Paskelbtas Miesto naujienos

Gryna teisybė: dėl skonio ginčytis neverta

Antradienis, 14 February 2023 15:40 Parašė 
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Neseniai į redakciją kreipęsi Senamiesčio gimnazijos gimnazistai skundėsi mokyklos valgykloje gaminamu maistu, kuris, jų teigimu, „yra  prastas, porcijos mažos, o lėkštėse patiekiami patiekalai atrodo neestetiškai“. Todėl, anot jų, daugelis moksleivių atsisako tokio maisto, o užkandžių ieško artimiausiose kavinėse ar greito maisto įstaigose. Gimnazistų pastebėjimai paskatino pasidomėti šia tema plačiau.

Greito maisto mėgėjai

Jonavos rajono ugdymo įstaigose maistą gamina konkursą laimėjusi viešoji įstaiga „Bruneros“, apie kurios veiklą žiniasklaidoje galima rasti įvairių atsiliepimų. Minimos įstaigos Jonavos skyriaus direktorė Giedrė Jasiulienė akcentavo, kad moksleiviais yra patenkinta, daugelis jų mielai valgo, palieka tuščias lėkštes,  nebereikia išmesti maisto. Pasak jos, yra ir tokių mokinių, kurie mėgsta kitokį maistą, tad paaugliai dažniausiai bėga nusipirkti kebabų, netoli esančioje degalinėje pasilepinti kava ir bandele. G. Jasiulienės teigimu, šių „skanumynų“  dar ir draugei parneša į gimnaziją. Negana to, pašnekovės žodžiais tariant, „tuo pačiu kai kurie parūko  toliau nuo mokytojų akių ar tiesiog savo draugams palaiko kompaniją“.

„Mes moksleiviams privalome tiekti tik sveiką maistą, todėl valgykloje negalime pardavinėti nei kavos, nei hesburgerių, o čia pat, už kelių žingsnių, visi norintieji juos ir nusiperka. Tai yra negerai“, – sako pašnekovė.         

Pasak skyriaus direktorės, valgykloje valgo ne tik mokiniai, bet ir mokyklos administracija, daug mokytojų. „Senamiesčio gimnazijoje dirba dvi kvalifikuotos, patirtį turinčios virėjos. Kitose mokyklose taip pat suburtos darbą išmanančių moterų komandos, tvarka visur yra ideali – švaru, tvarkinga, laikomasi visų higienos normų, reikalavimų. Senamiesčio gimnazijoje kiekvieną dieną gaminame visus valgiaraštyje esančius patiekalus. Gimnazistus kviečiame paskanauti vienos ar  dviejų rūšių – vištienos ar kiaulienos kepsniukų. Mus tikrina įvairios institucijos, vyksta ir išoriniai, ir vidiniai auditai kiekvieną mėnesį po kartą ar net du. Virėjos dirba sąžiningai, jokių priekaištų joms neturiu“, – aiškino G. Jasiulienė, teigdama, kad gimnazistų nusiskundimas dėl maitinimo Senamiesčio gimnazijos valgykloje yra nesuprantamas. Todėl ji siūlo tiek žiniasklaidos atstovams, tiek tėvams patiems atvykti į mokyklą, paragauti čia gaminamų patiekalų ir įsitikinti jų skoniu bei estetika.

Prie pokyčių reikia priprasti

Skyriaus vadovė patikina, kad valgykla privalo atsižvelgti į mitybos, Valstybinės maisto ir veterinarijos, kitų institucijų keliamus reikalavimus. Tarkime, teko atsisakyti daugelio mėgstamų morkų salotų su česnaku ir majonezu,   į sriubas berti tam tikrus prieskonius, keisti patiekalų receptūrą.

„Esame tarsi ir suvaržyti, galbūt kitam moksleiviui ir nelabai patinka, nes namuose jis valgo tai, ką nori, be jokių ribojimų ir draudimų. Tačiau kitaip elgtis negalime“, – dėstė G. Jasiulienė.

Anot jos, vadovaujantis reikalavimais, teko „pratinti“ valgytojus prie įvairių kruopų košių, bulves patiekiant tik vieną kartą per savaitę. Iš pradžių vaikai tiesiog maldavo duoti jiems bulvių, nes jiems nepatinka nei grikiai, nei ryžiai, nei perlinės, nei miežinės  kruopos. „Bet pamažu priprato prie mitybos pokyčių ir dabar savo reikalavimus valgiaraštį paįvairinti bulvėmis jau pamiršo“, – sakė ji.

Maistą gali pasišildyti

Senamiesčio gimnazijos direktorius, Lietuvos gimnazijų asociacijos prezidentas Darius Mockus, pats kasdien pietaudamas mokyklos valgykloje, pripažįsta, kad porcijos nėra didelės, tačiau patiekalai lėkštėse atrodo patraukliai, maistas ganėtinai skanus.

„Porcija kainuojanti 2,80–3,10 euro negali būti didelė. Kavinėje gali nusipirkti didelį kepsnį, bet ir pinigai bus dideli. Čia yra mokymo įstaiga, tai porcijos atitinka kainą. Reikia manyti, kad „Bruneros“ atsižvelgia į Sveikatos apsaugos ministerijos nurodytas maitinimo normas bei valstybės patvirtintas kainas ir jų laikosi. Juk yra institucijos, kurios tikrina maisto kokybę bei kaloringumą. Pasitaikius nukrypimams nuo reikalavimų ar gavus informaciją apie kokius nors neatitikimus, situacija nedelsiant būna pataisoma. Šį kartą jokių skundų neturėjome. Valgyklos moterys stengiasi, yra geranoriškos. Su „Bruneros“ sutariame ir bendradarbiaujame, ši viešoji įstaiga kitąsyk paremia gimnazijoje organizuojamus renginius“, – su situacija supažindino D. Mockus.

Jo nuomone, laikmetis keičia ir jaunų žmonių mitybą, nemažai mokinių mėgsta greito maisto produktus, kiti atsineša pietus iš namų, tad valgykloje gaminamų patiekalų nevalgo. Kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama.

„Mokiniams sudarėme sąlygas pasišildyti atsineštus iš namų patiekalus – nupirkome ir valgykloje pastatėme mikrobangų krosnelę. Matome, kad šia paslauga naudojasi vis daugiau moksleivių, todėl jau planuojama nupirkti antrą krosnelę. „Maisto šildymas užima laiko, norinčiųjų yra nemažai, tad kitiems sudėtinga suspėti ir nevėluoti į pamokas. Manau, kad, įsigiję dar vieną krosnelę, esamus nepatogumus išspręsime“, – tikina D. Mockus.

Skirtingos nuomonės

Raimundo Samulevičiaus progimnazijos valgykloje maistą ruošia taip pat viešoji įstaiga „Bruneros“. Pasak įstaigos direktoriaus Artūro Jagelavičiaus, ten dirbančios moterys stengiasi ir yra geranoriškai nusiteikusios, tačiau, kaip rodo moksleivių ir pedagogų apklausos, kartais kyla abejonių dėl virėjų kvalifikacijos. Vieni mokiniai, reikšdami savo nuomonę, nurodo, kad labai mažas antrojo patiekalo pasirinkimas, kiti išreiškia nepasitenkinimą maisto kokybe, skurdžiu meniu, tretieji mini  kitokias pretenzijas ir t. t.

Anot progimnazijos vadovo, kiekvienas žmogus renkasi tai, kas jam patinka, o čia, ugdymo įstaigos valgykloje, valgo tai, kas duodama. Galbūt vienam labiau patinka miltiniai patiekalai, o kitas linkęs valgyti bulves. Direktorius sako girdėjęs, kad virėjoms mokami atlyginimai yra maži, tad visai tikėtina, jog kartais ateina dirbti moterys, neturinčios reikiamos kvalifikacijos.

„Mes visi turime skirtingus skonius. Vaikai namuose valgo vienus patiekalus, o mokykloje gauna kitokios sudėties maistą. Tačiau didelių nusiskundimų neturime. Taigi galima sakyti, kad padėtis nėra tragiška, bet tikrai galėtų būti geresnė“, – pabrėžė A. Jagelavičius.

Vadovų pageidavimai

Kelerius pastaruosius metus viešųjų pirkimų konkursus maitinimo paslaugų teikėjui išaiškinti organizuoja patys mokyklų vadovai.   Tiek D. Mockus, tiek A.Jagelavičius akcentuoja, kad būtų kur kas patogiau, jeigu pirkimus vykdytų rajono Savivaldybė. Jie įsitikinę, kad mokymo įstaigų vadovai privalo užsiimti ugdymo reikalais, o ne būti buhalteriais ar ūkininkais. Klausimus, susijusius su maisto produktais, jų kaloringumu, privalo spręsti specialistai. Jų manymu,  Savivaldybė turi kur kas didesnes galias į komisiją deleguoti kompetentingus, maisto gamybą išmanančius atstovus.

„Labai norėtųsi, kad mokyklos valgykloje vyresnieji moksleiviai galėtų atsiskaityti banko kortelėmis, būtų gerai, jei tokia sąlyga būtų įrašyta į viešųjų pirkimų sąlygas, o naujas paslaugų teikėjas  šią sąlygą išpildytų. Mokinių savivaldos atstovai buvo atėję ir išsakė tokį pageidavimą. Būtų patogu ir vaikams, ir tėvams“, – idėją iškėlė Senamiesčio gimnazijos direktorius D. Mockus.

 Abiejų minimų ugdymo įstaigų sutarčių su VšĮ „Bruneros“ galiojimas baigiasi šiemet. Tad iki naujų mokslo metų turės įvykti konkursai, kuriuos, tikėtina, organizuos nebe pačios mokyklos, bet rajono Savivaldybė ir paaiškės įmonė, teiksianti maitinimo paslaugas.

Problemas galima išspręsti vietoje

Vadovų nuomone, nesvarbu, kas nuo rugsėjo teiks maitinimo paslaugas – ar tai bus „Bruneros“, ar atsiras nauja įmonė. Svarbiausia, kad moksleiviai gautų kokybišką ir skanų maistą. Virėjų darbas yra atsakingas, reikalaujantis ir įgūdžių, ir žinių, o šiuolaikiniai moksleiviai net ir menkiausios smulkmenos pro pirštus nepraleidžia. Tai rodo ir redakcijai pateiktas jų nusiskundimas.    

G. Jasiulienės manymu, iškilusias problemas derėtų spręsti vietoje, o ne per žiniasklaidą. „Jeigu kažkas neaišku, liko nepatenkintas, nori kažką pakeisti ar pasiūlyti, mes visada esame linkę bendradarbiauti, savo klaidą, jeigu ji buvo, ištaisyti, kad būtų patenkintos visos pusės – tiek gaminančioji, tiek valgančioji. Tikrai nebus pamiršta nė viena pastaba, į ją bus atsižvelgta – ir būsime visi patenkinti“, – pabrėžė VšĮ „Bruneros“ Jonavos skyriaus vadovė.

Irena BŪTĖNAITĖ