Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Mokslo metų pradžia – gerokai ištuština pinigines

Trečiadienis, 17 August 2016 14:27 Parašė 

Sparčiai artėjant mokslo metams mokyklinukų tėvai pamažu pradeda galvoti apie būtiniausius pirkinius ir sukti galvas dėl laukiančių išlaidų. Nesvarbu, ar į mokyklą reikia išleisti pirmoką ar vyresnių klasių moksleivį – piniginę stipriai pakratyti teks vienu ir kitu atveju. O jei šeimoje mokyklinio amžiaus vaikų yra ir daugiau, surasti reikiamų lėšų gali tapti tikru iššūkiu.

Minimalias pajamas gaunantys tėvai skundžiasi, kad mokyklinėms priemonėms jie priversti išleisti pusę savo algos. Nors prekybos centrai siūlo nemažai akcijų, daugumos nuomone, kainos kiekvienais metais vis kyla. Būsimos ketvirtokės mama jonavietė Daiva „Alio Jonavai“ teigė, kad Lietuvoje įvedus eurą mokyklinėms prekėms išleidžia gerokai daugiau. „Anksčiau pakakdavo 200 litų, dabar ir 100 eurų neužtenka. Brangiai kainuoja kuprinė, sporto reikmenys, pratybos, pridėkime dar privalomos uniformos kainą. Gerai, kad šiais metais nereikės naujos kuprinės, vis dar tinka sena uniforma, tad išlaidos bus mažesnės, gal neišleisime daugiau nei 60 eurų“, – svarstė moteris.

Dalis tėvų nelaukia paskutinės minutės ir mokyklai reikalingas priemones pradeda pirkti anksčiau. Taip prekių galima įsigyti pamažu, o išlaidas padalyti į kelias dalis vienu metu neišleidžiant didelės pinigų sumos. „Mokyklines prekes pradedame pirkti rugpjūčio pradžioje, kad visoms reikiamoms priemonėms įsigyti turėtume daugiau laiko. Visada palyginame kainas skirtingose prekybos vietose, ieškome, kur taikomos didesnės nuolaidos, stengiamės sutaupyti. Du vaikus paruošti naujiems mokslo metams mums kainuoja apie 200 eurų“, – „Alio Jonavai“ sakė dviejų mokyklinio amžiaus vaikų mama Eglė. Trečioką ir aštuntokę auginanti moteris teigė, kad mažojo mokyklinėms priemonėms išleidžia daugiau, vyresnėlei tiek daug daiktų nebereikia.

Mokyklinukų tėvai sutinka, kad brangiausias pirkinys ruošiant vaiką į mokyklą – kuprinė. Jų kainos įvairios, galima rinktis iš pigesnių ar brangesnių, tačiau sumokėjus mažiau, kiekvieną dieną nešiojamos kuprinės greitai susidėvi ir suplyšta. Pašnekovė Daiva teigė, kad kuprinei pinigų negaili. „Jai skiriame apie 50 eurų – norime, kad kuprinė būtų patogi, patvari ir kokybiška. Vargu ar daiktas už 20 eurų atlaikytų visus mokslo metus“, – abejojo moteris.

Jonavoje esančios mokyklinių ir biuro prekių parduotuvės „Mubas“ direktorius Antanas Benaitis paskaičiavo, kad renkantis geresnės kokybės prekes vaiko paruošimas mokyklai vidutiniškai kainuoja 60 eurų. Be to, brangiai sumokėti tenka už pratybas, kokybišką parkerį. „Daugiausia pinigų tenka išleisti pirmokų tėvams, jiems viską reikia supirkti nuo nulio. Vyresnių klasių moksleiviams kai kurios priemonės lieka nuo praėjusių metų, jie neskiria tiek daug dėmesio smulkmenoms ir perka tik reikalingiausius daiktus“, – pasakojo A. Benaitis.

Parduotuvės „Mubas“ direktorius „Alio Jonavai“ sakė, kad ženklaus mokyklinių priemonių kainų kilimo nepastebėjo, nors tylus rezistencinis kainų augimas iš gamintojų pusės vis dėlto išlieka. Ilgą laiką šiame versle besisukantis vadovas sako pastebintis, kad mokslo metų pradžiai vaikus ruošiantys tėvai dažnai perka nuolaidą, o ne prekę taip pasirinkdami prastą kokybę. „Nors paskutiniu metu pastebėjau, kad kylant mūsų šalies ekonominei gerovei vis daugiau žmonių pradeda rinktis kokybiškesnes priemones ir ieško geresnių daiktų. Apsiperkant mokyklai pati mažiausia kaina nėra geriausias argumentas“, – teigė mokyklinių ir kanceliarinių prekių parduotuvės direktorius ir tėvams patarė ieškoti geros kokybės pirkinių už racionalią kainą.

Greta RASTAUSKAITĖ