Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Saugaus eismo komisijoje: vieniems prašymams pritarta, kitiems – ne

Antradienis, 11 October 2016 12:00 Parašė 

Neseniai įvykusio Saugaus eismo komisijos (pirmininkas Erlandas Andrejevas) posėdžio metu svarstyta per dešimt gyventojų, įmonių prašymų, aptartas eismas Kauno g., diskutuota dėl eismo sąlygų išvažiuojant iš Jonavos sporto arenos, kt.

Nepatogumai – laikini

UAB ,,Baltasis pyragas“ paprašė leidimo įrengti draudžiantį pašaliniams įvažiuoti į bendrovei priklausančią automobilių aikštelę kelio ženklą: prie „Baltojo pyrago“ administracinio pastato (Sodų g. 11) ir prie pastato, esančio Sodų g. 13, yra įmonei priklausanti automobilių aikštelė. Ji skirta administracijos darbuotojų automobiliams, tačiau kyla problemų, kai aikštele naudojasi šalia esančio daugiabučio gyventojai ar Veterinarijos klinikos lankytojai.

Saugaus eismo komisija (SEK) pritarė ženklo ,,Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“ įrengimui iš bendrovės lėšų prie įvažiavimo į aikštelę ties administraciniu pastatu.

Prašymą SEK parašė Laima K. Moteriai rūpestį kelia Panerio pradinės mokyklos mokinukų saugumas: Taikos g. atkarpa tarp Vilniaus ir Kauno g. nuolat užstatyta automobiliais, nekreipiamas dėmesys į esančias perėjas. Vairuotojai į Kauno g. turi važiuoti priešpriešine eismo juosta, nes neįmanoma pastebėti einančių mokinių. Tai nesaugu, todėl, moters nuomone, būtų tikslinga minėtoje atkarpoje drausti statyti automobilius kelkraštyje, tuo labiau, kad šalia yra didelė aikštelė, kuri darbo dienomis būna tuščia. Panerio pradinės mokyklos vadovai taip pat turėtų rasti vietos darbuotojų automobiliams savo teritorijoje. Be to, siūlyta prie ,,Sodros“ pastato Kauno g. pažymėti keletą vietų stovėti neįgaliųjų transportui.

SEK narių nuomone, šiuo metu Kauno g. vyksta rekonstravimo darbai ir įgyvendinamos saugaus eismo priemonės, todėl situacija turėtų pagerėti.

Elena N. prašė apsvarstyti galimybę įrengti perėją šalia sustojimo: prieš kurį laiką įrengus P. Vaičiūno g. autobusų stotelę (prie PC ,,Dobilas“), visi ateinantys iš Rimkų mikrorajono gyventojai priversti nesaugiai kirsti gatvę, kad patektų į stotelę.

SEK primena, kad sustojimas P. Vaičiūno g. įrengtas laikinai, kol vyksta Vasario 16-osios, A. Kulviečio ir Chemikų g. rekonstrukcijos darbai. Kelių eismo taisyklės nedraudžia kirsti gatvę sankryžoje, jei šalia ir nėra pažymėtos pėsčiųjų perėjos.

Dėl Upninkėlių k. gyventojų prašymo į SEK kreipėsi seniūnaitė Aušra Morkūnienė.

Pasak žmonių, Upninkėlių k. nėra jokių eismą ribojančių ženklų ar priemonių. Siaura Malkosnės gatve vyksta intensyvus eismas, šalia – gyvenamieji namai, kyla pavojus vaikams. Važiuojantys automobiliai dažnai viršija greitį, todėl prašoma įrengti ženklą, ribojantį greitį iki 30 km/val. bei greičio ribojimo kalnelius keliose kaimo vietose.

SEK neprieštaravo ženklo, ribojančio greitį iki 30 km/val., kitų saugaus eismo priemonių įrengimui ir patarė gyventojams kreiptis į Upninkų seniūniją, suderinti lėšų skyrimą minėtoms priemonėms įgyvendinti.

Į pasiūlymus bus atsižvelgta

VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centras kreipėsi su prašymu rasti galimybę įrengti saugų įėjimą ir šaligatvius į LASS filialo patalpas Chemikų g. 136, nes akliesiems ir silpnaregiams, atvykstantiems į mokymus, nesaugu. Taip pat prašoma, vykdant Chemikų g. rekonstrukciją ir įrengiant perėjas, atsižvelgti į neįgaliųjų poreikius, kad suprojektuoti elementai nesukeltų kliūčių, nebūtų ribojamas neįgaliųjų judėjimas ir veikla. Atsižvelgus į specifinius poreikius, prašoma įrengti iškilią perėją, taip pat įspėjamuosius paviršius gatvėje ir ties įėjimu į LASS Jonavos filialo patalpas, taip pat J. Basanavičiaus g. ties Jonavos suaugusiųjų švietimo centru ir Krašto muziejumi, Žeimių g. ties Viešąja biblioteka ir VšĮ Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centru. Itin aktualu akliesiems ir silpnaregiams, važiuojantiems viešuoju transportu, kad būtų garsiai pranešami stotelių pavadinimai. SEK informuoja, kad miesto seniūnija, tvarkydama pastato Chemikų g. 136 aplinką, atsižvelgs į prašyme išdėstytus pasiūlymus, taip pat mieste, įgyvendindama projektus, atkreips dėmesį į specifinius aklųjų ir silpnaregių poreikius pritaikant aplinką.

Juozas P. SEK parašė apie nesaugų važiavimą dviračių taku Plento g. dėl išvažiuojančių automobilių iš šalutinių sodų bendrijos ,,Draugystė“ gatvelių į pagrindinį kelią. Jonavietis prašė įrengti prie išvažiavimų iš sodininkų bendrijos ženklus, sferinius veidrodžius ar greičio ribojimo kalnelius. SEK pritarė STOP ženklų įrengimui prie kiekvieno išvažiavimo iš ,,Draugystės“ į Plento g.

Dėl kelio ženklų įrengimo kreipėsi UAB ,,Jonavos autobusai“. Dauguma Jonavos viešojo transporto autobusų, taip pat ir tarpmiestiniai, važiuoja Kalnų g. Padažnėjo atvejų, kai, iš abiejų pusių užstačius automobiliais kelkraščius, autobusai negali pravažiuoti arba turi nesaugiai manevruoti, stengdamiesi nekliudyti šalikelėje stovinčių transporto priemonių. Siūloma Kalnų g. nuo sankryžos su J. Janonio g. link Žeimių g. pastatyti kelio ženklus ,,Sustoti draudžiama“ taip, kad automobilius būtų galima parkuoti tik vienoje gatvės pusėje.

SEK pritarė prašymui įrengti Kalnų g. (dešinėje pusėje įvažiuojant iš Žeimių g.) iš abiejų gatvės pusių ženklus ,,Stovėti draudžiama“ su papildoma lentele nuo 8 iki 17 val.

Eismo dalyvius kontroliuoja ir policija

Į SEK dėl eismo ribojimo iš Saulės į Upelio g., skirtą įvažiavimui į privačius sklypus, kreipėsi Barborlaukio k. Upelio g. gyventojai. Panaši situacija jau buvo nagrinėta SEK posėdyje prieš 6 m.: tuomet prašyta leisti užtverti įvažiavimą pašaliniams asmenims. Komisija priėmė sprendimą nepritarti užtvaro įrengimui bendro naudojimo kelyje. Rekomenduota gyventojams dėl triukšmo, aplinkos šiukšlinimo ir niokojimo kreiptis į aplinkos apsaugos tarnybas, policiją. Ir šio posėdžio metu nepritarta ženklų, draudžiančių eismą, įrengimui prie įvažiavimo iš Saulės į Upelio g.

Užusalių sen. Taikos g. gyventojas Rimantas R. į SEK kreipėsi dėl greičio ribojimo kalnelių įrengimo Taikos g. tarp 7 ir 10 gyvenamųjų namų. VĮ ,,Kauno regiono keliai“ šiuo klausimu atsakė seniūnijai (dėl greitį ribojančio kalnelio įrengimo valstybinės reikšmės rajoniniame kelyje Nr. 1504 Išorai–Užusaliai–Būdos Taikos g.). Rašte išaiškinta, kad gyvenvietėje yra nustatytas maksimalus greitis 50 km/val., o kaip eismo dalyviai laikosi šio reikalavimo, kontroliuoja policija. Šioje vietoje per 6 m. neužfiksuota įskaitinių eismo įvykių, todėl kelio ruožas nepriskiriamas prie avaringų. 2015 m. ties mokykla buvo įrengta iškilioji pėsčiųjų perėja, o ties kapinėmis – greitį ribojantis kalnelis. Prašomame kelio ruože esamos techninės sąlygos nepalankios greičio mažinimo kalneliui įrengti, nes per arti yra gyvenamieji namai.

Komisijos nariai, atsižvelgdami į VĮ ,,Kauno regiono keliai“ atsakymą, nepritarė greitį ribojančio kalnelio įrengimui valstybinės reikšmės rajoniniame kelyje, Taikos g. tarp 7 ir 10 namų.

Čičinai lauks sprendimo

Kaimo bendruomenė ,,Čičinų kraštas“ kreipėsi dėl suintensyvėjusio eismo pagrindinėje Ateities g.: vairuotojai dažnai viršija greitį, todėl prašoma įrengti greičio ribojimo kalnelius ir ženklus. Atsižvelgusi į tai, kad kaimo bendruomenė ,,Čičinų kraštas“ raštu kreipėsi ir į VĮ ,,Kauno regiono keliai“, SEK nusprendė sulaukti atsakymo iš minėtos įmonės dėl galimybės įrengti eismo saugumo priemones.

SEK narys Mindaugas Katkus pateikė keletą pasiūlymų, tad diskutuota ir šiomis temomis: dėl greičio ribojimo senamiestyje, pėsčiųjų perėjos J. Ralio ir Kauno g. sankryžoje, kitais eismo saugumo klausimais.

Karolina VIČIŪTĖ