Paskelbtas Rajono naujienos

„Dizaino antenos“ – Upninkuose

Trečiadienis, 12 October 2016 12:36 Parašė 

Į Upninkų kraštą atvyko studentai iš Kauno ir Vilniaus dizaino kolegijų. Jų veiklai vadovavo Kauno kolegijos Dizaino katedros vedėjas ir dėstytojas Aurimas Gaižauskas, Vilniaus dizaino kolegijos Interjero dizaino katedros lektorė Urtė Bimbaitė. Jau trečius metus Kauno kolegija organizuoja vis daugiau studentų, dizaino profesionalų ir bendruomenių įtraukiantį studentų dizaino festivalį „Dizaino antenos“. Festivalio tikslas – auginti visuomenę, kuri suvoktų dizaino vertę.

Upninkų seniūnijoje studentai aplankė svarbiausias įstaigas: mokyklą, Upninkų kultūros centrą, miestelio biblioteką, seniūniją, kalbino gyventojus, bendravo su jaunimu, tyrinėjo Upninkų krašto ypatumus ir kūrė dizaino koncepcijas. Apie seniūnijos kraštovaizdžio unikalumą, istorines vietas studentai sužinojo iš Upninkų pagrindinės mokyklos sukurto filmo „Čia mano namai“. Kartu su mokyklos bendruomenės atstovais ir Upninkų seniūne L. Nekrošiene leidosi į pažintinę kelionę po seniūnijos kaimus. Kelionės dalyviai stebėjosi Gegučių kaimo žmonių kūrybiškumu ir darbštumu, tvarkoma aplinka. Ypač visus sudomino daug ką sakantis užrašas „Nevažiuok tom pačiom vėžėm“, dizainerius verčiantis pamąstyti apie kūrybos autentiškumą. Seniūnė L. Nekrošienė visus ekskursijos dalyvius vedė pro neseniai pašventintus Vyšnialaukio kaimo vartus ir pasakojo šios bendruomenės įkūrimo istoriją. Ir studentus, ir moksleivius, ir mokytojus stebino Vyšnialaukio kaimo etnografiškumas, iš rąstinių trobelių dvelkianti senojo lietuviško kaimo dvasia. Kelionės dalyviai aplankė ir Perelozų kaimo cerkvę, gėrėjosi jos bokštais, domėjosi aplinka.

Upninkų kultūros centre vyko dizaino studentų ir jų vadovų projektų pristatymas bei veiklos refleksija. Studentės Gretė Šergalytė ir Erika Grubytė pristatė projektą „Nauja vieta mokslui ir laisvalaikiui“. Merginos, pasikalbėjusios su vietiniais gyventojais, nustatė, kad žmonėms trūksta erdvės, kurioje būtų galima leisti laiką kartu su kitais bendruomenės nariais. Taigi studentės pasiūlė lauko kino teatrą Skate Park erdvėse. Kviesdami vietos bendruomenę studentai įžvelgė ir miestelio bibliotekos privalumus. Siūlė biblioteką iškelti į didesnes, šviesesnes erdves. Trečias projektas – atgaivinti kadaise dar Upninkų vidurinės mokyklos leistą laikraštėlį „Upninkų šnekutis“. Šis laikraštis turėtų vienyti visas Upninkų gyvenvietės įstaigas, burti bendruomenę, sudaryti sąlygas Upninkų jaunimo saviraiškai. Gal jis atsidurtų internetinėje erdvėje, pasikeistų laikraščio dizainas. Dėstytojas A. Gaižauskas apibendrindamas nurodė, kad Upninkų krašte studentai ir jų vadovai rado bendruomenę, šeimą, išlaikytą ryšį su gamta, tradicijas, kultūrą, unikalumą.

Po studentų ir jų vadovų darbų pristatymo yra apie ką pamąstyti upninkiečiams. Idėjos patrauklios, tereikia imtis iniciatyvos.

Danguolė VASILIAUSKIENĖ

Upninkų pagr. mokyklos direktorė