Paskelbtas Aktualijos

Jonavos politechnikos mokykla atvira visiems

Antradienis, 23 August 2016 14:33 Parašė 

Dažnai žinių siekiantiems žmonėms kyla klausimas: ar profesinis mokymas Lietuvoje yra patrauklus? O Jonavoje? Mūsų mieste veikia vienintelė profesinio mokymo įstaiga – Jonavos politechnikos mokykla. O ar ji traukia šių laikų studentus? Mokyklos misija – ruošti kvalifikuotus, darbo rinkos poreikius atitinkančius specialistus, sudaryti galimybes mokiniams kartu su profesine kvalifikacija įgyti vidurinį išsilavinimą.

Jaunuoliai kartu su tėvais tam tikrame gyvenimo etape susiduria su dažnai iškylančiu klausimu: „O ką aš darysiu toliau? Kur mokysiuosi? Ką man pasirinkti?“ Asmens mokymosi sėkmę lemia ne tik jo įdedamos pastangos. Didelę reikšmę turi ir pomėgius bei polinkius atitinkantis mokymosi kelias. Švietimo ekspertai pastebi, kad profesinį mokymą renkasi vis daugiau jaunų žmonių. Tokia tendencija atsirado dėl to, kad išmokę konkretaus amato profesinėje mokykloje žmonės yra labiau konkurencingi darbo rinkoje ir dėl to lengviau gauna darbą. Be to, tam tikrų specialistų poreikis – itin didelis.

Kokios yra mokymosi sąlygos ir galimybės Jonavos politechnikos mokykloje? Mokyklos pastatas renovuotas, atnaujintos patalpos ir dirbtuvių įranga, jauki mokymosi aplinka, puikūs tarpusavio mokinių santykiai su mokytojais ir administracija leidžia siekti gyvenimo tikslų. Mokykloje galima išmokti virėjo, suvirintojo, apeigų ir švenčių organizatoriaus, padavėjo ir barmeno, elektros įrenginių elektromechaniko, statybos verslo paslaugų teikėjo, siuvėjo, floristo, kirpėjo amato. Kad mokiniai taptų gerais specialistais, reikia šiuolaikiškos įrangos ir technologijų, kurios padėtų įgyti darbo rinkai reikiamų įgūdžių. Profesinio mokymo pamokos vyksta ne tik mokyklos dirbtuvėse, bet ir kitose vietose – įmonėse, sektoriniuose mokymo centruose. Dalis mokinių įgūdžius tobulina užsienyje mokomųjų praktikų metu.

Mokykla yra atvira visiems. Net ir patys jauniausi Jonavos gyventojai gali susipažinti su mokykla, dirbtuvėmis, išbandyti save darbinėje veikloje. Bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai turi galimybę technologijų pamokų metu praktiškai susipažinti su kiekviena specialybe.

Mokykloje mokoma bendrojo ugdymo dalykų, čia galima laikyti brandos egzaminus, įgyti specialybę, pasirengti praktikai. Mokiniams yra mokamos stipendijos, suteikiama galimybė nemokamai atvykti į pamokas iš kaimo vietovių, tėvams, auginantiems vaikus, kurie lanko ikimokyklines įstaigas, suteikiama 50 proc. nuolaida mokesčiui už darželį, 9–10 klasių mokiniams įstatymų nustatyta tvarka skiriamas nemokamas maitinimas.

Jeigu dabar jaunas asmuo paklaustų, kokį tolesnio mokymosi kelią rinktis, tiksliausias atsakymas būtų: ,,Žmogau, žiūrėk, kur veda tavo širdis, kuo svajoji būti, kokį darbą tu pats nori ateity dirbti.“

Jurgita LUKAŠEVIČIENĖ

Jonavos politechnikos mokyklos
socialinė pedagogė