Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Pristatytas Šilų herbas

Penktadienis, 07 October 2016 09:03 Parašė 

Praėjusią savaitę Šilų kaimo gyventojus pasiekė džiugi žinia: nuo šiol didingą istorinę praeitį turintys Šilai, heraldikos komisijos nutarimu, turės savo atributiką – vėliavą ir herbą. Tai – Rolando Rimkūno kūrinys, kuriame vaizduojama auksinė pušis mėlyname fone. Vėliavos mėlyna spalva simbolizuoja erdvę, orą, dangų, kalnus, ramybę, amžinybę, dėkingumą, sąžiningumą, draugiškumą ir meilę. Geltona – šviesą, saulės spindulį, gintaro, rugio lauko spalvą, kilnumą, išmintį ir brandą.

Rašytiniai šaltiniai jau XVII a. mini medinį dvarą vidury šilo, kurio oras, „gaivino plaučius ir spartino mislyjimą“. Dvaras ilgą laiką priklausė klestinčiai Kosakovskių giminei, kuri čia atvykti kvietė menininkus, mokytojus, mąstytojus. Dvaro prieigoms augant, visą gyvenvietę imta vadinti Šilu, vėliau – Šilais.

Jonavos krašto tyrinėtojų teigimu, būtent Šilai buvo Jonavos miestelio augimo priežastis, nes iš šio mokslo ir kultūros lopšio išsikėlus Marijonai Kosakovskienei, paskui ją į Jonavą atvyko daug miestelėnais tapti pasiruošusių šiliškių, kurie buvo darbštūs, todėl miestelis greitai pasipuošė medinėmis trobelėmis ir gėlynais. Šiuo metu Šilai – patrauklus ir augantis seniūnijos centras.

Praėjusią savaitę į miestelio kultūros centrą susirinko gausus vietinių gyventojų ir svečių būrys. Šventę pradėjo seniūnė Ingrida Malciuvienė, susirinkusiuosius pasveikino bendruomenės pirmininkė Asta Narauskaitė. Klebonas Audrius Mikitiukas pašventino Šilų simbolį. Sveikinimo žodžius tarė Lietuvos Respublikos susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir Savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis. Daug gražių sveikinimo žodžių išsakė kiti svečiai. Koncertavo liaudiškos muzikos kapela „Šilai“, Jonavos kultūros centro moterų choras „Guoba“, linksmai visus nuteikė Panoterių kultūros centro satyros ir humoro grupės „Liktarna“ suvaidinti vaizdeliai. Renginys buvo labai šiltas ir jaukus. Meno vadovė Jurga Roličienė atrado įdomių ir dar negirdėtų istorinių faktų apie Šilų praeitį. Šventę gražiai papuošė jaunos fotografės Aleksandros Skripnik darbų paroda. Tai – puiki pradžia, nes kultūros centre planuojama rengti įvairias parodas.

Šventė baigėsi, bet istorija tęsiasi. Iki kitų susitikimų!

Asta NARAUSKAITĖ