Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Seimo nario mandato siekiantys kandidatai susitiko debatuose

Ketvirtadienis, 15 September 2016 15:59 Parašė 

Iki Seimo rinkimų liko mažiau nei mėnuo. Dalyvauti spalio 9 d. vyksiančiuose Seimo rinkimuose užregistruoti 1 416 kandidatai, rinkimuose dalyvauja 12 politinių partijų ir 2 koalicijos.

Mūsų rajone vienamatėje rinkimų apygardoje Seimo nario mandato sieks 8 kandidatai. Tai Darbo partijos kandidatas Saulius Jakimavičius, Lietuvos centro partijos – Raimonda Baltrukėnė, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio – Remigijus Osauskas, Lietuvos socialdemokratų partijos – Rimantas Sinkevičius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – Gintaras Stašionis, partijos „Tvarka ir teisingumas“ – Loreta Macionienė, politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ – Lorenas Makarevičius ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų – Darius Mockus.

Žinomi šalies politologai vieningai sutaria, kad ši Seimo rinkimų kampanija yra išskirtinai vangi. Jaunimo iniciatyva „Žinau, ką renku“, prisijungusi prie nacionalinės kampanijos „Balsuok atsakingai“, ėmėsi iniciatyvos ją bent kiek pagyvinti – jaunimo atstovai, artėjant Seimo rinkimams, visoje Lietuvoje organizuoja debatus tarp kandidatų vienmandatėse rinkimų apygardose: siekia paskatinti sąmoningą rinkėjų pasirinkimą.

Trečiadienį į debatus buvo pakviesti ir Jonavos vienmandatės rinkimų apygardos kandidatai. Atvyko septyni kandidatai – iš pradžių juose dalyvauti sutikusi partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė Loreta Macionienė vėliau, matyt, apsigalvojo ir nedalyvavo.

Debatams „dirigavo“ žurnalistas Dovydas Pancerovas. Prie organizacinių reikalų nemažai prisidėjo ir Jonavos r. moksleivių savivaldos savanoriai. Reikėtų pasakyti, kad jonaviečiai neabejingi artėjančiam svarbiam politiniam įvykiui – Kultūros centro mažojoje salėje tuščių kėdžių nebuvo, jų dar teko pristatyti.

Po trumpi kandidatų prisistatymo debatų moderatorius visiems uždavė klausimų, kurie apėmė ir nacionalinę, ir regiono politiką, klausimų kandidatams galima buvo užduoti ir virtualioje erdvėje: debatai buvo transliuojami ir Facebook Live.

Kandidatų paprašyta atsakyti į įvairaus pobūdžio klausimus: apie naująjį Darbo kodeksą, Lietuvos užsienio politiką santykiuose su Rusija, valstybės vidaus problemas, kovą su ekonomikos šešėliu ir korupcija ir pan.

Nemažai laiko skirta Jonavos rajono problematikai. Mano galva, nagrinėti konkrečias Jonavos rajono problemas labiau pritiktų kandidatuojantiems į savivaldybės tarybą, o ne į Seimą. Panašu, kad buvo šiek tiek supainioti valdžios lygmenys: Seimo narys yra visos tautos atstovas, o ne tik tos apygardos, kurioje yra išrinktas.

„Ar tikite Eligijaus Masiulio versija? Ar jis turi sėsti, ar likti laisvėje?“ – tokį klausimą kandidatams uždavė Antikorupcinės Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicijos atstovas. Nuo tiesaus atsakymo, liečiančio buvusį partijos pirmininką, išsisuko R. Osauskas, o kiti kandidatai, visi kaip vienas, sakė, kad tokia versija jų neįtikino.

Vieningos nuomonės visi septyni kandidatai laikėsi ir dar vienu klausimu: nė vienas nepritarė tos pačios lyties asmenų santuokai.

Virtualioje erdvėje ne vienam kandidatui keblų klausimą uždavė socialdemokratas Erlandas Andrejevas: jis paprašė, kad kandidatai anglų kalba atsakytų, ką jie pirmiausia padarytų, jeigu taptų ministru. R. Sinkevičius, išgirdęs klausimą, juokėsi: „mano anglų kalbos žinias jau tikrino prezidentė, tad po tokio „egzamino“ kažin, ar dar turėčiau atsakyti, tačiau atsakysiu“. Smagiai nusiteikęs G. Stašionis „šiek tiek“ angliškai atsakė, kad jis nenorėtų būtų ministras. Kitiems kandidatams nuo atsakymo į klausimą anglų kalba pavyko išsisukti: dar tobulina anglų kalbos žinias, gali susikalbėti tik buitiniame lygmenyje, A. Mockus mokykloje mokėsi vokiečių k., o R. Baltrukėnei patinka tik lietuvių kalba, tad angliškai ji nekalbanti...

Moderatorius paprašė, kad kandidatai įvardytų tris pagrindinius darbus, kurie jų laukia, kai tik bus išrinkti į Seimą. R. Sinkevičius netuščiažodžiavo: „Valstybės ir Sodros biudžetų, valstybės investicijų programos tvirtinimas. Valdančiosios koalicijos suformavimas politiniu principu ir Vyriausybės suformavimas dalykiniu pagrindu“.

R. Osauskas dėtų visas pastangas, kad būtų paisoma atsakingo žmogaus laisvių: kad jų nemokytų, kaip ir su kuo turi gyventi, su kuo susilaukti vaikų, kad galėtų pavardėse rašyti „w“.

D. Mockus skatintų eksportą ir ekonomiką, stiprintų tradicines šeimas. S. Jakimavičius visą laiką skirtų darbui, bendrautų su žmonėmis, būtų „jonaviečiu ir Jonavoje“.

G. Stašionis dėtų pastangas, kad VMI būtų sujungta su Sodra.

L. Makaravičius kovotų su skurdu šalyje ir sumažintų seimo narių skaičių iki 101.

R. Baltrukėnė visas jėgas skirtų kovai su korupcija valstybėje ir socialinės atskirties mažinimu.

Debatai vyko išties kultūringai. Kandidatams tai buvo tarsi mankšta, repeticija prieš kitus debatus: su kandidatais rugsėjo 21 d. nori susitikti ir padiskutuoti Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialo atstovai, 27 d. debatus rengia „Lietuvos žinios“.

Laima SLOVIKIENĖ