Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Kariai padėjo išgelbėti žmogui gyvybę

Penktadienis, 18 November 2016 08:37 Parašė 

Lapkričio 17 d. Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų bataliono kariai kelyje Rukla – Jonava padėjo išgelbėti žmogui gyvybę.

Apie 8.00 val. bataliono II-os mechanizuotosios pėstininkų kuopos kariai, važiuodami į šaudymo pratybas kelio pakraštyje pastebėjo gulintį žmogų. Asmuo gulėjo susirietęs, nejudėdamas, jo veidas buvo pabalęs, vangiai reagavo į balsą, kraujospūdis buvo silpnas.

Kuopos vyr. paramedikas seržantas Andrius Juškauskas nedelsdamas suteikė vyriškiui pirmąją pagalbą. Tuo metu kiti kariai informavo Bendrąjį pagalbos centrą. Srž. A. Juškauskas kartu su vyr. eil. Gerda Račyte ir srž. Donatu Šeštavicku paguldė asmenį į stabilią šoninę padėtį, šildė kūną naudodami foliją nuo hipotermijos.

Greita karių reakcija ir tinkamai suteikta pirmoji medicininė pagalba išgelbėjo sušalusiam vyrui gyvybę, kuris buvo perduotas netrukus atvykusiems greitosios pagalbos medikams. Vėliau kariams susisiekus su Jonavos ligoninės medikais pavyko išsiaiškinti, kad vyro gyvybei pavojus nebegresia.

Visi Lietuvos kariuomenės kariai yra mokomi suteikti pirmąją medicininę pagalbą. O karo paramedikai studijuoją specialų kursą ir gauna kvalifikacijos pažymėjimą, kuris suteikia teisę dirbti ir civilinėse gydymo įstaigose: skubios pagalbos skyriuose, greitosios pagalbos stotyse. Taip pat jie gali dirbti policijos komisariatų areštinėse, laisvės atėmimo vietų sveikatos priežiūros įstaigose, priešgaisrinės saugos gelbėjimo departamento prie vidaus reikalų ministerijos padaliniuose, laivyne, aviacijoje, sporto klubuose, pasienio apsaugos tarnyboje ir kt.

Paramedikams yra sudaromos sąlygos ne mažiau kaip du kartus per mėnesį stažuotis skubios pagalbos ir greitosios pagalbos stotyse, siekiant palaikyti ir kelti kvalifikaciją.

Karo paramediko kursas trunka 32 savaites. Iš jų puspenkto mėnesio studijos trunka Daktaro Jono Basanavičiau Karo medicinos tarnybos Karo medicinos mokymo centre, po to – 3,5 mėnesio praktika ligoninių Skubiosios pagalbos skyriuose ar greitosios medicinos pagalbos stotyse.

Srž. A. Juškauskas praktiką gydymo įstaigose atlieka bent kartą per mėnesį.

Kontaktinis asmuo: kapitonas Tomas Ilonis, tel.: +370 680 66671

Nuotraukoje II-os kuopos vyr. paramedikas seržantas Andrius Juškauskas priekyje su mediko krepšiu

Nuotrauka Lietuvos kariuomenės