Paskelbtas Aktualijos

Šachtinių šulinių vandens kokybė nedžiugina

Trečiadienis, 10 August 2016 15:24 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad per septynis šių metų mėnesius iš pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie nėščiąsias ar kūdikius iki 6 mėn. amžiaus, kurie maistui naudoja šachtinio šulinio vandenį, gauta dvigubai daugiau pranešimų (6 nėščiosios ir 8 kūdikiai), palyginti su 2015 m. tuo pačiu laikotarpiu 7 (5 nėščiosios ir 2 kūdikiai).

Šiais metais buvo patikrinta visų 14 šachtinių šulinių vandens cheminė tarša (azoto grupės junginių – nitritų ir nitratų). Padidinta nitratų tarša, kuri neatitiko geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimų, buvo nustatyta 5 mėginiuose. Iš jų – 4 mėginiuose padidinta nitratų tarša nustatyta Kulvoje – 64,2 mg/l, Šešuvos k. (Šilų sen.) – 84,4 mg/l, Jaugeliškių k. (Šilų sen.) – 105 mg/l, Mimainių k. (Bukonių sen.) – 239 mg/l, o viename šachtinio šulinio vandens mėginyje Gaižiūnų k. (Dumsių sen.) buvo nustatytas padidintas nitratų 269 mg/l ir nitritų 0,64 mg/l kiekis (norma nitratų – 50 mg/l, nitritų – 0,5).

Cheminė tarša geriamajame vandenyje yra ypač pavojinga kūdikiams ar besilaukiančioms kūdikių moterims. Nitratai ir nitratai organizme susijungia su kraujo baltymu hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris apsunkina deguonies pernešimą į plaučius ir audinius. Todėl kūdikį pykiną, atsiranda dusulys, pamėlsta oda ir gleivinės, sunkiais atvejais atsiranda traukuliai, kūdikis gali mirti.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad nėščios moterys ar asmenys, auginantys kūdikį iki 6 mėn. amžiaus, gali nemokamai išsitirti maistui naudojamo šachtinio vandens kokybę. Reikia tik kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie maisto gamybai naudojamą šachtinio šulinio vandenį. Šeimos gydytojas pateiks specialios formos pranešimą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyriui, kurio specialistai nemokamai organizuos vandens mėginių paėmimą ir ištyrimą.

Jurgita LIUTKEVIČIENĖ
NVSC prie SAM Kauno departamento Jonavos sk. vyr. specialistė

ir Kristina MOTIEJŪNAITĖ

NVSC prie SAM Kauno departamento

Vidaus administravimo skyriaus vyr. specialistė