Paskelbtas Renginiai

Edukacija ir pramoga atveria kūrybos duris

Trečiadienis, 16 November 2016 15:45 Parašė 

Jaunųjų menininkų iniciatyva „Kurk kurk“, užėmusi vienam vakarui Kultūros centro Meno galeriją, sulaukė nemažo jonaviečių susidomėjimo. Vieni norėjo pasižiūrėti, kaip gimsta grafikos darbai, kiti ketino pasigaminti sau originalų atviruką, atspaudą, gal savo šeimos atžaloms parodyti, kaip gimsta profesionalus menas.

Vikriai prie vandeniui atsparių dažų sukosi Vilniaus dailės akademijos grafikos specialybės studentė Miglė Ceinorytė, aiškindama, kiek ant pasirinktosios linoleumo skiautelės reikia užtepti dažų, kaip ant jos uždėti popierių ir kaip rankiniu presu išgauti atspaudą. Kas bent kiek išmanė raižybos techniką, patys ėmėsi rėžtuko ir ant linoleumo skaptavo savo raštus ar simbolius, pasigamindami originalų lino raižinį. Miglės bendrakursė Viktorija Bakanauskaitė, įsitaisiusi ant kito darbastalio, demonstravo japonišką knygelių įrišimo techniką, kuriai užtenka keturių adatos dūrių ir storo siūlo. Kreivokai įrišusieji savo lapus galėjo juos čia pat pjaustykle palyginti, net paženklinti lipduku. Kas pasigamino daugiau spalvotų lapelių, galėjo namo išsinešti knygelę su paveiksliukais, o kas pasigamino tik viršelius, džiaugėsi bent „užrašų knygelėmis“.

„Mūsų projekto tikslas – ir edukacinis, ir pramoginis, bet svarbiausia - priminti žmonėms, kad egzistuoja senosios grafikos technikos, senieji įrišimo būdai. Džiugu, kad jonaviečiai tuo domisi, čia rengiamos įdomios grafikos parodos“,- sakė studentės.

Marius GLINSKAS

Gyčio RAMANAUSKO nuotr.