Paskelbtas Aktualijos

Saugokime save ir kitus

Ketvirtadienis, 17 November 2016 08:39 Parašė 

Greitai pasibaigianti ir temstanti diena, apniūkęs dangus ir dažnai merkiantis lietus gerokai sumažina matomumą gatvėje ir keliuose. Neapšviestose gatvėse vairuotojams itin sunku pastebėti pėsčiuosius ar dviratininkus, o ypač netikėtai išbėgančius į vairuojamąją kelio dalį.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, 2015 m. žuvo 81 pėsčiasis ir 21 dviratininkas. 955 pėstieji ir 260 dviratininkų buvo sužeisti. Šviesiuoju paros metu buvo sužeista 2 kartus daugiau pėsčiųjų (646 pėstieji) nei tamsiuoju (309 pėstieji). Tačiau tamsiuoju paros metu žuvusiųjų skaičius buvo beveik 3 kartus didesnis nei šviesiuoju (atitinkamai 60 ir 21 žuvę pėstieji). Pateikti skaičiai rodo tai, kad eismo įvykiai tamsiuoju paros metu yra sunkesni, dažniau baigiasi mirtimi nei įvykę šviesiuoju paros metu.

Atšvaitai tamsiuoju paros metu yra vienas iš geriausių būdų apsaugantis mus keliuose. Užsidėjus atšvaitą ar kitus šviesą atspindinčius elementus eismo dalyvių matomumas padidėja apie 3 kartus. Tamsiuoju paros metu vairuotojas, važiuodamas įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis, pėsčiąjį be atšvaitų pastebi tik iki 50 m atstumu, o užsidėjusį atšvaitus – iki 150 m. Važiuodamas su tolimosiomis žibintų šviesomis pėsčiąjį be atšvaito mato 100 m atstumu, o su atšvaitu – 300 m.

Neseniai buvo minima Atšvaitų diena. Ta proga Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centre apsilankiusiems pacientams Policijos komisariato bendruomenės pareigūnės Larisa Paklina ir Ingrida Obolevičiūtė bei Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė (jaunimo sričiai) Irena Pratkelienė dalijo atšvaitus, šviesą atspindinčias liemenes ir palinkėjo būti saugiems kelyje.

Būkite atsargūs. Saugokite ir save ir kitus.

Irena PRATKELIENĖ

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialiste