Paskelbtas Miesto naujienos

Ieškos naujo maitintojo

Penktadienis, 23 September 2016 11:16 Parašė 

Trylika rajono mokyklų, sujungtų į tris grupes, vasarą vykdė viešuosius moksleivių maitinimo konkursus, kadangi šiemet baigėsi 3 m. galiojusi sutartis dėl maitinimo paslaugų su VšĮ „Kretingos maistas“. Šiemet konkurso laimėtoja visuose trijuose skelbtuose konkursuose vėl buvo pripažinta VšĮ „Kretingos maistas“, pasiūliusi mažiausią – 0,01 euro gamybos įkainį vaikui. Kiti dalyviai siūlėsi gaminti už 0,45 euro mokiniams ir 0,29 euro ikimokyklinio amžiaus vaikams.
Prasidėjus mokslo metams, viešojo konkurso organizatoriai sulaukė nemalonios žinios iš Viešųjų pirkimų tarnybos: minėta tarnyba, nustačiusi Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų, įpareigojo nutraukti jau įvykusius viešuosius pirkimus su „Kretingos maistu“.

Mūsų rajone viešuosius moksleivių maitinimo konkursus skelbia suformuotos kelių mokyklų grupės. Mokyklos į grupes sujungtos dėl elementarios priežasties: mažoms ugdymo įstaigoms būtų nelengva prisivilioti maitintoją, kadangi dėl mažo mokinių skaičiaus šios paslaugos neapsimokėtų teikti. Todėl grupėje yra bent viena didelė mokykla ir kelios mažos. Vasarą buvo skelbti trys viešieji pirkimai, jų dokumentus rengė patys ugdymo įstaigų atstovai.

Viešųjų pirkimų tarnyba, nustačiusi po keletą pažeidimų, nurodė nutraukti jau įvykusius viešuosius pirkimus su VšĮ „Kretingos maistas“. Viešieji pirkimai turi būti nutraukti J. Ralio gimnazijoje, J. Vareikio progimnazijoje, Panoterių P. Vaičiūno pagrindinėje mokykloje, Šveicarijos pagrindinėje mokykloje, R. Samulevičiaus progimnazijoje, Jonavos pradinėje mokykloje, Žeimių mokykloje, Bukonių pagrindinėje mokykloje, Senamiesčio gimnazijoje, Kulvos A. Kulviečio mokykloje, „Neries“ pagrindinėje mokykloje, Barupės mokykloje, Užusalių pagrindinėje mokykloje.

Viešųjų pirkimų tarnybai užkliuvo, kad visuose trijuose pirkimuose konstatuoti pažeidimai, kaip ir jų sąlygos, protokolai, dalyvių pasiūlymai ir net pasikartojančios klaidos – identiški: blogai apskaičiuotos pirkimo vertės, į jas neįskaičiuotos gamybos išlaidos, neužtikrintas racionalus lėšų naudojimas, dirbtinai ribota tiekėjų konkurencija, netikslūs ir neaiškūs pirkimo dokumentai. Visuose trijuose pirkimuose iš tiekėjų reikalauta būti įsidiegus vadybos sistemas. Pavyzdžiui, Darbuotojų saugos ir sveikatos, Maisto saugos, Kokybės ir Aplinkos apsaugos tarnybos nuomone, riboja tiekėjų, ypač smulkaus verslo, dalyvavimą šiuose pirkimuose. Tarnyba pažymi, kad sertifikatų turėjimas pats savaime nepatvirtina ir neužtikrina tiekėjo gebėjimų tinkamai vykdyti sutartį.

Perkančiosios organizacijos – mokyklos – nesutikusios su Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimu nutraukti pirkimo procedūras, tokį sprendimą galėjo apskųsti teismui. Vis dėlto šia teise nutarta nesinaudoti, o ištaisyti klaidas ir skelbti naują konkursą. Iki įvyks naujas konkursas, moksleivius ir toliau maitins VšĮ „Kretingos maistas“, su kuria pasirašyta laikina maitinimo sutartis.

Laima RINKEVIČIŪTĖ