Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Jaunieji aktoriai kviečia į stebuklų erdvę

Penktadienis, 16 September 2016 09:34 Parašė 

Rugsėjo 21–23 d. Jonavoje vyks tarptautinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „DEK“ (Draugai, Emocijos, Kūryba), nuo 2008-ųjų kas dveji metai organizuojamas Jonavos rajono savivaldybės teatro iniciatyva. Šiųmetinio, penktojo, festivalio metu žiūrovus kviečia į svečių iš Lietuvos, Liepojos (Latvija) ir Punsko (Lenkija) spektaklius Kultūros centro didžiojoje salėje.

Jonavos rajono savivaldybės teatro jaunimo grupė

Savo veiklą pradėjusi 2006 m. su Žemaitės „Trys mylimos“, jau 2007 m. trupė tapo respublikinio vaikų ir jaunimo teatrų konkurso „Šimtakojis“ laureate, o 2008 m. šį spektaklį pamatė ir Indijos žiūrovai Nju Delyje. 2009 m. jaunieji teatralai tapo minėto konkurso diplomantais, 2011 m. – vėl tapo laureatais, 2012 m. respublikinėje šventėje „Tegyvuoja teatras“ nominuoti kaip ryškiausias teatrinis ansamblis. 2013 m. tapo konkurso „Šimtakojis“ laureatais, kartu su Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos ugdytiniais paruošę bendrą spektaklį H. K. Anderseno „Laukinės gulbės“, kuriame dalyvavo 160 vaikų. 2015 m. su spektakliu pagal L. Klemkaitės pjesę „Žaidimas“ vėl tapo respublikinio vaikų ir jaunimo teatrų konkurso „Šimtakojis“ laureatais.

Kauno Šv. Mato gimnazijos teatro studija „Kubas“

Teatro studijos kelionei į sceną, prasidėjusiai nuo 2000 m., vadovauja Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius, režisierius Tomas Erbrėderis. Studijos pavadinimas kilo nuo universaliausio scenos daikto – kubo, kuris gali transformuotis į daugelį pavidalų: stalą, kėdę, sieną, tiltą, automobilį ir t. t. Studija visada ieško įdomiausios sceninės formos, aktualios idėjos, kurią realizuoja savo spektakliuose, plėsdama pažinimo ir galimybių ribas.

Etiudų spektaklis „A'UP“
pagal Vytauto V. V. Landsbergio knygą „Angelų pasakos“

(Režisierius ir dailininkas – T. Erbrėderis)
Pagal pirmąsias V. V. Landsbergio „Angelų pasakų“ pavadinimo raides gaunamas junginys AP (up) angliškai reiškia „aukštyn“. Raidė A – Aukselis, šykštus vyriškis, kuris visą savo gyvenimą matė tik pinigus, rūpinosi jų kiekiu banke ir jokio supratimo neturėjo apie gerus darbus, kurie yra vienintelė kupiūra danguje... Spektaklis „A'UP“ rodo Aukselio kelią iki dangaus, nenaudojant jokių dekoracijų, vaidinant tik „iš savęs“. Tai spektaklis, pajuokiantis šių dienų laikinąsias vertybes, kurios kartais aptemdo akis ir priverčia pamiršti, kas iš tikrųjų yra amžina.
Trukmė – 35 min.

Punsko lietuvių kultūros namų jaunių teatras „Kregždė“

Nuo 2007 m. vaidinti surinkti vaikai jau po 3 m. išaugo į jaunių teatrą „Kregždė“, kuris ėmė skraidyti teatrinėje padangėje, eksperimentuoti su klasikine dramaturgija, poezija, ieškoti naujų išraiškos priemonių, kurti ir tobulėti. „Kregždės“ sukurti spektakliai rodyti Lenkijoje, Lietuvoje (Vilniuje, Panevėžyje, Pasvalyje, Jurbarke, Telšiuose, Skapiškyje, Anykščiuose, Marijampolėje, Jonavoje), Rusijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje. „Kregždė“ 2013 m. ir 2015 m. tapo respublikinės vaikų ir jaunimo teatrų apžiūros „Šimtakojis“ laureate.

Poetinė drama „Obuolių kritimas“
pagal Albino Žukausko kūrybą

(Režisierė Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė, kompozitorius Tomas Venslauskas)

Seinijos krašto sūnaus Albino Žukausko kūrybos motyvais sukurta poetinė drama „Obuolių kritimas“ pasakoja apie 1941 m. Punsko ir Seinų krašto lietuvių repatrijavimą. Vos per kelis mėnesius savo gimtuosius namus teko palikti 11 000 to krašto lietuvių – gimusių ir augusių savo etninėse žemėse, kurios tik nuo 1921 m. atiteko Lenkijos valstybei. Spektaklyje kasdienis jaunatviškas džiaugsmas, meilė ir išdavystė, tikėjimas ir neviltis pristatyti karo ir repatrijavimo akistatoje. Sodybų niekas neatstatė, neatsėjo rūtų, nepakėlė nuo žemės nugriuvusių svirčių... Šis spektaklis – gyvasis Seinijos krašto lietuvių istorijos liudijimas.

Trukmė – 45 min.

Jurbarko kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Vaivorykštė“

Jau per 30 m. gyvuojantis kolektyvas savo kūrybiniame bagaže yra sukaupęs daugybę spektaklių, nemažai įvairiausių įvertinimų, didžiuojasi dideliu būriu draugų ir bendraminčių visoje Lietuvoje. Teatras vertina kiekvieną susitikimą kaip kūrybinę patirtį, ieško naujų kūrybinių partnerių ir yra atviras kiekvienai jaunai kuriančiai ir ieškančiai savęs asmenybei.

J. Strong „Kai 14...“
Komedija paaugliams ir jaunimui
(Režisierė Birutė Šneiderienė, dailininkas Zigmas Morlencas)
Komiška istorija apie meilę, draugystę, šeimą ir gyvenimą, kai esi keturiolikos... Tada gyvenimas atrodo „be ryšio“, jautiesi suknistai dėl iškilusio spuogo ir negražių plaukų, atrodo, kad esi nemylimas ir nelaimingas. Spektaklis skirtas visiems, kuriems bent vieną dieną teko patirti paaugliškas kančias!
Trukmė – 50 min.

Liepojos (Latvija) meno ir kultūros centro Jaunimo teatro studija „Youth“ (Jaunimas)

1998 m. Liepojos mėgėjų teatrui pradėjus burti jaunus aktorius, vadovaujamus Jurio Ločmelio, po metų atsiranda nauja grupė – Liepojos nacionalinio meno ir kultūros centro Jaunimo studija, pateisinanti studijos pavadinimą visais 100 proc.: jaunimo įgūdžiai ir talentai lavinami teatrinės raiškos priemonėmis, ypač daug dėmesio skiriama kalbai, judesiui, kūno kalbai, vokalui ir t. t., nuolat ieškoma naujų išraiškos priemonių kuriant etiudus ir spektaklius. Studijos repertuarą sudaro pasaulio ir latvių dramaturgų pjesės, ne kartą įvertintos aukščiausiais Latvijos mėgėjų teatro apdovanojimais. „YOUTH“ motto: „Eksperimentas – tai sėkmė!”

E. Wilson „Kur mano Mamytė?“

(Režisierius Juris Ločmelis, scenografija ir kostiumai Dace Lanka)

Stilistiškai ryški kostiuminė istorija apie viščiukų kelionę apie trobą ieškant mamos... Gaidys vištą ragina ruošti pusryčius, tačiau ji užsiėmusi – tupi ant kiaušinių ir laukia, kol jaunikliai išsiris. Kiaušinius šildyti nenoriai sutinka šuo Reksas. Išsiritę viščiukai mano, kad Reksas jų mama, tačiau šuo tokios garbės atsisako. Tada viščiukai traukia ieškoti savo mamos... Jie sutinka ne tik draugų, bet ir priešų – lapę ir katę, norinčias juos suėsti, patiria šioje kelionėje įvairiausių nuotykių. Kaip atrasti savo kelią plačiame pasaulyje? Į pagalbą gali ateiti žiūrovai, aktyviai dalyvaudami spektaklyje: imituoti įvairių gyvūnų balsus, atkreipti dėmesį į teisingą kelią. Tik ar mažieji keliauninkai paklausys?
Trukmė – 40 min. Skirtas vaikams nuo 4 m.

Klaipėdos universiteto Menų akademijos Teatro katedros vaidybos studentai

Nuo 1975 m. Klaipėdos universitete veikianti Teatro meno katedra rengia kvalifikuotus teatro režisierius, renginių režisierius, lėlių teatro režisierius, teatro aktorius. Šią aukštojo mokslo įstaigą yra baigę Jonavos rajono savivaldybės teatro režisieriai Jonas Andriulevičius ir Živilė Martinaitienė, Jonavos rajono savivaldybės teatro jaunimo grupės ugdytinės Gintarė Radvilavičiūtė, Ieva Pakštytė, šiuo metu joje studijuoja jonavietė Jūratė Martinaitytė, kurią išvysime spektaklyje „Tu arba Tave“.

Spektaklis „TU arba TAVE“
(Režisierius Valentinas Masalskis)

Žaidimas. Kur yra riba tarp žaidimo ir rimto veiksmo? Katė, sumedžiojusi pelę, pirmiausia su ja žaidžia, o tik po to suėda. Ar žmogui taip pat svarbiau žaisti, net jei tai gali pasirodyti žiauru ar nežmogiška? Kokios šito pasekmės? Tu arba tave.
Vaidmenys. Kas nutinka, kai draugų kompanija pasiskirsto vaidmenimis žaidime? Draugas tampa priešu, o priešas – draugu. O jei tai kasdieniai vaidmenys, paskirstyti išorinių veiksnių? Kaip tai veikia mūsų likimus ir santykius? Tu arba tave.
Smurtas. Smurtas visur. Tarp skirtingų ideologijų, tarp klasiokų, tarp artimųjų; Iš kur, kodėl jis kyla? Ar kaltas smurtautojas, ar auka? O gal tai TIK žaidimas? Tu arba tave.
Ritmas. Bendras darbas, bendras žingsnis. Susikalbėjimas be žodžių. Žaidimas ar kasdienybės atspindys? Komanda, kuri kaip vienas organizmas, derantis mechanizmas. Tai – „Tu Arba Tave“.

Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų teatro grupė „2gnas“

Kaune ant Parodos kalno įsikūrusiose teatro dirbtuvėse „2gnas“ vyksta vaidybos pamokos paaugliams, kurias veda Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius, režisierius T. Erbrėderis. Teatrinėmis išraiškos priemonėmis paremti jaunimo etiudai virsta prasmingais, jauno žmogaus ieškojimus ir klystkelius atspindinčiais spektakliais.

Pasaka suaugusiems „MA'žąsis“
pagal Antuano de Sent Egziuperi „Mažąjį princą“

(Režisierius ir dailininkas T. Erbrėderis, muziką parinko T. Erbrėderis)

Tikriausiai visi kažkada esame skaitę „Mažąjį princą“. Būtent ši istorija tapo įkvėpimo šaltiniu naujajam spektakliui „MA‘žąsis“. Tai netradicinė šio kūrinio interpretacija: istorijos ir jų personažai kuriami paties spektaklio metu, pasitelkiant popierių.
Spektaklyje Mažasis Princas žvelgia į savo prisiminimus suaugusiojo akimis ir išgyvena juos dar kartą. Visiems pažįstami A. de Sent Egziuperi knygos veikėjai tampa pagrindu iliustruojant šiuolaikinių žmonių vertybes ir kasdieninę rutiną, atskleidžiama, kaip keičiasi mūsų vertybių skalė, kaip mūsų gyvenimai tampa riboti ir paviršutiniški. Esame pavargę nuo kasdienės rutinos ir būtent todėl drįstame teisti – net nesužinoję priežasties. Be to, visiškai pamirštame, kad kažkada taip pat buvome vaikais... Vis dėlto Lapė buvo teisi: „Matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, nematoma akimis.“
Trukmė – 50 min.

Gintarė VAIECIEKVIČIŪTĖ

Jonavos savivaldybės teatro pastatyminės dalies vedėja