Paskelbtas Aktualijos

Kataraktos operacijai amžius – ne riba

Penktadienis, 14 October 2016 11:48 Parašė 
Med. dr. P. Rudalevičius. MDGC nuotrauka Med. dr. P. Rudalevičius. MDGC nuotrauka

Spalio 13-oji – Pasaulinė regėjimo diena. Šiemet didelis dėmesys kreipiamas į aklumo problemą ir tokias vyresniame amžiuje pasitaikančias ligas, kaip katarakta, glaukoma ir diabetas, dėl kurio komplikacijų ilgainiui gali išsivystyti aklumas.

Pasaulinė regėjimo diena – tai puiki proga parodyti artimiausiems žmonėms, kad jie mums rūpi, paraginti, ypač tuos, kurie vengia lankytis pas gydytojus, pasitikrinti akis.

Tikimės, kad dviejų garbaus amžiaus ponių istorijos, kurias papasakosime, įkvėps ne vieną pasirūpinti savo akių sveikata. Regėjimą joms grąžino paprastos akių operacijos, kurių pasaulyje kasmet atliekama daugiau nei 20 milijonų.

Skyrė tik šviesą nuo tamsos

Katarakta sirgusiai 84-erių metų poniai Monikai abi akys išoperuotos pavasarį. Prieš operaciją ji sunkiai įžiūrėjo žmonių veidus. „Žmonės jau dvejindavosi, matydavau juos tarsi per rūką. Viena akimi mačiau dvi eilutes to plakato, kur akis tikrina, o kita – tik pirmosios, didžiausios, eilutės porą raidžių“, – pasakojo net pusę amžiaus pradinių klasių mokytoja dirbusi p. Monika.

Nugalėjo operacijos baimę

Nors prisipažįsta bijojusi, p. Monika metų pradžioje ryžosi kataraktos operacijai. Ji kreipėsi į Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoją oftalmologą-mikrochirurgą med. dr. Paulių Rudalevičių. Šiandieną su daugiažidininiais lęšiais p. Monika puikiai mato tiek į tolį, tiek iš arti. Po operacijos moteris džiaugiasi, kad ir vėl gali mėgautis skaitymu: „Negaliu atsidžiaugti, kad vėl puikiai matau. Dabar ne tik vėl skaitau knygas, bet ir žiūriu televizorių, noriu atsigriebti, pasimėgauti tais visiems gerai matantiems žmonėms įprastais dalykais, kurie anksčiau man buvo neprieinami.“

Gydytojo dėmesys – kaip vaistai

Garbaus amžiaus moteriai didžiulį įspūdį paliko bendravimas su daktaru P. Rudalevičiumi. Šiandieną ji ne tik džiaugiasi atgautu regėjimu, bet ir prisimena tą dėmesį, supratimą, palaikymą, kurio sulaukė iš gydytojo, vadina jį vardu. „Gydytojas Paulius yra nuostabus jaunas žmogus, labai sąžiningas, geras, užjaučiantis gydytojas, jis labai myli savo darbą – kad daugiau tokių gydytojų būtų. Jis ir mane išklausė, ir apie mano ligą suprantamai paaiškino. Iš pradžių baiminausi dėl operacijos, bet pabendravusi su gydytoju atsikračiau visų nuogąstavimų. Mums, seniems žmonėms, tai labai svarbu, toks dėmesys kartais gydo geriau nei vaistai, – sako p. Monika. – Aš pati labai patenkinta, kad ryžausi operacijai. Gailiuosi tik, kad to nepadariau anksčiau. Tokios operacijos mums, seniems žmonėms, – tikras stebuklas, grąžinantis regėjimo džiaugsmą.“

Rūkas akyse

Ponia Genovaitė šių metų pradžioje matė dar visai neblogai. Tačiau prasidėjus pavasariui, kairę akį ėmė traukti rūkas. Kaip sako pati moteris, „rodos, tartum šydas ant akies uždėtas – norisi jį tiesiog ranka nubraukti. Bet nepavyksta... Jausmas labai nemalonus ir nenupasakojamas – reikia pajausti“.

Moteris gerai prisimena kelionę į Vilnių ir pažintį su daktaru P. Rudalevičiumi, kuris atlikęs tyrimus įvertino akies būklę ir įvardijo prasto matymo priežastį – kataraktą ir vienintelį gydymo būdą – operaciją.

Regėjimas vėl beveik kaip jaunystėje

Abiem moterims kataraktos operacijos buvo atliktos ultragarso aparatu. „Šis aparatas yra labai patikimas, juo atliekamos akių operacijos yra išskirtinai saugios. Drumsto lęšiuko išsiurbimo procesas automatiškai sustoja, kai tik lęšiukas pašalinamas, akies audiniai lieka nepažeisti. Todėl pacientai sveiksta ir regėjimą atgauna stulbinamai greitai – jau kitą dieną po operacijos“, – sako med. dr. P. Rudalevičius.

Į pašalinto lęšiuko vietą p. Genovaitei buvo įdėtas minkštas dirbtinis lęšiukas. Ji negali atsidžiaugti, kad pagaliau išnyko varginęs rūkas: „Negalima nupasakoti to jausmo, kai vėl galiu matyti. Ir ne bet kaip, o puikiai – vos ne kaip jaunystėje. Labai gerai matau į tolį, televizorių žiūriu irgi be akinių. Akinukus skaitymui dar turiu, bet jų man nelabai dažnai prireikia, laiką labiau mėgstu leisti aktyviai: daug vaikštau, mankštinuosi, plaukioju“, – šypsosi panevėžietė.

Lankosi sporto klube

Sportas p. Genovaitės gyvenime užima reikšmingą vietą. Sulaukusi garbaus amžiaus, ji gyvena aktyviai, lankosi... sporto klube! „Kadangi po operacijos dar reikia vaistukus į akį lašinti, o sporto klubo pirčių dalyje esantys garai ir karštis operuotai akiai kenkia, kurį laiką nutraukiau užsiėmimus. Tačiau kai tik baigsiu gydymo kursą, vėl grįšiu į salę ir baseiną“, – gyvenimu džiaugsmo nestokoja vėl abiem akimis puikiai matanti panevėžietė.

Operacijos rezultatai

Gydytojas P. Rudalevičius pataria visiems regėjimo sunkumų turintiems, tačiau operacijos besibaiminantiems žmonėms ryžtis ir apsilankyti pas specialistus. Delsimas kartais būna pražūtingas – uždelsus kataraktos gydymą, galima visiškai apakti. „Jei regėjimo sutrikimai žmogui ima kelti rūpesčių ir sunkumų, reikėtų nedvejoti ir kreiptis į medikus – bent jau dėl to, kad tiksliai žinotumėte savo diagnozę. O jei pacientui galima atlikti akių operaciją ir ji jam padės, tai yra puiki galimybė pamiršti visus prastėjančio regėjimo sukeltus nepatogumus“, – sako med. dr. P. Rudalevičius ir priduria, kad, jei nėra kitų akies ligų, regėjimą pacientai atgauna tuoj pat po kataraktos operacijos.

Net 95 proc. visų operuotųjų atgauna nuo 50 iki 100 proc. regėjimo. Žmogus po šios operacijos gali imtis visų įprastinių darbų ir pomėgių, o kataraktos keltus nemalonumus pamiršti, lyg jų ir nebūtų buvę.

Pacientus, turinčius šeimos gydytojo siuntimą, atvykusius į Medicinos diagnostikos ir gydymo centrą (V. Grybo g. 32, Vilnius), dėl kataraktos operacijos, gydytojas oftalmologas konsultuoja nemokamai. Registruotis galima tel.: (8 5) 233 3000; 8 698 00 000. Informacija teikiama tel. 8 696 62 502.

 

SVEIKATOS PUSLAPIO PARTNERIS

logo.lt