Paskelbtas Renginiai

Girelėje paminėtos holokausto aukos

Antradienis, 06 September 2016 16:00 Parašė 

Prabėgo 75-eri metai nuo tragiškos Jonavai ir joje gyvenusiems žydams dienos: 1941 m. rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais Girelės miškelyje jų išžudyta per du tūkstančius. Praėjusį penktadienį jonaviečiai susirinko prisiminti holokausto aukas.

Virginijos Verikienės rankose atgijo smuikas: skaudi jo melodija bylojo apie Girelėje aidėjusius šūvius, skausmo klyksmus ir aimanas... Tylos minute pagerbus nužudytųjų atminimą, mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis kvietė prisiminti skaudžią praeitį ir nepamiršti dabarties: ir šiuo metu pasaulyje vyksta masinės žudynės. „Nėra nė vienos priežasties, kad galėtume pagalvoti, jog žmogus nėra vertas gyventi, reikia daryti viską, kad tai niekuomet nepasikartotų“, – sakė E. Sabutis.

Skaudų žydams ir visiems jonaviečiams laikotarpį prisiminė Vytautas Venckūnas, teigęs, kad yra pagrindo manyti, jog nužudytųjų buvo kur kas daugiau. „Čia palaidoti ne tik žydai, bet ir kitų tautybių žmonės, šis kapas – broliškas kapas žmonių, draugiškai gyvenusių Jonavoje,“ – sakė Savivaldybės tarybos narys V. Venckūnas.

Prisiminimais apie tą laikmetį dalijosi Nadiežda Kriučkovaitė: su ašaromis akyse jonavietė pasakojo apie sušaudytą vaikystės draugę, su kuria Varnutės upelyje gaudydavo žuvį... „Smetonos laikais čia vykdavo miesto gegužinės, o paskui – tokia tragedija. Dieve duok, niekada tokios tragedijos išgyventi“, – sunkiai tramdė emocijas ponia Nadiežda.

Istorijos mokytoja Vita Montvilienė papasakojo apie prieškario žydų gyvenimą Jonavoje, apie fašistinės okupacijos metų holokaustą; literatūrine-menine kompozicija genocido aukas pagerbė „Lietavos“ pagrindinės mokyklos moksleiviai.

Vėliau ant akmenėlių (pagal žydų tradicijas lankant kapus įprasta atnešti ir ant jų padėti ne gėlių, o po akmenuką) buvo užrašyti sušaudytų Jonavos žydų vardai ir iš jų sudėliota menora...

Karolina VIČIŪTĖ