Paskelbtas Aktualijos

Pasirašė memorandumą prieš balsų pirkimą

Antradienis, 20 September 2016 10:07 Parašė 

Pirmadienį Jonavos savivaldybėje lankėsi teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Vizito metu rajono meras Mindaugas Sinkevičius pasirašė prisijungimo prie memorandumo dėl bendradarbiavimo kovojant su balsų pirkimu tvarkos dokumentą.

Teisingumo ministras J. Bernatonis akcentavo, kad šis memorandumas pasitarnaus ne vien tik artėjantiems Seimo rinkimams. „Pasirašę memorandumą norėjome sukelti neigiamą visuomenės nuostatą į balsų pirkimą per rinkimus. Šiandieną prie memorandumo jungiasi įvairios valstybės institucijos, nevyriausybinės organizacijos, politinės partijos, savivaldybės. Man smagu, kad tarp jų – ir Jonavos rajono savivaldybė“, – sakė ministras.

Ministras patikino jokiu būdu nemanantis, kad per šiuos rinkimus bus masiškai perkami rinkėjų balsai. Anot J. Bernatonio, aktyviai ir sąžiningai dirbant išaiškinama daugiau pirkimo atvejų, todėl žmonėms gali susidaryti įspūdis, kad tokių faktų nemažėja. „Puikiai prisimenu 1992-uosius, kai per Seimo rinkimus vienam rinkimų apygardos komisijos pirmininkui prokuratūra iškėlė bylą dėl to, kad pušyne jis degino balsavimo biuletenius. Laimei, panašių dalykų jau nebėra, pasiekėme kitokį demokratijos ir politinės kultūros lygį“, – akcentavo teisingumo ministras.

Žinoma, ir pasirašius memorandumą sunku užtikrinti, kad rinkimai bus visu 100 proc. skaidrūs, tačiau situacija turi būti valdoma. Ministras priminė, kad jau įregistruota Baudžiamojo Kodekso pataisa: pats pirkimo faktas bus traktuojamas kaip nusikalstama veika. Be to, atsakomybę turės prisiimti ne tik tie, kurie balsus perka, bet ir tie, kurie juos parduoda.

Rajono meras M. Sinkevičius įsitikinęs, kad jau pats metas apie tai kalbėti, šviesti visuomenę, kad žmonės netrukdomi, be įtakos iš šalies galėtų atlikti savo pilietinę pareigą ir ugdytų „nulinę toleranciją“ bet kokiems mėginimams pirkti balsus, kadangi balsų pirkimas iki šiol yra viena didžiausių rinkimų problemų.

Priminsime, kad tokio memorandumo pasirašymą birželio pabaigoje inicijavo vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas, teisingumo ministras J. Bernatonis ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Memorandumo tekste pažymima, kad rinkėjų papirkinėjimas daro didelę žalą visuomenei, valstybei, jos demokratinėms vertybėms, valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms, diskredituoja rinkimus. Be to, rinkėjų papirkinėjimas didina šešėlinę ekonomiką ir korupcijos, nepotizmo riziką, stabdo valstybės ekonominę pažangą, iš piliečių atima teisę netrukdomai dalyvauti rinkimuose.

Pagrindinis šalių bendradarbiavimo tikslas – užtikrinti, kad rinkimai Lietuvoje vyktų skaidriai, demokratiškai ir sąžiningai.

Laima SLOVIKIENĖ