Paskelbtas Rajono naujienos

Neleis išnykti iš žemėlapio

Trečiadienis, 10 August 2016 15:26 Parašė 

Upninkų seniūnijoje, netoli Lietavos upelio, yra Vyšnialaukio kaimas. Jame – vos septynios sodybos, tačiau trys iš jų – visiškai apleistos, o likusias keturias įsigijo veiklūs naujieji šeimininkai. Ir iš karto susirūpino, kad Vyšnialaukio kaimas neišnyktų iš žemėlapio.

Todėl pradžiai nutarė įsteigti kaimo bendruomenę, jos vadovu išsirinko Valdą Bagdoną. Šiuos metus Seimas paskelbė bendruomenių metais, tad Vyšnialaukio kaimo bendruomenės nariai užsimojo parašyti projektą ir pamėginti gauti finansavimą. Kaip tarė, taip ir padarė. Ir net patys nelabai tikėjo, kad jų projektas „Vyšnialaukio kaimo bendruomenės veiklos stiprinimas“ įveiks atranką. Įveikė – projektas buvo patvirtintas.

Šios bendruomenės narė Lolita Nekrošienė pasakojo, kad pirmiausia bendruomenės nariai norėtų sukurti bendruomenės rekreacinę zoną – pastatyti medinį kryžių-koplytstulpį ir vartus į gyvenvietę. Šioje zonoje bus pastatyta pavėsinė, suoliukai, šiukšliadėžės, įrengti takeliai, pasodinta medelių. Be to, kaimo bendruomenė norėtų įsigyti ir traktorių-žoliapjovę – juk reikės rūpintis viešųjų erdvių priežiūra. Ir jau rugsėjį savo artimuosius ir svečius norėtų pasikviesti į šeimų šventę.

„Nenorime, kad Vyšnialaukio kaimas išnyktų, kaip kad atsitiko su aplinkiniais Būdos, Perelozų kaimais, kuriuose gyventojų visai neliko. Didžiuojamės, kad Vyšnialaukis įsikūręs netoli Lietavos arba Lietaukos upelio, kuris, kalbininkų manymu, davė vardą Lietuvai“, – sakė bendruomenės narė L. Nekrošienė.

Projektui „Vyšnialaukio kaimo bendruomenės veiklos stiprinimas“ iš valstybės biudžeto bendruomenei skirta 6921 Eur, bendra projekto vertė – 8668 Eur. Tad pati bendruomenė prie projekto turi prisidėti 1147 Eur arba ieškoti rėmėjų.

Kol kas, kaip sakė L. Nekrošienė, bendruomenė negausi, iki šiol nevykdė jokios finansinės veiklos, tačiau gavusi valstybės finansavimą, prie projekto prisideda savo darbu. Valstybės biudžeto lėšomis bus sumokėta už tautodailininko sukurtus medžio kūrinius, bus įsigyti suoliukai, kuriuos bendruomenė pastatys savo jėgomis, tačiau tam reikės pirkti cemento, žvyro, mokėti už transportavimą – 400 Eur ar daugiau. Be to, numatytas įsigyti traktorius-žoliapjovė bendruomenei kainuos apie 160 Eur daugiau nei buvo suplanuota paraiškoje. Todėl bendruomenės nariai kreipėsi į Savivaldybės tarybą ir prašė kompensuoti dalį projekto įgyvendinimo išlaidų.

Tarybos nariai taip pat „palaimino“ Vyšnialaukio kaimo benruomenės projektą – prie jo įgyvendinimo prisidės 1500 Eur.

„Alio Jonavos“ inf