Paskelbtas Renginiai

Kurti saugią Jonavą kvietė ir šalies įžymybės, ir netradiciniai šou

Antradienis, 06 September 2016 16:02 Parašė 

Praėjusį savaitgalį Jonavos Joninių slėnis buvo virtęs tikromis veiklos ir pramogų dirbtuvėmis po atviru dangumi. Švietėjiškos, sporto, meninės veiklos ir kitokie intriguojantys užsiėmimai bei susitikimai su įžymybėmis jonaviečius kvietė į akciją „Už saugią Jonavą“. Šis masinis renginys – respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva, kurios įgyvendinimo Jonavoje ėmėsi VšĮ „Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centras“ (VLC).

VLC vadovė Joana Gudžiūnienė sakė, kad pagrindinė renginio idėja - ugdyti saugumo vertybę savo kasdienybėje: „siekėme ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, artimiesiems akcentuoti, kad saugiai elgtis reikia ne vien tik keliuose, bet ir namuose, miške, mokykloje, renkantis maistą, pramogaujant ir pan. Pagrindinis tikslas – skatinti saugiai ir atsakingai elgtis ir su pačiu savimi, ir su kitais“. Siekiant įgyvendinti kilnią saugios ir sąmoningos visuomenės idėją, buvo sutelktos įvairios nevyriausybinės organizacijos ir biudžetinės įstaigos, rajono mokyklų bendruomenės, verslo atstovai.

Prie iniciatyvos įgyvendinimo prisidėjo ir Jonavos rajono savivaldybė. Meras Mindaugas Sinkevičius sakė, kad tokios iniciatyvos labai reikalingos: „Bendruomenei reikia sąmoningumo pamokų ir pavyzdžių – tokiu būdu augame ir mes patys, ir tie, kas šalia mūsų“.

Viso renginio metu vykusios veiklos ir atrakcijos įvairiais būdais skatino atkreipti dėmesį į socialinį saugumą. Ir dideli, ir maži buvo supažindinami su pirmosios pagalbos teikimo pagrindais, sveiko gyvenimo būdo ir mitybos įpročiais, savigynos pradžiamoksliu, meninės raiškos galimybėmis, saugiu elgesiu gamtoje. Ir tai – tik mažytė dalis to, ką renginio organizatoriai siūlė lankytojams.

Didelį būrį vaikų automobilių sporto entuziastų sutraukė jonaviečių autoklubo „Žaibelis“ organizuotos traukos ir slalomo varžybos. Jose dalyvavo ne tik Jonavos atstovai, bet ir svečiai iš Klaipėdos, Vilniaus, Kauno, Tauragės. Kol vaikai varžėsi trasoje, juos palaikantys suaugusieji galėjo išbandyti vairavimą su specialiais „girtumo“ akiniais - juos užsidėjus vaizdas prilygsta tokiam, kokį mato nuo alkoholio apsvaigęs žmogus. Šią „pramogą“ išbandę renginio dalyviai neslėpė – po pasivažinėjimo tokiais akiniais vairuoti išgėrus pagunda tikrai nekils.

Renginyje pasirodė ir dalis rajono mokyklų, kurios socialinio saugumo idėją perteikė įvairiais būdais – pasirodydamos scenoje, pristatydamos skautų ar projektines veiklas. Abejingų nepaliko ir Jonavos vaikų globos namų auklėtiniai – dalyviams jie dovanojo jautrius laiškus, kurių tekstuose slėpėsi mažo ir vienišo vaiko noras turėti šeimą ir kvietimas pasiryžti žingsniui, galinčiam pakeisti pasaulį – įsivaikinti.

Didingas sauso ledo ir ugnies šou, dovanotas UAB „Gaschema“ specialistų, pakerėjo visus, buvusius Joninių slėnyje – ko gero, po įspūdingų triukų ne vienas vaikas ims karštai domėtis chemija.

Daug dėmesio sulaukė ir pokalbiai su renginio svečiais – jonaviečiu, dabar dažniau matomu ne mieste, o TV ekrane, mitybos specialistu Artūru Sujeta bei kelionių guru, TV veidu Martynu Starkumi. Pastarajam publika nestokojo klausimų: „kokia šalis paliko didžiausią įspūdį?“, „ar pykstatės su bendrakeleiviais, dėl ko?“, „kodėl į keliones nepasiimate Marijono Mikutavičiaus?“.

Dalindamasis kelionių patirtimi, M. Starkus sakė, kad keliaudamas išmoko trijų dalykų – pirmiausiai, gerbti kitos šalies įstatymus ir kultūrą, antra – kantrybės, kuris itin reikia, kai esi lydimas kitų žmonių, ir gero humoro jausmo, kad gebėtum ištverti pačias netikėčiausias situacijas. Baigdamas savo pasakojimą, M. Starkus linkėjo – „darykite viską, kad įgyvendintumėte savo svajone. Kartais beprotiška idėja gali tapti tavo gyvenimu“.

Tarsi atsisveikinančios vasaros palydovai renginio dangų papuošė aitvarai – juos buvo galima pasigaminti čia pat, akcijos vietoje.

Renginį vainikavo įspūdingas putų šou ir diskoteka su radio eterio žvaigžde Simona Bandita. Joninių slėnį užliejusi tirštų muilo putų banga nepaliko abejingų – ir vaikai, ir suaugę mėgavosi baltu purumu.

Renginio organizatoriai sako, kad akcija „Už saugia Jonavą“ turi perspektyvą tapti tradicine: „Renginio kokybė matuojama dalyvių atsiliepimais. O jų sulaukėme daug ir teigiamų“,- sakė VLC vadovė J. Gudžiūnienė. „Jei tik bus galimybių, mielai vėl pateisinsime jonaviečių lūkesčius ir toliau dirbdami, kad socialinis saugumas taptų mūsų visų siekiamybe“.

Gertrūda Bučiūtė