Paskelbtas Aktualijos

Rukloje lankėsi ministrė A. Pabedinskienė

Penktadienis, 04 November 2016 16:30 Parašė 

Ketvirtadienį į Ruklą, kur neseniai įvyko du išpuoliai prieš pabėgėlių priėmimo centre gyvenančius imigrantus, atvyko socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. Pabėgėlių priėmimo centre vyko ministrės pasitarimas su vietos pareigūnais – policijos, sveikatos apsaugos, vietos bendruomenės, nevyriausybinių organizacijų ir kt. atstovais. Susitikime ministrė paragino teikti pasiūlymus, kaip spręsti pabėgėlių integracijos problemas ir užkirsti kelią galimiems konfliktams su vietos gyventojais.

Pasak Ruklos PPC direktoriaus Roberto Mikulėno, pabėgėliai yra nusivylę, kad jiems nesiūlomi geri butai didmiesčiuose, nuvilia mažas atlyginimas.
Jonavos policijos viršininko Viginto Lukošiaus nuomone, kriminogeninės padėties Rukloje nereikėtų sureikšminti. Pavyzdžiui, Jonavos rajone per mėnesį užfiksuojama apie 50 konfliktų viešosiose vietose, tad du incidentai, įvykę Rukloje, niekuo neišsiskiria iš bendro tokių konfliktų konteksto. Be to, tokiais atvejais nebūna kalta tik viena pusė. Policijos viršininkas taip pat kalbėjo apie Saugios kaimynystės programą ir išsakė pageidavimą, kad miestelyje būtų įrengtas geresnis apšvietimas, pastatyta daugiau vaizdo stebėjimo kamerų.
Ruklos seniūnas Gintas Jasiulionis patikino, kad vietiniai gyventojai tikrai nėra nusiteikę prieš atvykėlius, bet ir šiems turi būti įskiepyta, kad norint gyventi Lietuvoje reikia gerbti mūsų šalies įstatymus ir jų laikytis.
Susitikime buvo akcentuota, kad daugiausia problemų kyla dėl kalbos barjero ir kultūrų skirtumo.
Išklausiusi pasitarimo dalyvių nuomonę, socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė teigė suvokianti, kad pabėgėlių lūkesčiai neretai būna per dideli, vis dėlto dialogas su vietos bendruomene turi vykti. Ministrė pažadėjo, kad ministerija parengs edukacijos ir švietimo programas, pagal kurias bus mokomi tarpusavio supratimo ir pabėgėliai, ir vietos bendruomenė. Ji taip pat pažadėjo, kad bus greičiau parengiami dokumentai pabėgėliams, susiradusiems darbą.

„Alio Jonavos“ inf.