Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Buhalteriniai patarimai mažoms įmonėms

Penktadienis, 17 March 2023 08:32 Parašė 

Maža įmonė – didelis potencialas. Tai verslo subjektas, kuriam priešaky yra labai daug plėtros kelių, verslo vystymo galimybių, tobulėjimo, augimo ir daug kitų tikslų. Svarbu tik veikti teisingai, kryptingai bei sistemingai jų siekti. Didele dalimi prie tokių siekių įgyvendinimo prisideda atsakingai ir profesionaliai tvarkoma  buhalterinė apskaita. Tad kokių vertingų patarimų mažoms įmonėms galėtų duoti buhalterijos specialistai?

Nesistenkite visko aprėpti patys

Ne paslaptis, kad mažos įmonės labai dažnai yra dar palyginti neseniai veikiančios rinkoje, todėl natūralu, kad neturi daug išteklių. Tai neretai skatina taupyti. O taupymo kontekste atsiduria ir apskaita. Esant mažai įmonei, nedideliam darbuotojų skaičiui apskaitą dažnai nusprendžia tvarkyti pats įmonės vadovas ar perleidžia šias funkcijas kitam darbuotojui, kuris visgi neturi buhalterinio išsilavinimo. Taigi toks žingsnis nebus gerai apgalvotas. Tad kertinis patarimas – nuo pat pradžių savo verslo keliu ženkite šalia turėdami patikimą buhalterį, savo srities specialistą, arba tokias paslaugas teikiančią įmonę kaip pavyzdžiui: Finorder.eu.

Buhalteris ar apskaitos paslaugų įmonė?

Ši dilema svarstoma labai dažnai. Visgi jei įmonė maža, finansiniu požiūriu jai kur kas naudingiau yra samdyti apskaitą tvarkysiančią įmonę. Mažoje įmonėje darbo nebus daug, todėl tokios paslaugos tikrai daug nekainuos, paprastai suma sieks iki 100 eurų per mėnesį. Tačiau jei steigsite buhalterio etatą, tai išlaidos bus gerokai didesnės, o pilno darbo krūvio jis, tikėtina, neturės.

Supaprastinta ataskaitų teikimo tvarka: taip ar ne?

Mažoms įmonėms tikslinga išsiaiškinti, ar jiems yra taikoma supaprastinta finansinių ataskaitų teikimo tvarka. Tai priklauso nuo darbuotojų įmonėje skaičiaus, balanso dydžio, metinės apyvartos. Todėl pasirinkę buhalterijos paslaugas teiksiančią įmonę būtinai pasitikslinkite dėl šio aspekto.

Pelno mokestis

Mažoms įmonės svarbu išsiaiškinti ir tai, ar jiems gali būti taikomas lengvatinis pelno mokestis, kuris siekia tik 5 proc., kas yra labai nedaug, palyginti su įprastais 15 proc.

Parama

Smulkusis verslas turi nemažai galimybių pasinaudoti viena ar kita parama. Tad vienas iš buhalterinių patarimų būtų pasidomėti tuo ir nepraleisti šio šanso.