Paskelbtas Renginiai

Šveicarai šiemet sudėliojo dar vasara dvelkiančią mozaiką

Antradienis, 13 September 2016 15:19 Parašė 

Šveicarijos gyvenvietė savaitgalį šurmuliavo nuo ryto iki vėlaus vakaro: čia surengta tradicinė respublikinė bendruomenės šventė „Rudens mozaika“. Jau devintą kartą šveicarai įrodė, kad Šveicarijoje gyvena draugiški, linksmi, mokantys gražiai tvarkytis ir švęsti žmonės. Į šventę gausiai susirinko ne tik vietos gyventojai, bet ir aplinkinių kaimų sodiečiai, net visas būrys miestelėnų iš Jonavos. Renginyje nestigo muzikos, dainų, atrakcionų, o svarbiausia – smagios nuotaikos, kurią kėlė šmaikščiai „Rudens mozaiką“ vedusi vietos kultūros centro vadovė Danutė Jurgickienė.

Atvykstantiems – patikra muitinėje

Nuo priešpiečio atvykstančiuosius į Šveicariją pasitiko vietos muitininkės Zita ir Marytė. Kokia Šveicarija be muitinės? Juk visi atvykstantys į svetimą šalį turi pereiti patikrą.

„Norime įleisti padorius svečius, tvarkingus, – šmaikštavo muitininkės. – Pasitaikė ir kažką vežančių, tad reikėjo atlikti kruopščią kūno patikrą. Galiausiai tuos nusižengėlius teko paleisti išgavus pažadą, kad būtinai dalyvaus ir iš širdies linksminsis mūsų šventėje.“

Pro akylas muitininkių akis beveik nepraslydo nė vienas: nei dalyvis, nei žiūrovas, nei svečias iš Seimo. Kiekvienam, vykstančiam į Šveicariją, muitininkės buvo griežtos: sieną kirsti galėdavo tik įtikinus, kad neaplenks šios tradicinės šveicariškių rudeninės šventės.

Šaškininkų ir futbolininkų pasirodymai

Kol savo rimtą darbą dirbo Šveicarijos muitininkės, Kultūros centre vyko tradicinis, jau septintasis, braziliškų šaškių turnyras, į kurį susirinko dvi dešimtys šios sporto šakos entuziastų ne tik iš Jonavos, bet svečiai iš Marijampolės, Kaišiadorių, Kauno. Šių varžybų vyr. teisėjas Aleksandras Fomkinas pakvietė šaškininkus varžytis šveicariška devynių ratų sistema po 10 min. + 3 sek. kiekvienai partijai.

Kelias valandas trūkęs turnyras išaiškino nugalėtoją ir prizininkus. Gausus suvalkiečių desantas tuščiomis neišvyko: šaškių turnyro „Rudens mozaika“ atminimo medaliais pasidabino visi atvykusieji, tačiau pagrindinius prizus išsidalijo trys geriausieji. Pasirodo, net du Marijampolės atstovai tapo pirmų dviejų vietų laimėtojais. Nugalėtoju tapo 7 taškus iš 9 surinkęs Vitas Labutis, o jo kolega, tiek pat taškų surinkęs Raimundas Stankevičius, iškovojo antros vietos taurę. Jonavos garbę apgynė Jonas Čižiūnas, su 6 taškais tapęs trečios vietos laimėtoju.

Seimas pranoko Savivaldybę

Palaikyti savų komandų į mokyklos stadioną buvo pakviesti futbolo mėgėjai. Prieš tradicines futbolo rungtynes tarp Lietuvos Respublikos Seimo ir Jonavos rajono savivaldybės komandų vyko rajono mažojo futbolo pirmenybių susitikimas. Gana atvirame ir rezultatyviame futbole „Šveicarija“ solidžiu rezultatu 7:3 pranoko „Jonavos policijos“ ekipą. Tačiau tai buvo tarsi piršto mostas, nes labai panašiu rezultatu baigėsi tradicinės rungtynės.

Praėjusiais metais Seimo ir Savivaldybės futbolo komandos išsiskyrė taikiai (2:2), tačiau šiemet svečių žaidimas buvo nesustabdomas. Nors ir sirgaliai, ir organizatoriai tikėjosi teigiamo galutinio rezultato, tačiau Seimo komandos žaidėjai vieną po kito siuntė kamuolius į futbolo senjoro Sauliaus Skorupsko saugomus vartus. Vienu metu seimūnai pirmavo net 6:0, tačiau vėliau kiek nusiramino ir jau jonaviečiai stipriai sumažino atsilikimą. Iš pradžių rezultatą sušvelnino Laurynas Gailius, vėliau pasižymėti pavyko Sauliui Čėsnai ir dukart – Ruslanui Fiodorovui. Be šių žaidėjų dar rungtyniavo Mindaugas Sinkevičiuss, Deividas Klovas, Bronislovas Liutkus, Sergejus Jefimenka, Mantas Petrauskas. Varžovų gretose lyderiu buvo Mindaugas Bastys, kuris ne tik pelnė du įvarčius, bet ir buvo pripažintas geriausiu komandos žaidėju. Šiam vieninteliam žaidusiam seimūnui talkino padėjėjai, direktoriai. Šį vienuoliktąjį tarpusavio mačą 7:4 laimėjo Seimo komanda. Jai tai buvo jau šeštoji pergalė, nes tik kartą laimėjo jonaviečiai ir net keturis kartus buvo fiksuojamas lygus rezultatas. Po šio tradicinio mačo Seimo futbolo komanda jėgas išmėgino su Kūno kultūros ir sporto centro jaunaisiais futbolininkais.

Kitąmet – jubiliejus

„Skaičius devyni irgi yra mistinis. Šventė kasmet įgauna vis naujų atspalvių, jų aš vienas pats niekada nesugalvočiau, – apie šventės prasmę kalbėjo Šveicarijos bendruomenės pirmininkas Juozas Jokimas. – Džiaugiamės, kad turime tokią šventę ir tikimės, kad kitąmet, jau jubiliejinė dešimtoji, vyks su naujais užmojais.“

Bendruomenės pirmininkas tradiciškai visus šventės dalyvius kvietė paskanauti bendruomenės pirmininko žuvienės – ilgai raginti nė nereikėjo: katilas kaipmat ištuštėjo.

Sveikinimų gausa

„Malonu kasmet atvykti, nes čia visuomet galima pasisemti pozityvo, geros nuotaikos, – Šveicarijos kaimo gyventojus ir svečius su švente sveikino rajono meras Mindaugas Sinkevičius. – Prieš šventę apvažiavau Šveicariją: smagu, kad yra tvarkomos gatvės, asfaltuojama atkarpa nuo Šveicarijos iki Meškonių, pagerės ir vandens kokybė. O dar smagiau, kad gyvenvietė yra jauna ir gyvybinga: antai kiek daug tėvelių su vaikučiais atėjo į šventę“, – kalbėjo meras. Pasak mero, jei tik būtų galimybė, jis ir pats rinktųsi gyvenimą Šveicarijoje.

Vieną aktyviausių rajono bendruomenių sveikino Seimo narys Rimantas Sinkevičius, kitų rajono bendruomenių atstovai.

Į sceną atsiimti dovanėlių buvo pakviesti tie, kurie garsina Šveicarijos vardą. Ovacijų ir aplodismentų sulaukė futbolininkai Gytis Vasylius ir Judita Sabatauskaitė, diskgolfo žaidėja Mireta Jurgelevičiūtė, sporto organizatorius, futbolo ir krepšinio klubo „Šveicarija“ prezidentas Valdas Zinys, taip pat Salomėja Valatkevičienė, Joana Gudžiūnienė, Sergejus Jefimenka, Rūta Ambrazaitienė, Dalia Toločkienė, Irena Nagulevičienė, Erlandas Juodeška, Jonas Butkevičius, Algimantas Urbonas, Karolina Krivickaitė, Danutė Suchockienė.

Pramogų ir amatų kiemeliai

Visą dieną lankytojus kvietė Jonavos krašto muziejaus filialas – Tautodailės amatų centras, įsikūręs Dumsių kultūros centro pastate. Tądien oras buvo lyg užsakytas, tad visi su malonumu pramogavo po atviru dangumi. Po vieną ir pulkeliais, vedini mažaisiais piliečiais, žmonės ėjo nusipiešti nusiplaunančią mini tatuiruotę ar išbandyti piešinius ant veido, kuriuos meistriškai atliko VšĮ Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centras. Jonavos krašto muziejaus darbuotojos supažindino su senovės buitimi ir kulinariniu paveldu. Visi buvo vaišinami virtomis bulvėmis su prieskoniais ir ką tik sumuštu sviestu. Patys mažiausieji dienos dalį leido ant batuto.

Ansambliui – „Jendrelės“ vardas

Jau kurį laiką gyvuoja Šveicarijos kultūros centro folkloro ansamblis, tačiau iki šiol dar neturėjo vardo. Būtent šios šventės metu visuomenei buvo pristatytas šio ansamblio pavadinimas: nuo šiol senovinių liaudiškų dainų ir šokių ansamblis bus vadinamas „Jendrele“ .

Nuobodžiauti nebuvo kada

Žiūrovams nuobodžiauti neteko, nes vienas kitą scenoje keitė įvairūs solistai ir meno kolektyvai. Savo koncertinę programą pristatė Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro šokėjų grupė, Šveicarijos lopšelio-darželio „Voveraitė“ ir pagrindinės mokyklos vaikai, vaikų popchoras „Spindulėliai“ ir solistės, Kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Varpena“ ir folkloro ansamblis, VšĮ Vaikų ir jaunimo visapusiško centro vaikų popchorai „Kir vir bam“ ir „Viva“, J. Vareikio pagrindinės mokyklos merginų grupė „Intermezzo“, svečiai iš Šeduvos – kultūros ir amatų centro kapela „Užuovėja“.

Visi nekantraudami laukė liaudies dainiumi vadinamo Stasio Liupkevičiaus pasirodymo. Legendinio ansamblio „Armonika“ siela S. Liupkevičius vis dar aktyviai koncertuoja, tačiau gyventi nusprendė ramesnėje aplinkoje ir sostinę iškeitė į Alytų.

Prieš danguje pasirodant fejerverkams, scenoje koncertavo ir žiūrovus pajudėti pakvietė keturių jaunuolių grupė „E. G. O.“ Iš Kauno.

Gytis RAMANAUSKAS