Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos gimtadienis visus užkrėtė gera nuotaika

Antradienis, 09 August 2016 13:00 Parašė 

Jonavos miestas nuo seno garsėja kaip svetingas, vaišingas ir linksmas kraštas, į savo smukles viliojęs pirklius ir amatininkus. 266-ajam Jonavos gimtadieniui surengta šventė tik dar kartą patvirtino mūsų miesto gyvybingą dvasią. Visą dieną vykę, kupini dovanų, staigmenų ir linksmybių renginiai, gera nuotaika užkrėtė ne tik jonaviečius, bet ir iš svetur atvykusius svečius.

Dovana – Jonažolių skveras

Dovanos Jonavai ir jos gyventojams prasidėjo dienai dar nė neįpusėjus. Smuiko muzikos garsams skambant būrys jonaviečių susirinko į naujojo Jonažolių skvero atidarymą. Prie Jeronimo Ralio gimnazijos buvusi niekuo neišsiskirianti erdvė tapo dar vienu gražiu, Jonavą puošiančiu ir dėmesį pritraukiančiu objektu.

Šią gražią akciją inicijavo ir finansavo keturios Jonavos bendrovės: „Jonavos paslaugos“, „Jonavos šilumos tinklai“, „Jonavos vandenys“ ir „Jonavos autobusai“. Ceremonijos metu rajono meras M. Sinkevičius juokavo, kad gimtadienis – tai stebuklų metas, nes įmonės, su kuriomis gyventojai susiduria mokėdami mokesčius, šį kartą nieko nereikalavo, o pačios įteikė dovaną.

Pagrindiniu skvero akcentu jonažolės tapo ne atsitiktinai. Šių augalų ir Jonavos miesto pavadinimai susiję, mat abu kilo nuo vardo Jonas. Idėją įgyvendinti padėjusi ir vietovę suprojektavusi dendrologė-biologė ir želdynų projektų rengimo vadovė Danguolė Liagienė sakė: „Džiugu, kad Jonavoje yra rūpinamasi ir galvojama ne tik apie pastatų renovaciją, bet ir apie viešąsias erdves. Tikiuosi, kad naujasis skveras taps ramybės, atsipalaidavimo, poilsio ir jaukumo suteikiančia vieta.“

Į Jonavos gimtadienį atvykęs Lietuvos teisingumo ministras Juozas Bernatonis jonaviečius sveikino su miesto švente ir linkėjo, kad geltonomis jonažolėmis apsodintas skveras taptų malonia laisvalaikio praleidimo erdve.

Spalvinga eisena

Jonažolių skvero atidarymu prasidėjęs iškilmingas 266-asis miesto gimtadienis tęsėsi ir persikėlė į Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią, į šv. Mišias, skirtas Jonavos miestui .

Dienai įpusėjus prie karių kapinių pradėjo rikiuotis eisenos dalyviai. Žaismingai nusiteikę ir vėliavėlėmis bei balionais mojuodami jie pradėjo žygį J. Basanavičiaus gatve ir pajudėjo link Joninių skvero. Praeivius džiuginę ir gerą nuotaiką skleidę eisenos dalyviai žygiuodami link savo tikslo aplankė J. Ralio, A. Kulviečio, P. Vaičiūno ir B. Lubio paminklus. Prie šių miestui nusipelniusių žmonių memorialų jonaviečiai padėjo gėlių.

Eisenai vadovavo priekyje išsirikiavę baikeriai su motociklais. Už jų tautiškais kostiumais apsirengę jaunuoliai nešė didelę Jonavos vėliavą. Šiemetinėje eisenoje dalyvavo 37 įvairių organizacijų, įmonių ir įstaigų atstovų, pasipuošusių savo atributika.

Originaliai save pristatė „Jonavos paslaugų“ kolektyvas, traktoriumi vežęs pilną bagažinę augalų ir gėlių. Akį traukė Česlovo Časo vadovaujamos mados studijos „Miks“ merginos, pasipuošusios karnavaliniais kostiumais, spalvingi Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centro personažai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai „atskraidino“ į šventę du didelius gandrus. Iš eisenos spalvingais skėčiais „apsiginklavę“ išsiskyrė Socialinių paslaugų centro ir Savivaldybės teatro kolektyvai.

Gerą nuotaiką eisenos dalyviams palaikė Bukonių seniūnijos atstovai, traktoriaus bagažinėje sutalpinę visą liaudies muzikos kolektyvą. Šventišką dvasią skleidė ir šokių klubas „Bonus“, energingai judėdamas pagal nuotaikingą muziką.

Linksmybės Joninių slėnyje

Eisenos dalyviams pasiekus tikslą, linksmybės persikėlė į Joninių slėnį. Čia visus susirinkusiuosius sveikino meras, kuris pasidžiaugė, kad dar „jauną“ gimtadienį švenčianti Jonava gražėja, juda į priekį ir tampa vis modernesnė.

Išskirtiniu šventės akcentu tapo jaunųjų Jonavos didvyrių – vienuolikmečio Airido Andriekaus ir dvylikamečio Prano Zaščiurinsko – sutikimas ir apdovanojimai. Trakų rajone stovyklavę jonaviečiai išgelbėjo skęstančią mergaitę. Už šį kilnų poelgį į Joninių slėnio sceną pakviestiems paaugliams dėkojo meras. Vaikinukai buvo apdovanoti padėko raštais, „Akropolio“ dovanų čekiais ir Jonavos FK „Lietava“ žaidėjų parašais papuoštais kamuoliais. Berniukai nuo scenos buvo palydėti gausiais žmonių plojimais.

Į miesto gimtadienio šventę susirinkę svečiai mėgavosi įvairiomis pramogomis, prekybos ir amatų mugėmis, miesto įmonių, įstaigų ir organizacijų prisistatymais.

Joninių slėnyje lietaus neišsigandę gyventojai stebėjo „Labaiteatro“ interaktyvaus muzikinio spektaklio „Kai užaugsiu būsiu...“ ir šunų dresavimo mokyklos „Nuaras“ pasirodymus. Susirinkusiuosius vakaro metu linksmino instrumentinis ansamblis „Rapsodija“, buvę ir dabartiniai jonaviečiai koncerte „Savi saviems“, grupė „Original Copy“ ir kt. Šventę vainikavo Ovidijus Vyšniauskas su grupe ir dangų nuspalvinęs fejerverkų šou.

Gretos RASTAUSKAITĖS ir Gyčio RAMANAUSKO fotoreportažas