Paskelbtas Miesto naujienos

Vieno viešojo pirkimo istorija, arba Sąžinės balso triumfas Jonavoje

Trečiadienis, 02 November 2016 08:53 Parašė 

Lietingą spalio 21-osios rytą „Alio Jonavos“ redakcija gavo rajono Savivaldybės elektroninį laišką. Laiške buvome kviečiami dalyvauti viešojo pirkimo konkurse „Jonavos rajono savivaldybės informacijos spausdinimas ir publikavimas vietinėje spaudoje“. Labai apsidžiaugėme gavę tokį kvietimą, bet džiaugsmas išblėso, kai perskaitėme konkurso sąlygas.

Kad negaištume laiko, konkurso organizatoriai jau pirmajame punkte atskleidė visą jo esmę: „Šiuo pirkimu perkančioji organizacija siekia įsigyti informacijos paskelbimą 1 kartą per mėnesį viename laikraščio puslapyje ne mažesniu kaip 8500 egzempliorių tiražu.“ Viskas kaip ir būtų gerai, tačiau Jonavoje yra tik vienas vietinis spaudos leidinys, galintis atitikti tokią sąlygą...

Lietuvos viešasis sektorius jau nuo seno garsėja savo išradingumu kuriant viešųjų pirkimų sąlygas. Dar „Dviračio žynių“ peliukai Sūrskis su Mauzeriu abejojo, ar pavyks Lietuvai kartu su Švedija nutiesti kabelį per Baltijos jūros dugną, nes, ko gero, švedai tikrai nemokės parašyti tokių viešojo pirkimo sąlygų, kad būtų nurodytas tikslus kabelio gijų storis, spalva, laidelių metalo sudėtis ir kad tą kabelį gamintų vienintelis gamintojas pasaulyje, o Lietuvoje jam atstovautų vienintelė įmonė. Kaip sakė laidos herojai, „lenkai gal mokėtų, o švedai tikrai nemokės“.

Pats dokumentų nemačiau, bet Jonavoje sklandė gandai apie rajono ligoninės tam tikro brangaus ir sudėtingo aparato viešąjį pirkimą. Sąlygose buvo įrašytas reikalavimas, jog gamintojas instrukcijoje ir kituose dokumentuose nurodytų, kad aparatas pagamintas būtent Jonavos ligoninės reikmėms. Galbūt tai – tik smagi istorija, bet norėčiau pamatyti „Bosch“ ar „Siemens“ įrenginį su tokia instrukcija.

Grįžkime prie mūsų istorijos. Aprašomas informacijos sklaidos pirkimas atrodytų neypatingas ir pirkimo suma palyginti nėra didelė – ne daugiau nei 4200 eurų arba 350 eurų už vieno lapo išspausdinimą. Tačiau atidesnis skaitytojas pagalvotų: jeigu yra tik vienas konkurso dalyvis, tai jis tikrai pasiūlys maksimalią galimą kainą – konkurencijos juk nėra. Mums taip pat kilo tokios abejonės, todėl nutarėme kreiptis į Jonavos rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos atstovą Eugenijų Marciuką. Bandėme prisiskambinti, bet penktadienio popietę to padaryti nepavyko, dėl to parašėme laišką ir uždavėme keletą klausimų:

1. Kiek Jūs tikitės dalyvių, kurie atitiks pirmame sąlygų punkte iškeltus reikalavimus? Kokie tai leidiniai?

2. Kokie leidiniai identišką konkursą Jonavoje laimi paskutinius 5 m.?

3. Ar pats viešasis pirkimas ir jo konkurso sąlygos nėra pritaikyti vienam leidiniui – „Jonavos garsui“ (buvusiai „Jonedai“)?

4. Kuo pagrįsti konkurso sąlygų pirmajame punkte įrašyti reikalavimai?

5. Ar tokios konkurenciją mažinančios sąlygos neprasilenkia su Viešųjų pirkimų įstatymo normomis?

6. Kodėl konkursas su tokiomis kitus rinkos dalyvius diskriminuojančiomis sąlygomis yra organizuojamas kelerius metus?

7. Ar gerai atsimename, kad pernai sąlygas užprotestavus Savivaldybės juristei toks konkursas neįvyko?

8. Ar galėtumėte pakomentuoti šį konkursą ir jo sąlygas?

Atsakymo ilgai laukti nereikėjo. Jau spalio 26 d. gavome Jonavos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos Daivos Bradauskienės laišką, kuriame atsakymų į mūsų pateiktus klausimus nebuvo, bet buvo pateiktos naujos konkurso sąlygos. Taip, Jūs, gerbiami skaitytojai, supratote gerai – naujos sąlygos, bet be reikalaujamo 8500 tiražo. Užteko vieno laiškelio, kad viešajame pirkime prasidėtų konkurencija ir Savivaldybė pradėtų taupyti mūsų visų pinigus.

Mes ketinome parduoti vieną puslapį už 100 eurų ir taip Savivaldybės biudžetui sutaupyti apie 3000 eurų, tačiau spalio 28-ąją gavome dar vieną p. Bradauskienės laišką, kuriame rašoma, kad konkursas atšaukiamas. Savivaldybės tarnautojai prisiminė, kad dar vasaros pradžioje su laikraščiu „Naujienos“ buvo pasirašyta informacijos sklaidos sutartis ir iš esmės konkursas be specialių tiražo reikalavimų niekuo nesiskiria nuo vasaros pradžioje skelbto. Todėl naujo konkurso net ir nereikia.

Šios istorijos moralas galėtų būti toks: belskite ir bus atidaryta. Vienintelis laiškelis atkreipė tarnautojų dėmesį į galimai su įstatymais prasilenkiantį viešąjį pirkimą. Jie operatyviai sureagavo, situaciją ištaisė ir Savivaldybės biudžetui sutaupė 4200 eurų. Dar kartą įsitikinome, kad gyvename demokratinėje Lietuvoje, kurios viešajame sektoriuje dirba sąžiningi ir protingi žmonės.

Aurimas RADZEVIČIUS