Paskelbtas Renginiai

Rudens gėrybės liejosi it iš gausybės rago

Antradienis, 27 September 2016 09:18 Parašė 

Praėjusį šeštadienį nuo ankstyvo ryto aplinkinių gatvių gyventojus pažadino neįprastas šurmulys: gausybė žmonių iš automobilių krovė įvairiausias rudens gėrybes, gėlėmis ir kitais rudeniškais atributais puošė aplinką, netrukus išdygo savotiškas miestelis. Apie vidurdienį jau šurmuliavo visas senamiestis, miestelėnų akys raibo nuo rudeniškų gėrybių, spalvų ir kvapų, o širdys džiaugėsi nuo smagių melodijų ir dainų. Prie bažnyčios surengta tradicinė rudens šventė-mugė.

Miestelėnai skubėjo išnaudoti unikalią galimybę aplankyti visas rajono seniūnijas, pasidžiaugti žmogaus ir gamtos tandemo sukurtais mažais stebuklais. Retas kuris iš šventės grįžo tuščiomis: masino raudonskruosčiai obuoliai, saulės spalva nusispalvinę moliūgai, rūpestingų rankų surinktos vaistingosios žolelės, rūkytos dešrytės, lašinukai, su meile išvirta aviečių uogienė... Svarbiausia, kad ir diena išpuolė tarsi specialiai rudens šventei-mugei užsakyta: veidus maloniai glostė rudeniška saulutė.

Apie artėjantį svarbų visai šaliai įvykį – Seimo rinkimus – priminė politinių partijų atstovų palapinės, su jonaviečiais bendravo ir kandidatai į Seimo narius. Priešrinkiminis sujudimas tikrai neužgožė šventės – partijų palapinės buvo įrengtos atokiau nuo šventės epicentro.

Šilų seniūnijai atiteko itin dėkinga vieta: tarp kalvų kalvelių. Tad sumanūs ir kūrybingi šios seniūnijos žmonės šią vietą puikiai išnaudojo. Kūrybingoji Panoterių kultūros centro vadovė Janina Adomaitienė nupynė įspūdingo dydžio krepšį, po seniūnijos teritoriją net saulė dangumi ritinėjosi, pasigrožėti kvietė pelėdžiukų kolonija. Visi kaip susitarę norėjo būtent čia fotografuotis. Su p. Janina juokavome: visai ne prošal būtų buvę bent simboliškai apmokestinti. Vienu metu norinčiųjų nusifotografuoti buvo tiek daug, kad net eilutė nutįso...

Ne vieną pakerėjo tikrąja to žodžio prasme šiaudinių skulptūrų parkas, kurį sukūrė taip pat darbštūs ir kūrybingi seniūnijų žmonės. Antai vien ko vertas upninkietis gaspadorius, rugių pėdą susirišęs ir ant arkliuko į šventę atkakęs. Rajono seniūnijos tarpusavyje varžėsi sportinėse, meninėse ir kitose rungtyse. Ir visi norėjo būti „patys pačiausi“.

Už reikšmingą indėlį ir nuopelnus žemės ūkiui apdovanotas visas būrys darbščių sodiečių. Tai Onutė Stučinskienė, Pranas Dailidė, Eugenijus Paunksnis, Romas Janušaitis, Virginijus Kanapė, Vasilijus Jaroščenka, Romas Klevinskas, Jonas Chaladauskas, Vytautas Jakaitis, Romualdas Tamulionis, Vladas Tuzovas, Valerijonas Šemeta, Virginija ir Vytautas Marcinauskai, Jonas Barasnevičius, Eugenijus Šeinauskas. Apdovanoti ir grožio puoselėtojai – konkurso „Gražiausia ūkininko sodyba“ nugalėtojai.

Drauge su Savivaldybės tarybos nare Birute Platkauskiene aplankėme kone visus seniūnijų kiemelius. Žmonės vienas per kitą pasakojo, kaip jie gerą savaitę nieko kito ir nedarė, tik ruošėsi šventei, tarėsi, meistravo, sūrius spaudė, bulves skuto ir tarkavo, kad paskui galėtų svečiams prikepti bulvinių blynų.

Ruduo – gražus ir turtingas metas: gėrybės liejosi it iš gausybės rago. Iš tikrųjų visiems mums reikia švenčių – didesnių ar mažesnių: jos sutelkia, suartina žmones ir suteikia jėgų kasdienybėje.

Laimos SLOVIKIENĖS fotoreportažas