Paskelbtas Aktualijos

Permainų koalicija išgelbės Lietuvą?

Antradienis, 25 October 2016 16:09 Parašė 

Sekmadienį Jonava buvo viena iš tų retų apygardų, kurioje pergalę pasiekė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Jų kandidatas Rimantas Sinkevičius, surinkęs 58,54 proc. balsų, nugalėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą Gintarą Stašionį. Kiti šalies regionai manė kitaip – daugumoje jų populiaresni buvo „valstiečiai“.

Triuškinama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pergalė – Seime ji turės net 54 mandatus. Tokio pranašumo neturėjo nė viena partija nuo 1996 m. Gal šis rezultatas išties žada pokyčių? Dažnai minimą Permainų koaliciją sudarys daugiau nei 80 naujų Seimo narių. Kas prisijungs prie „valstiečių“, pamatysime artimiausiu metu. Daugiausia šansų turi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (31 mandatas) ir LSDP (17 mandatų).

Nors Lietuvos žmonių demokratijos brandumas auga, bet mentalitetas vis dar stebina. Nebe pirmą ir greičiausiai ne paskutinį kartą lipame ant to paties „permainų grėblio“, o realius darbus dažniausiai tenka atlikti „senųjų“ partijų atstovams. Buvo partija „Tvarka ir teisingumas“, Arūno Valinsko „šoumenai“, buvo Vytauto Šustausko „ubagai“, Neringos Venckienės šalininkai – visi žadėjo pokyčių, teikė vilčių, bet kaip gyvenom blogai, taip gyvenam...

Nesidžiaugiame tuo, ką turime gero, bet visada randame progų paverkti, apkaltinti. Patikėję tuščiais pažadais prie šalies vairo pastatome garsiausiai ir daugiausiai žadančius. Ar dabartiniai laimėtojai seks prieš tai buvusių populistų keliais, ar vis dėlto bus naujieji Lietuvos gelbėtojai, – parodys laikas. Norėčiau tikėti, kad jiems pavyks susitarti su atjaunėjusia, racionalesnių permainų siūlančia Tėvynės sąjunga ir sudaryti darbingą, realių pokyčių galinčią atnešti koaliciją.

Stebint debatus ir porinkiminius pasisakymus atrodo, kad Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis ne visuomet vieningai sutaria vienu ar kitu klausimu. Ar tokie prieštaravimai nesuskaldys sąjungos iš vidaus, kaip tai buvo su A. Valinsko partija, – pamatysime vos tik ji pradės vykdyti realius darbus.

Teisybę sakant, bus smagu pamatyti ilgai žadėtą „profesionalų Vyriausybę“, kuri, Seimo nurodymu, įgyvendins didžiuosius Lietuvai būtinus pokyčius. Juk visi laukiame, kada padidės BVP, sumažės PVM ir kieme stovės BMW. Tik dažnai pamirštame, kad ne Vyriausybė ir net ne Seimas daro mūsų gyvenimą geresnį, o mes patys – dorai dirbdami savo darbus, nesiūlydami kyšių, padėdami artimiesiems ir pan. „Nori pakeisti pasaulį – pradėk keisti save“, – byloja liaudies išmintis. Tikiu, kad tai padarę 2020-aisiais tikrai gyvensime geriau.

Aurimas Radzevičius