Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Bibliotekoje polką trypė senoliai

Trečiadienis, 12 October 2016 08:51 Parašė 

Jonavos viešojoje bibliotekoje informacinio raštingumo besimokantys senjorai pagerbė garsų literatą, muzikantą ir pasakorių Mykolą Kručą. Mykolinės beveik sutapo su Pagyvenusių žmonių diena, tad ir čia susipynė tradicijos su naujovėmis, jaunystės prisiminimai – su pasvajojimais.

Renginį padėjo Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja Regina Lukoševičienė, pasveikinusi senjorus, mokytojus ir tos dienos varduvininkus. Vyriausioji bibliografė kraštotyrai Rimantė Tarasevičienė interaktyviame ekrane susirinkusiems svečiams pristatė virtualią parodą „Man gyvenimas – tai judėjimas“ apie M. Kručą. Pasirodo, šis 85-erių metų Upninkų senolis – ne tik Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos, rajono poezijos klubo „Šaltinis“ ir kurčiųjų literatų būrelio narys, kanklių meistras, armonikų virkdytojas, eiliuotojas, bet ir smagus pasakorius, neseniai pelnęs Lietuvos vieno iš „glauniausio pasakoriaus“ laurus. Sunku suskaičiuoti, kiek linksmuolis gavo padėkos raštų, diplomų, nominacijų. Išleido tris eilėraščių knygas, įvairiuose almanachuose tilpo 110 jo kūrinėlių. O kur dar kūrybinės išvykos, poezijos vakarai, asmeniniai susitikimai su plunksnos bičiuliais.

Poetui gražių žodžių nepagailėjo Viešosios bibliotekos direktorė Skirmutė Gajauskaitė, tą dieną Mykolą pagerbė jo mėgstama „Lankesos“ kaimo kapela, vadovaujama žmogaus-orkestro Antano Kirvelevičiaus. Kaip lygus su lygiu varduvininkas, stvėręs antrą armoniką, sugrojo su bičiuliu keletą valsų, polką. Po to irgi nesėdėjo vienas – šokdino žavias bibliotekininkes.

Kitąmet bibliotekininkės ketina panašiai pagerbti ir A. Kirvelevičių, kuriam artėja 75-eri. Atrodo, ir jis pats savo gimtadieniui pateiks puikią dovaną – 500-ąjį kapelos koncertą.

Matas PACEVIČIUS