Paskelbtas Aktualijos

Rajono smulkiuose ūkiuose kiaulių nebeliks

Ketvirtadienis, 18 August 2016 16:08 Parašė 

Dėl afrikinio kiaulių maro visi rajono ūkiai, laikantys mažiau nei 100 kiaulių, iki rugsėjo 25 d. privalo jas išskersti nepaisant gyvulių amžiaus. Tai – viena iš saugos priemonių stabdant afrikinio kiaulių maro (AKM) plitimą, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tiesa, šis nutarimas negalios didiesiems kiaulių ūkiams, mat visi AKM židiniai, kaip teigia VMVT specialistai, nustatomi smulkių kiaulių ūkiuose, kuriuose nesilaikoma biologinio saugumo reikalavimų. Tai patvirtina, kad ūkininkai tik VMVT inspektoriams deklaruoja apie reikalavimų laikymąsi, tačiau iš tiesų numoja į juos ranka. Šeria maisto atliekomis, žaliąja mase, eidami į tvartą nepasikeičia avalynės ir drabužių.

AKM atvejis mažame ūkyje, kur buvo laikomos dvi kiaulės, mūsų rajone Žeimių sen. užfiksuotas rugpjūčio 8 d. Visa Jonavos rajono savivaldybės teritorija nuo rugpjūčio 13 d. įtraukta į AKM buferinę zoną.

Visi kiaulių laikytojai, kurie laiko ne daugiau kaip 100 kiaulių ir kurių kiaulių laikymo vietos yra Jonavos rajono savivaldybėje, laikomas kiaules turi paskersti savo reikmėms arba VMVT patvirtintoje skerdykloje iki rugsėjo 25 d.

Apie skerdimą reikia iš anksto informuoti privatų veterinarijos gydytoją ar Jonavos VMVT, kad skerdimo metu būtų paimti kiaulių kraujo ir organų mėginiai. Kiaulės mėginį sudaro: kraujas (10 ml), blužnis, inkstas, antrykliniai ar žarnų pasaito limfiniai mazgai.

Tyrimai ir veterinarijos gydytojų paslaugos (išskyrus trichineliozės tyrimus) paimant ir pristatant mėginius yra apmokami iš valstybės lėšų ir gyventojams nekainuos. Mėginius būtina gerai supakuoti į skysčiams nepralaidžią tarą, kad nekiltų pavojus AKM virusui išplisti.

Gyventojai paskerstų kiaulių skerdieną gali naudoti tik gavę neigiamus tyrimo rezultatus.

Nuo šiol Jonavos rajono savivaldybės teritorijoje draudžiama steigti naujas kiaulių laikymo vietas ir laikyti kiaules nuo rugsėjo 25 d.

Draudimas laikyti kiaules Jonavos rajono savivaldybės teritorijoje galios metus laiko.

Daugiau informacijos suteiks Jonavos VMVT tel.: (8 349) 543 27; 8 682 26 164.

VMTT ir „Alio Jonavos“ inf.