Paskelbtas Renginiai

Kurdami jie jaučiasi labai laimingi

Trečiadienis, 28 September 2016 08:52 Parašė 

Nenuilstančioji VšĮ „Deko Resto“ vadovė Oksana Eitminavičienė, įgyvendinusi ne vieną su meno terapija susijusį projektą, pirmadienį jonaviečius pakvietė į Krašto muziejų. Ponia Oksana nė akimirkos nedvejojo: jonaviečiai turi pamatyti ne tik šių ypatingų žmonių darbelius, bet ir pjausti jų neišsenkančią dvasios stiprybę.

Apie kiekvieną darbą ir jo autorių O. Eitminavičienė gali kalbėti ir kalbėti. O kaip kitaip: juk visi darbeliai yra originalūs, į juos autoriai įdėjo dalelę savo širdies, meilės, šilumos. Todėl ir visa parodos atidarymo atmosfera papirko nesumeluotu nuoširdumu.

Ypač daug darbelių parodai pristatė Ruklos senelių globos namai. Pasidžiaugti savo gyventojų darbais atvyko šių namų vadovai Irina ir Viktoras Aleksandravičiai ir visas būrys darbų autorių: Emilija, Janytė, Vladas, Vilmantas, Kęstutis, Ramutė, Genutė, Valentina, Ramutė... Ypač susitikimu su keramikos užsiėmimų vadove p. Oksana džiaugėsi močiutė Emilija. Ir nekantraudama pakvietė prie stendo su angeliukais: antai šis, pats didžiausias angelėlis, yra močiutės Emilijos nulipdytas...

Ne vienas buvome nustebinti puikiomis keraminėmis vazomis, pilnomis obuolių. Iš pradžių pamanėme, kad jos – tai parodos dekoracijos elementas. Nieko panašaus – tai Ruklos senelių globos namų gyventojų darbai. „Trečiadieniais mūsų įstaigoje karaliauja jo didenybė molis: minkome, lipdome, kas su viena ranka, o kas ir su puse rankos. Oksaną mūsų senoliai labai myli, konkuruoja tarpusavyje dėl jos dėmesio. Tai ji sugebėjo atskleisti kiekvieno talentą. Ir visiškai nesvarbu, kad kūrėjams 80 ar 90 metų“, – dėkojo E. Eitminavičienei Ruklos senelių globos namų vadovė.

VšĮ „Deko Resto“ su neįgaliaisiais meno terapijos srityje dirba nuo 2011 m. Ir kasmet stengiasi surengti jų darbų parodėlę. „Daug savo darbelių išdovanojame, specialiai jų nekaupiame, kadangi kuriame savo malonumui ir savo artimųjų džiaugsmui. Mano galva, labai gerai, kai žmogus gali ateiti ir realizuoti save, ugdyti savo meninius, bendravimo gebėjimus. Labai noriu, kad tie, kurie ateina į meno užsiėmimus, nenustotų jų lankyti, kad jie džiaugtųsi, jog geba kurti grožį – taip jie augina save, savo savivertę. O tuo pačiu ir mus“, – kalbėjo O. Eitminavičienė.

VšĮ „Deko Resto“ veda ne tik neįgaliesiems meno terapijos užsiėmimus – vasarą vaikams iš socialinės rizikos šeimų rengia dienos stovyklas, įgyvendina neformaliojo švietimo ugdymo projektus. Pati ponia Oksana sako į meną „nuklydusi“ visai atsitiktinai, nes yra diplomuota maisto paruošimo technologė, vėliau dar baigė verslo vadybos ir administravimo studijas, dirbo administracinį darbą. Prieš gerą dešimtmetį, kai „ant bangos“ buvo dekupažas, klaipėdietė draugė paprašė surinkti grupę Jonavoje ir pamokyti dekupažo pagrindų jonavietes. Kaip pati sako, nė pati nejuto, kaip dekupažas ir ją „užkabino“. Tad įkūrė nedidelę parduotuvėlę su dirbtuvėmis, prekiavo dekupažui skirtais reikmenimis. Į užsiėmimus ateidavo nemažai vyresnio amžiaus jonaviečių: ir pasimokyti, ir smagiai praleisti laiką. Tiesa, dekupažui skirtos priemonės nebuvo pigios, tad p. Oksana pradėjo sukti galvą, kaip būtų galima padėti šioms moterims. Taip kilo idėja rengti projektus, kad žmonės galėtų lankyti meno terapijos užsiėmimus nemokamai.

Per meno terapijos užsiėmimus lankytojai mokosi dekupažo, keramikos, vėlimo, gamina įvairius papuošalus, su dailės ir spalvų pasauliu juos supažindina Lina Smailytė ir Auksė Draugelienė. Tad ir šioje parodoje eksponuojama daug nepakartojamų, įvariomis technikomis atliktų kūrinių, kurie, net neabejoju, pradžiugins kiekvieno, kuris tik aplankys parodą, akį ir širdį. Paroda veiks visą rugsėjo mėnesį.

Laima SLOVIKIENĖ