Paskelbtas Sveikatos puslapis

Tie painūs atminties vingiai

Trečiadienis, 31 August 2016 13:53 Parašė 

Užmaršumas atsiranda tuomet, kai smegenys yra blogai aprūpinamos deguonimi ir maisto medžiagomis – dažniausiai dėl streso ar dėl nepilnavertės mitybos. Mąstymas sutrinka ir dėl vidinių konfliktų, klaidingo mąstymo, kai ligonis ne viską mato ir girdi, nes aplinka jo nedomina.
Smegenys turi būti nuolat aprūpinamos maisto medžiagomis. Svarbiausia iš jų – cholinas, kurio daug yra neapdorotų grūdų produktuose, ruduosiuose ryžiuose, sėlenose, kepenėlėse, kiaušiniuose, moliūgų sėklose ir saulėgrąžose.
Dar vienas patarimas – mažiau sėdėkite prie televizoriaus. Žiūrėkite tik tas laidas, kurios jums įdomios. Pasyvus sėdėjimas prie televizoriaus silpnina atmintį, nes ekrane mirgantys vaizdai keičiasi per greitai, mūsų atmintis jų negali įsiminti ilgesniam laikui.
Kuo daugiau skaitykite – tai geriausia priemonė atminčiai stiprinti. Geros knygos nepamirštame niekada. Kodėl? Nes skaitydami kuriame vaizdus ir matome juos „proto akimis“, o smegenys geriausiai įsimena tokius dalykus, kuriuos sukūrė pačios.
Jei nuolat užmirštate, užsirašykite, netgi smulkmenas. Eidami pirkinių, sudarykite sąrašą, susidarykite dienos tvarkaraštį, kurio būtina laikytis.
Yra daug maisto papildų atminčiai gerinti, tarp kurių lyderiauja ginkmedžio preparatai. Atmintį gerina rozmarino, baziliko, lauro, mirtos ir pipirmėtės kvapai. Įlašinkime į specialią aromatinę lemputę ar tiesiog į dubenėlį – netrukus pajusime jų poveikį.
Ne visada atminties susilpnėjimas yra Alzhaimerio ligos požymis. Tačiau pas gydytoją būtina kreiptis, jei ligonis praranda orientaciją laike, nebeatpažįsta artimųjų.
Šiandieną ir jaunimas skundžiasi bloga atmintimi, prašo ją pagerinti, girdi, artėja sesija, egzaminai... Tačiau dažniausiai kreipiasi gražaus amžiaus sulaukę senjorai. Pradėję pareigingai ir atsakingai vartoti maisto papildus ar jiems skirtą vaistą, senjorai džiaugiasi sveikatos pagerėjimu.
Ir nevalia į jų nusiskundimus nekreipti jokio dėmesio, numojant ranka į „gražius metelius“.
Yra daug senolių, kurių atminties, sąmojo galėtų pavydėti ir jauni žmonės, o juk ne toks ir saldus senolių pragyventas laikas. Gal slypi ir dar daug nežinomų psichologinių priežasčių, dėl kurių jauni žmonės rašinėja lapelius – atmintines, kad nepamirštų nupirkti duonos, palieka mažą vaikutį iki 30°C temperatūros įkaitusiame automobilyje ir prisimena jį tik po kelių valandų...
Vaistininkai juokauja: „Gal tau sklerozė? Tada gerk „Nootropilį.“ Praktiškas patarimas: vienu metu galvokite tik apie vieną dalyką ir atlikite tik vieną veiksmą!
Studentams: niekada nesimokykite, jei jus apėmė stresas. Iš pradžių atsipalaiduokite ir tik po to sėskite prie vadovėlių!
Gražios vasaros pabaigos visiems!

Vida JOKIMIENĖ