Paskelbtas Renginiai

Esame be galo reikalingi vieni kitiems

Penktadienis, 16 September 2016 09:39 Parašė 

Praėjusį antradienį Savivaldybėje surengtas pasitarimas savižudybių prevencijos klausimais, kuriame dalyvavo rajono Socialinių paslaugų centro, sveikatos priežiūros, seniūnijų, ugdymo įstaigų, Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai, nevyriausybinių organizacijų atstovai. Su jonaviečiais pasidalyti gerąja patirtimi atvyko medicinos psichologė, Kupiškio rajono savižudybių mažinimo programos darbo grupės koordinatorė Valija Šap. Šiuo metu Lietuvoje tokią programą, be jau paminėtos Kupiškio savivaldybės, vykdys dar keturios: Kaišiadorių, Kelmės, Rietavo ir Varėnos. Pasichologė V. Šap netsisakė pagelbėti, jeigu tokia efektyviai veikianti sistema būtų kuriama ir Jonavos rajone.

Vakare psichologė V. Šap prisijungė prie savo kolegų – Vilniaus krizių įveikimo centro direktorės Renatos Černovaitės, Vilniaus universiteto klinikinės ir organizacinės psichologijos lektoriaus Pauliaus Skruibio, taip pat aktorės, televizijos laidų vedėjos, Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadorės Jurgitos Jukutės-Širvaitės. Susitikimo su šia išskirtine komanda jau laukė pilnutėlė Meno galerija.

Pirmiausia į jonaviečius kreipėsi aktorė ir renginių vedėja J. Jurkutė-Širvaitė: „Aš ir vėl scenoje. Joje būnu dažnai – ir kaip aktorė, ir kaip laidų vedėja. Tačiau šį vakarą viskas kiek kitaip: nesu nei aktorė, nei laidų vedėja – tik viena iš tų, kuriai teko patirti artimo žmogaus savižudybę.“ Ji pasidalijo gąsdinančia statistika: Lietuvoje kasmet nusižudo apie 1000 žmonių. Tačiau tą skaičių reikėtų padauginti bent iš dešimties, nes dėl kiekvieno taip išėjusio žmogaus sunkiai emociškai ir psichologiškai išgyvena jo šeimos nariai, draugai, bendradarbiai. „Tikiu, kad dabar pats laikas apie tai kalbėti ir mažinti šiuos milžiniškus skaičius“, – sakė J. Jurkutė. Pasak aktorės, dauguma artimo žmogaus netektį išgyvenančių žmonių paprastai atsitveria tylos siena. Žinoma moteris prisipažino, kad lygiai taip pat po tėvelio savižudybės elgėsi ir ji pati. „Ilgus metus išgyvenau beprasmybės, kančios, nusivylimo, pykčio, gėdos, kaltės jausmus. Atsitraukiau ne tik nuo visų savo darbų, bet ir pasitraukiau iš viešojo gyvenimo: pradėjau bijoti žmonių, nesugebėjau jais pasitikėti“, – nuoširdžiai kalbėjo žinoma moteris.

Tačiau, aktorės žodžiais, yra laikas gedėti (jis, beje, labai individualus kiekvienam iš mūsų), ir yra laikas vėl stotis ant kojų, priimti gyvenimą tokį, koks jis yra, su pasitikėjimu priimti kitų žmonių siūlomą pagalbą. Ji sakė visuomet bus dėkinga savo geriausiai draugei ir vyrui, kurie, tarpusavyje pasitarę, į namus atvežė psichoterapeutą. Ir tik po pokalbio su specialistu, aktorės žodžiais, buvo tarsi jos naujo gyvenimo pradžia: ji pagaliau ryžosi perplėšti tylą...

Pasak renginyje dalyvavusių psichologų, savižudybė gali paliesti kiekvieną šeimą, nepriklausomai nuo turtinės padėties, lyties, amžiaus ar išsilavinimo. Šia tema nėra taip paprasta kalbėti, kadangi vyrauja neigiama visuomenės nuostata, todėl daugelis apskritai linkę nuslėpti faktą, kad jų šeimoje nutiko tokia nelaimė, tokios šeimos gyvena su kaltės, gėdos jausmais, kurie anksčiau ar vėliau paveikia psichiką ir fizinį kūną. Todėl psichologas P. Skruibis akcentavo, kad būtina patarti, pagelbėti tokiems žmonėms, kad jie atsigautų po artimųjų netekties. Psichologo teigimu, savižudybė yra neviltis. Tad išgirdus apie žmogaus pamąstymus, jo siunčiamus tam tikrus signalus apie savižudybę, būtina iš karto sureaguoti: paprašyti papasakoti, kas jam nutiko, kaip jis jaučiasi. Dėmesys žmogui, kuris abejoja, ar jam verta gyventi, išties daro stebuklus.

Atjauta, šiluma, supratingas žvilgsnis, rankos paspaudimas, nuoširdus apkabinimas – nieko nekainuoja, tačiau, aktorės J. Jurkutės-Širvaitės žodžiais, gali turėti gydomąjį ir jokio šalutinio poveikio neturintį efektą. Moteris su jonaviečiais pasidalijo asmenine tokio apkabinimo galios patirtimi. „Po tėčio laidotuvių, parėjus vos keletui dienų, eidama gatve susitikau vieną savo pažįstamą žmogų. Jis man nepasakė nė vieno žodžio, tik priėjo ir stipriai apkabino. Jis man tą akimirką suteikė žmogiškos stiprybės ir šilumos, kurios man taip reikėjo“, – jautriai kalbėjo žinoma moteris.

Renginio svečiai ragino jonaviečius nebijoti prašyti pagalbos, nes kentėti yra nenormalu, o kreiptis pagalbos – normalu. Ir jokiu būdu nepamiršti savęs: padėti kitam gali tik tuomet, kai pats esi stiprus.

Jautrus ir kupinas emocijų vakaras nepaliko abejingų. Pritariu aktorei ir laidų vedėjai J. Jurkutei-Širvaitei, kad kažkam jis taps didelių pokyčių pradžia.

Laima SLOVIKIENĖ