Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Rinkimų rezultatai žada permainas

Antradienis, 11 October 2016 09:02 Parašė 

Sekmadienį vykę rinkimai parodė, kad Lietuvos žmonės nori permainų. Tačiau, kitaip nei ankstesniais metais, rinkėjai neužkibo ant populistų kabliukų ir savo balsus atidavė už rinkimų programas, kurias paruošė nemažai solidžių kandidatų pritraukusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija (TS-LKD) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Daugiamandatėje apygardoje daugiausia balsų surinko TS-LKD, užsitikrinusi 20 vietų Seime, LVŽS po pirmojo rinkimų turo turi 19 vietų. Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) po pirmojo turo liko trečia (13 vietų), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, nepaisant buvusio partijos lyderio Eligijaus Masiulio skandalo, užėmė ketvirtą vietą (8 mandatai).

Šie rinkimai buvo negailestingi Darbo partijai, kuri neperžengė 5 proc. ribos ir nepateko į Seimą. Vienmandatėse apygardose net ir Darbo partijos lyderiai patyrė fiasko. Loreta Graužinienė Ukmergėje liko ketvirta, o Valentinas Mazuronis atsistatydino iš partijos pirmininko pareigų.

Lietuvoje rinkėjų aktyvumas nebuvo rekordinis ir siekė tik 50,51 proc. Jonavoje rinkėjai buvo dar mažiau aktyvūs – dalyvavo 45,88 proc. Jonavos daugiamandatėje apygardoje laimėjo LSDP partija surinkusi 25,79 proc., nuo jų nedaug atsiliko LVŽS surinkę 21,50 proc. balsų. TS-LKD gavo 16,54 proc., Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis gavo 9,18 proc. Likusios partijos, kaip ir visoje Lietuvoje neperžengė ribos būtinos patekti į Seimą.

Jonavos vienmandatėje apygardoje daugiausia rinkėjų balsų – beveik 44 proc. – surinko dabartinis susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius (LSDP), antras Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Gintaras Stašionis (17,08 proc. balsų). Jiedu ir susikaus antrajame rinkimų ture. Trečias liko liberalų atstovas Remigijus Osauskas (14,03 proc.), ketvirtas - TS-LKD kandidtas Darius Mockus (13,58). Likusieji kandidatai stipriai atsiliko nuo pirmojo ketvirtuko - Saulius Jakimavičius (5,48 proc., Darbo partija), Loreta Macionienė (2,85 proc., Partija Tvarka ir teisingumas), Lorenas Makaravičius (1,86 proc., Politinė Partija "Lietuvos sąrašas"), Raimonda Baltrukėnė (1,28 proc., Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partiją).

Vienmandatėse apygardose buvo renkamas net 71 Seimo narys iš 141. Po pirmojo turo 50 ir daugiau proc. rinkėjų balsų užsitikrino tik trys kandidatai – konservatorių atstovė Ingrida Šimonytė ir du Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai. Antrajame rinkimų ture vienmandatėse apygardose daugiausia kandidatų turės TS-LKD (42 kandidatai) ir LVŽS (40 kandidatų). Antrasis turas vyks po dviejų savaičių – spalio 23 d.

Jau ne pirmą kartą Lietuvos rinkėjai maloniai džiugina. Demokratijos branda auga, žmonės vis mažiau pasiduoda gražiems „pinskų“ ir kitų populistų pažadams. Liko dvi savaitės, ir paaiškės galutiniai rezultatai. Sklando daug spėlionių ir spekuliacijų, kas turės daugumą Seime, bet jau dabar aišku – Seime bus daug jaunų, išsilavinusių ir norinčių dirbti Lietuvai žmonių.

Aurimas Radzevičius