Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Tvarka ir švara – mūsų pačių rankose

Ketvirtadienis, 01 September 2016 13:47 Parašė 
Juodmenos kvartale. Sklypo savininkai privalo nupjauti žolę, išgenėti krūmus.           Juodmenos kvartale. Sklypo savininkai privalo nupjauti žolę, išgenėti krūmus.

Miela ir malonu gyventi tvarkingame, jaukiame mieste. Tuo pasirūpinti turime visi, būti pilietiški, todėl mūsų laikraštyje startuoja rubrika „Už gražią ir tvarkingą Jonavą“.

Pirmieji „vaizdo klipai“ – jau Policijos komisariate

Lipate, pavyzdžiui, Kosmonautų laiptais? Linksmai pamojuokite ranka: kas gali paneigti, kad kaip tik tuo metu į jus žiūri Viešosios tvarkos skyriaus (VTS) specialistai. O jei rimtai, šiuo metu Savivaldybės VTS kabinete ant sienos kabo didžiulis televizoriaus ekranas, kuriame vienu metu galima stebėti per dešimt miesto „taškų“. Kyla įtarimas dėl nederamo elgesio? Vaizdą galima „pritraukti“ taip, kad jūsų skaitomo leidinio pavadinimas bus aiškiai matomas. Ką jau kalbėti apie pakrūmėj kakojančius šunelius, o šalia trypčiojančius jų šeimininkus.

Filmuotos medžiagos – apstu

Galbūt itin jautrios sielos pilietis ir pasius stebimas, bet daugiau bus tokių, kurie pasakys ačiū už laiku pastebėtą laužomą suoliuką ar besiskeryčiojantį ir aplinkiniams grasinantį pijokėlį. Štai Rimkų laiptais lipa vyrukas. Atsisėda ant suoliuko, išsitraukia butelį alaus ir – į sveikatą! VTS specialistams veidas pažįstamas: jau teko susidurti dėl viešosios tvarkos pažeidimų.

Tokia filmuota medžiaga saugoma iki mėnesio, vaizdo įrašai su Kelių eismo taisyklių ar viešosios tvarkos pažeidimais perduodami Jonavos rajono policijos komisariatui.

Visiems žinoma, kad žaidimų aikštelės skirtos vaikams iki 12 metų, tačiau jau nufilmuotas ne vienas „serialas“, kaip ant sūpuoklių, laipiojimo įrenginių makaluojasi ir juos gadina suvaikėjęs jaunimėlis. Ir šie vaizdo „klipai“ iškeliauja komisariato pareigūnams, svarstoma galimybė paskelbti chuliganus viešojoje erdvėje be uždengtų veidų: tauta turi pažinti savo „didvyrius“.

Kaip „Alio Jonavai“ sakė VTS vyresnioji specialistė Aušra Jakimavičienė, aktyviai dirba bendrovė „Jonavos paslaugos“, siųsdama skyriui filmuotą medžiagą, kaip gyventojai šiukšlių maišus, padangas, statybines atliekas numeta šalia konteinerių. Rugpjūtis dar nesibaigė, o jau nubausta 15 pažeidėjų, „savo eilės“ laukia dar 10. Ką gi, jei pinigai plėšo kišenę, pirmyn – bauda gali siekti ir 579 eurus.

Turi sklypą? Prižiūrėk!

A. Jakimavičienė įvardija dar vieną problemą. Nuo seno žmonės (yra ir įmonių) turi nusipirkę ar kitaip įsigiję žemės sklypų. Kai kurie savininkai gyvena Vilniuje, Kaune ir nesuka galvos, kad sklypus reikia nušienauti, genėti krūmus, rinkti šiukšles ir pan. Beje, yra ir tokių, kurie gyvena griūvančiuose pastatuose nebodami grėsmės sveikatai ar gyvybei: esą tai mano vieno reikalas. O tas „reikalas“ gali kainuoti 289 eurus (surašyti trys administracinio pažeidimo protokolai).

VTS gauna daug skundų apie neprižiūrimus sklypus sodų bendrijose (SB). Primename, kad bendrijų veiklą reglamentuoja Sodininkų bendrijų įstatymas. Jis numato daug „saugiklių“, kuriais gali vadovautis SB valdyba, ir tai tampa privaloma kiekvienam sodininkui. VTS gerai žinomos sodininkų, kurie piktybiškai neprižiūri savo sklypų, pavardės. SB valdyba gali savo įstatuose numatyti papildomą mokestį apsileidėliams.

Naujiena – kačių šėryklos

Kačių nekentėjai skelbia „karą“ jų mylėtojams. Kam murkles šerti? Kad veistųsi? Ligas nešiotų?!

Gyvūnų gerovės įstatymas numato galimybę maitinti ir prižiūrėti benames kates. To išdava – Jonavoje jau įrengtos aštuonios šėryklos. Ir ne todėl, kad miauksės veistųsi, o tam, kad būtų reguliuojama populiacija, neplistų ligos, sumažėtų bet kur ir bet kaip mėtomo maisto: savanoriai, atsakingi už kačių šėryklą, įsipareigoja ją prižiūrėti, valyti, taip pat sterilizuoti maitinimas kates, jas skiepyti ir t. t.

Nuvažiavome pažiūrėti, kaip tvarkoma šalia Kosmonautų g. 48 namo esanti šėrykla. Šalia jos žolėje snaudė simpatiška katytė, paprašius papozuoti atmerkė akis ir maloniai leido fotografuoti. Jokio baikštumo, jokio nepasitikėjimo žmogumi. Vadinasi, aplinkiniuose namuose auga mažos ir jautrios širdelės...

Na, o kalbant apie šunis, A. Jakimavičienė pastebi, kad sumažėjo skundų dėl šunų paliekamų ekskrementų (šunų vedžiotojai priprato nešiotis maišelius jiems surinkti), tačiau vis dar gaunama informacijos apie daugiabučių amsius, kurie, per dienas palikti vieni, ir loja, ir kaukia...

O leidimą reklamai turite?

Intensyvus VTS darbas jau davė vaisių: dauguma išorinės reklamos skleidėjų tvarkingai atnaujina leidimus ar išsiima naujus. Bet yra tokių, kuriuos tenka raginti ir – ne vieną kartą. Bręsta reikalas griebtis baudų, kurios siekia iki 289 eurų. Bet tai – kito straipsnio tema. Sėsime į automobilį ir pasileisime per miestą fotografuodami „nelegalus“ ir imdami iš jų interviu. Tad gal nelaukite? Nebent norite savo veidą pamatyti „Alio Jonavoje“...

Karolina VIČIŪTĖ