Paskelbtas Renginiai

Samulevičių memorialinėje sodyboje – žaidimai, rankdarbiai ir mergvakaris

Trečiadienis, 31 August 2016 13:39 Parašė 

Vasaros išlydėtuvės nesibaigė ilguoju Žolinės savaitgaliu – iš karto po jo sekė Jonavos krašto muziejaus surengta savaitės trukmės stovykla Samulevičių memorialinėje sodyboje. Stovyklos dalyviai ne tik pynė, vėlė, lipdė, rišo ir kitaip konstravo įvairiausius rankdarbius, bet ir turėjo galimybę susipažinti su rajonu, aktyviai pailsėti gamtoje. Gamtos apsuptyje įsikūrusioje sodyboje susirinkę kultūrai neabejingi dalyviai iš visos Lietuvos galėjo išbandyti savo jėgas įvairiuose amatuose, sporto rungtyse, geriau susipažinti su Jonavos rajonu, jo paveldu ir gamta.

Stovyklautojams buvo sudarytos galimybės susipažinti su įvairiausiais amatais – pradedant tradicinių sodų rišimu ir tūkstantmečius siekiančia keramikos gamybos technologija, baigiant šiuolaikiškų linksmų personažų – Stasės Samulevičienės sukurtų pūkuotukų – siuvimu. Senųjų amatų gamybos patirtimi dalijosi muziejaus darbuotojai ir vietiniai meistrai, o juvelyrikos subtilybių mokė daugiau kaip du dešimtmečius šiuo menu užsiimanti vilnietė juvelyrė Sandra Malaškevičiūtė. Ypač didelio dėmesio susilaukė Liudos Melzbakienės vedama žaislų vėlimo iš vilnos pamoka – žaislais susižavėję dalyviai darbavosi iki pat sutemų. Stovyklą vainikavo paskutinę dieną vykęs keramikos degimas atviroje ugnyje, pasiekiant beveik tūkstančio laipsnio temperatūrą, o išdegti juodosios keramikos dirbiniai, užkasti po storu pjuvenų sluoksniu, smilks dar keletą dienų.

Stovykloje apsilankė ne tik jonaviečiai – čia netrūko vilniečių, kauniečių, buvo svečių ir iš kitų Lietuvos kampelių – Marijampolės, Telšių, Kulautuvos, o šiuo metu Rukloje gyvenantys pabėgėliai iš Sirijos stovykloje praleido visą dieną, mokydamiesi senųjų lietuviškų amatų. Svečiai iš Sirijos buvo sužavėti lietuviškais rankdarbiais, susipažino su mūsų tradicijomis, turėjo galimybę jas palyginti su savosiomis, tuo pačiu įnešdami naujumo į tradicinius lietuviškus amatus, praturtindami juos rytietiška ornamentika.

Samulevičių sodyba sulaukė ir kitų netikėtų svečių – mergvakarį švenčiančių kauniečių. Merginos su malonumu mokėsi pasigaminti daug dėmesio ir susikaupimo reikalaujančių šiaudinukų, o vėliau surengė nedidelį pikniką jaukioje sodybos aplinkoje.

Siekiant supažindinti iš skirtingų Lietuvos kampelių atvykusius svečius su Jonavos miestu ir rajonu, buvo siūloma pasižvalgyti po rajoną. O pamatyti čia tikrai yra ką! Pažintį su vietove būtina pradėti nuo pačios memorialinės Samulevičių sodybos, kurioje gyveno ir ilsėjosi net trys žymūs XX a. menininkai. Šią vietą savo poilsiui pasirinko žymiausias lietuvių ekspresionistas Antanas Samuolis, čia fantastinius personažus kūrė ir knygeles vaikams rašė „Šypsenos“ ordinu apdovanota menininkė Stasė Samulevičienė, čia visą vaikystę praleido rašytojas Raimundas Samulevičius. Ši vieta netgi vykdant masinę kolektyvizaciją sovietmečiu sugebėjo išlikti nedidele laisvės oaze, kurioje nuolat lankydavosi to meto lietuvių intelektualai, teatralai, rašytojai – S. Samulevičienės ir jos sūnaus dramaturgo R. Samulevičiaus draugai ir kolegos. Sodybos apylinkės taip pat stebina gamtovaizdžio įvairove ir paveldo gausa: keliaudami dviračiais ekskursantai aplankė visai šalia esantį Šilų piliakalnį, Lokio upelio tvenkinius, Markutiškio dvarą su įspūdingu parku, kitapus rajoną kertančios magistralės pušyno apsuptyje tyvuliuojančius ežeriukus – mėgstamą jonaviečių poilsio vietą.

Kad vakarai neprailgtų, vos sutemus, dalyviai buvo kviečiami įsiamžinti šviesos fotografijose, o paskui sekė ilgi pasisėdėjimai prie laužo su gitara – kaip ir dera – iki paryčių. Mažieji visą dieną dūko žaisdami lauko žaidimus: stalo tenisą, badmintoną, futbolą, turėjo visišką raiškos laisvę tapybai ir kitiems menams.

Renata KILINSKAITĖ

Krašto muziejaus paveldosaugos ir turizmo specialistė