Paskelbtas Miesto naujienos

Savivaldybėje inicijuojami pokyčiai dėl maitinimo rajono mokyklose

Pirmadienis, 13 March 2023 15:06 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybėje svarstoma, kaip pagerinti maitinimo paslaugų kokybę rajono švietimo įstaigose. Į pirmąjį posėdį susirinkusi speciali darbo grupė vertino esamą situaciją, nagrinėjo mokyklose tiekiamo maisto patikrinimo išvadas ir mokinių tėvų bei pačių moksleivių skundus.

„Reikia pripažinti, kad nusiskundimų gaunama labai įvairių: vieniems tiekiamas maistas yra neskanus, kitiems – per mažos porcijos. Dar kiti tvirtina, kad maistas patiekiamas atšalęs, trūksta patiekalų įvairovės“, - sako darbo grupės pirmininkė, mero pavaduotoja Birutė Gailienė.

Jos teigimu, Jonavos rajono švietimo įstaigos pačios savarankiškai perka maitinimo paslaugas ir sudaro sutartis su paslaugos teikėju, tačiau savivaldybė taip pat nuolat sulaukia įvairių nusiskundimų dėl maitintojo veiksmų.

Mokyklų pirkimus pastaruoju metu laimi ir mai­ti­ni­mo pa­slau­gą Jonavos mokykloms tei­kia VšĮ „Bruneros“. Trys rajono mokyklos vėl sudarė naujas sutartis su šiuo maitintoju, o kitose paslaugų sutartys baigsis šiais metais.

„Svarstome įvairius būdus, kaip keisti susidariusią situaciją. Reikia pasakyti, jog objektyvūs faktai, pvz., atliktas maisto kaloringumo tyrimas, arba mokyklose dirbančių visuomenės sveikatos priežiūros specialistų ir pačių įstaigų vadovų fiksuojami nuolatiniai trūkumai verčia klausimą nagrinėti iš esmės. Sprendimų gali būti įvairių – juos ir pasiūlysime. Ar yra tikimybė mokykloms maistą gaminti pačioms, kaip tai, daroma, pvz., miesto darželiuose? Taip, tai galėtų būti vienas iš svarstomų variantų šalia kitų“, - sako B. Gailienė.

Pastarąjį kartą savivaldybės specialistai maisto produktų laboratorinius tyrimus rajono švietimo įstaigose atliko 2022 m. rugsėjo-spalio mėn. Tyrime dalyvavo 15 Jonavos rajono savivaldybės švietimo įstaigų.

Buvo nustatoma patiekalų energetinė vertė, angliavandenių, pelenų, riebalų, baltymų, sausųjų medžiagų kiekis bei kaloringumas. Taip pat buvo vertinamas patiekalų porcijų dydis, vizualinis vaizdas, indų kokybė.

Tyrimo metu nustatyta, kad dalyje švietimo įstaigų patiekalų energetinės vertės ir kaloringumo neatitikimų nuokrypiai viršija iki 5-6 kartų. Valgyklų patiekalai buvo nepatrauklūs, o kai kurių net negalima įvardinti patiekalais: pvz. „sriubos“ lėkštėje buvo galima išvysti tik skystį su keliomis morkomis.

Taip pat nustatyta, kad švietimo įstaigos susiduria su nekokybiškų vaisių tiekimu, valgiaraščių įvairovės trūkumu, virtuvės ir aptarnaujančio personalo stoka, kaita ir prasta higiena.