Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Senamiesčio gimnazistas darbavosi Krašto apsaugos ministerijoje

Trečiadienis, 07 September 2016 11:02 Parašė 

Rugpjūčio pabaigoje drauge su Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos moksleive Egle Dėlkute turėjau unikalią galimybę atlikti savaitės praktiką Krašto apsaugos ministerijoje. Ši praktika – tai jau aštuntus metus LR Vyriausybės organizuojamo projekto „Moksleiviai – į Vyriausybę“ dalis. Praktikos metu susipažinome su krašto apsaugos sistema ir jos organizavimo pagrindais.

Vienas projektas po kito – taip galėčiau įvardyti savo vasarą. Dar prieš šį projektą pasitaikė galimybė drauge su Europos jaunimo parlamentu Lietuvoje organizuoti tarptautinę sesiją Kaune. Pasibaigus šiam renginiui, skubėjau į kitą projektą – „Moksleiviai į Vyriausybę“.

Niekada nemaniau, kad būdamas dar moksleivis, vaikščiosiu vienos įtakingiausių institucijų Lietuvoje koridoriais, galėsiu bendrauti su tokio aukšto rango žmonėmis ir klausytis jų pasakojimų apie ministerijos darbo subtilybes. Praktikos metu susitikau su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku, Lietuvos kariuomenės vadu gen. ltn. Jonu Vytautu Žuku, taip pat Bartu Trakymu, kuris dirbo NATO vadavietėje Briuselyje, dalyvavo ir atstovavo Lietuvai NATO, susipažinau su įvairių ministerijos departamentų veikla ir užduotimis – pradedant XIV a. ir šiuolaikinių Lietuvos kariuomenės ginklų ir ekipuotės apžiūrėjimu LDK Gedimino štabo batalione, susipažinimu su Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos baze Šiauliuose ir ten NATO oro policijos vykdoma misija, su šiuo metu misijoje dalyvaujančių Portugalijos karių naikintuvais.

Apsilankymų metu turėjau galimybę pakeisti savo požiūrį į kariuomenę, į krašto apsaugos sistemą, paklausti apie kario tarnybą ir jos specifiką, apie šios ministerijos darbuotojų veiklą, jos iššūkius ir problemas.

Jeigu manęs paklaustumėte, kaip apibūdinčiau savo praktiką Krašto apsaugos ministerijoje, atsakyčiau taip: daugybė pažinčių, kurios, manau, bus naudingos ateityje; rankų paspaudimai įvairaus rango žmonėms; daugybė vizitų; įvairių klausimų svarstymas ne tik apie Lietuvos geopolitinę situaciją tarptautinėje bendruomenėje, bet ir apie NATO, JTO organizacijas, artėjančius rinkimus; daugybė intelektualių pašnekesių. Žodžiu – produktyviai, naudingai ir smagiai praleistas laikas. Vyriausybėje buvo tekę lankytis, tačiau tokio tipo praktikoje dalyvavau pirmą kartą. Tai mane paskatino dar labiau domėtis valstybės institucijų veikla, politikų darbu ir tapti aktyvesniu piliečiu.

Matas AŽUKAS

Senamiesčio gimnazijos moksleivis

Alfredo Pliadžio nuotr.