Paskelbtas Sportas

Jonavos „Aušrinei“ – sidabrinis apdovanojimas

Pirmadienis, 27 February 2023 14:14 Parašė 

2022-2023 metų Optibet Baltijos moterų tinklinio lygoje praėjusį savaitgalį baigėsi čempionatas ir paaiškėjo nugalėtojos bei prizininkės. Keturios geriausios komandos, įveikusios pirmąjį atkrintamųjų etapą, pateko į finalinio ketverto varžybas. Jos vyko Estijos sostinėje Taline.

Reguliariajam sezonui besibaigiant savo žaidimu buksuoti ėmė vienvaldis lyderis Talino „TalTech/Tradehouse“ (Estija) klubas, kuris į priekį užleido Jonavos „Aušrinė“ ekipą, kuri ir tapo nugalėtoja. Visgi, lemiamos kovos persikėlė į Taliną ir jau šeimininkėmis užtikrintai jautėsi šis Estijos klubas.

Šeštadienį pusfinalyje estės susitiko su „Kaunas-VDU“ klubu, kuris skirtingai nei  estės, demonstruoja pergalingą žaidimą. Pasirodo dvikova klostėsi itin permainingai ir nugalėtojui trijų setų neužteko. Visuose setuose komandos žaidė taškas į tašką. Ir nors sėkmingai susitikimą pradėjo kaunietės ir laimėjo pirmąjį setą,  tačiau kiti du setai jau  priklausė aikštelės šeimininkėms „TalTech/Tradehouse“ tinklininkėms. Šiame susitikime Kauno ekipos gretose įspūdingai rungtyniavo Martyna Paukštytė pelniusi nei 28 ir Viltė Bogdanovič – 27 taškus.

Šių pusfinalio rungtynių nugalėtojas paaiškėjo tik penktajame sete, kuriame sėkmingiau rungtyniavo lietuvės. „Kaunas-VDU“ laimėjo dvikovą rezultatu 3:2 (26:24, 23:25, 24:26, 26:24, 15:10) ir pateko į finalą. Šeimininkai liko be komandos finale.

Ar gali Baltijos lygos finalas vykti grynai lietuviškas? Tai paaiškėjo po antrojo pusfinalio susitikimo tarp Jonavos „Aušrinės“ ir Rygos tinklinio mokyklos/LU klubo.

Pirmajame sete Jonavos tinklininkės visiškai  nerado savojo žaidimo ir nors seto eigoje dar komandas skyrė vos keli taškai, bet latvės ne tik nutolo, bet ir laimėjo atkarpą daugiau nei užtikrintai (13:25). Optimizmo jonaviečių žaidime tikrai buvo nedaug, nes ir antrajame sete jos niekaip nerado savęs. Tuo tarpu varžovės naudojosi klaidomis ir po dviejų setų Rygos komanda pirmavo daugiau nei užtikrintai. Visgi, Jonavos tinklininkės gavo ne tiek šalto, bet jau ledinio dušo.

Kelio atgal jau nebebuvo ir trečiajame sete „Aušrinė“ tinklininkės turėjo „užsivesti“, nes pralaimėjimo atveju viskas būtų baigta šiame mače. Tradiciškai gerai Jonavos ekipoje rungtyniauja Jekaterina Kovalskaja, Danielė Kvedaraitė. Šį kartą blykstelėjo Iryna Jakutavičienė, kurį pažėrė varžovėms taškų krušą. Latvėms pelnant tašką, Jonavos ekipa pirmavo 23:22 ir tuo metu lemiamą tašką pelnė I. Jakutavičienė, o  po Aurėjos Karvelytės bloko atgijo viltis „Aušrinei“ dar pakovoti dėl pergalės. Laimėjusios setą 25:22, Jonavos žaidėjos rado savyje pasitikėjimo. Nors dėl traumos komandai  negalėjo padėti libero pozicijoje žaidžianti Inga Lisauskienė, tačiau visos kitos žaidėjos įsibėgėjo ir vieną kitą skatindamos, savo tiesesnio kelio link finalo pradėjo ieškoti ketvirtajame sete.

Šis prasidėjo ne tik lygių žaidimu. Šis tęsėsi ilgą laiką ir pirmaujančios komandos keitėsi labai dažnai. Esant lygiam rezultatui 20:20, latvės padarė dvi grubias klaidas ir „Aušrinė“ privertė varžovų trenerį prašyti  pertraukėlės (22:20). J. Kovalskaja ir D. Kvedaraitė padarė viską, kad Jonavos komanda pelnytų taip reikiamus taškus, nes Rygos tinklininkės jautė spaudimą ir klydo. Setą 25:21 laimėjo jonavietės, kurios atstatė pusiausvyrą (2:2) ir dar daugiau joms atsirado pasitikėjimo.

Ant bangos buvusios Jonavos tinklininkės jau neketino sustoti. Tiesiog viena po kitos pasipylė žaidėjų klaidos Rygos komandos gretose ir greitai pasinaudojusios „Aušrinė“ žaidėjos sužaidė nuostabią atkarpą ir nutolo 13:8. Nors latvės dar kabinosi, bet Jonavos komanda laimėjo šį setą 15:11 ir rungtynes rezultatu 3:2 bei pateko į lygos finalą. Finalas buvo lietuviškas, nes jame susikaus Kauno ir Jonavos komandos.

„Aušrinė“ komandai taškus pelnė: J. Kovalskaja – 22, I. Jakutavičienė – 15, D. Kvedaraitė – 14, Roberta Gabulaitė – 11, Akvilė Sebežiova – 3, Aurėja Karvelytė – 2, Marina Shramko – 1.

Sekmadienį, Talino sporto arenoje pirmiausia į aikštelę išbėgo dėl trečiosios vietos rungtyniaujančios ekipos. Įdomus faktas, bet kaip ir pusfinalyje, tai ir mače dėl bronzos prireikė visų penkių setų. Labiausiai apmaudžiausia ekipa liko šeimininkių Talino „TalTech/Tradehouse“ komanda, kuri taip ir liko be apdovanojimų. Kovoje dėl bronzos estės 2:3 nusileido Rygos tinklinio mokykla/LU komandai.

Žiūrint ir Jonavos komandos pusės būtų apmaudu, kai iškovotas tik sidabras, bet reikia kalbėti, kad iškovotas net sidabras. Reikia didžiuotis mūsų miesto tinklininkėmis, trenere, vadovais, atvedusiais iki Baltijos lygos sidabro medalių. „Aušrinė“ po pirmojo puikaus seto, vėliau nesurado priešnuodžių prieš Kauno ekipos lyderes ir kitus tris setus teko pripažinti varžovių pranašumą 1:3 (25:22, 16:25, 13:25, 15:25).

Finalas tarp abiejų Lietuvos klubų prasidėjo Jonavos „Aušrinė“ tinklininkių nežymiu dominavimu, kol pirmojo seto pabaigoje rezultatas buvo išlygintas 20:20. Visgi, Iryna Jakutavičienė ir Danielė Kvedaraitė pelnė svarbius taškus, o pastaroji padėjo lemiamą tašką ir jonavietės išsiveržė į priekį 1:0 (25:22). Kaip visada, taškus rinko ir  puikiai rungtyniavo Jekaterina Kovalskaja.

Tačiau po šio pergalingo seto atėjo metas tik vytis varžoves, kurios ėmė demonstruoti solidų žaidimą ne tik puolime, bet ir ginantis. Tad „Aušrinė“ (trenerė Raimonda Strelkauskaitė) iškovojo antrąją vietą! „Kaunas-VDU“ antrus metus iš eilės tapo Baltijos lygos nugalėtojomis.

Jonavos „Aušrinė“ (vadovas – Bronislovas Liutkus, trenerė Raimonda Strelkauskaitė) šiame čempionate pasidabino sidabro medaliais. Sveikiname ir dėkojame už puikų žaidimą komandos žaidėjas: Mariną Shramko, Mortą Gailiūtę, Iryną Jakutavičienę, Gretą Mikoliūnaitę, Akvilę Sebežiovą, Liviją Sabatauskaitę, Robertą Gabulaitę, Ugnę Lokytę, Aurėją Karvelytę, Jekateriną Kovalskają, Danielę Kvedaraitę bei finaluose dėl traumos žaisti negalėjusią, bet čempionate puikiai rungtyniavusią Ingą Lisauskienę.

Naudingiausia finalo ketverto žaidėja pripažinta „Kauno-VDU“ žaidėja Martyna Paukštytė.

Į simbolinį geriausių žaidėjų šešetuką pateko net penkios Lietuvos tinklininkės – Viltė Bogdanovič („Kaunas-VDU“), Gabija Kasperavičiūtė („Kaunas-VDU“), Karolina Pravdinskaitė („Kaunas-VDU“), Jekaterina Kovalskaja („Aušrinė“) ir Danielė Kvedaraitė („Aušrinė“).

KĘSTUTIS PUTELIS