernų gaišenas.

VMVT ir toliau vykdys nekomercinių kiaulių laikymo vietų kontrolę, stengsis kuo glaudžiau bendradarbiauti su medžiotojais ir kitomis suinteresuotomis institucijomis. VMVT ir toliau organizuos praktinius specialistų mokymus, kurių metu bus nagrinėjamos pagrindinės biologinio saugumo, kitos apsaugos ir prevencijos priemonės.

Pasireiškus naujiems AKM protrūkiams kiaulių laikymo vietose, ekstremali situacija bus skelbiama konkrečiame rajone.

Daugiau informacijos suteiks Jonavos VMVT specialistai tel.: (8 349) 543 27; 8 682 26 164.

„Alio Jonavos“ inf.